fbpx
Skip to main content
deca sa ocem

BEZ MOBILNIH I TABLETA: 7 dečjih igrica koje će podstaći njihovu kreativnost!

Foto: Profimedia/ilustracija
Odlične za zbližavanje sa najmlađima.

U svakom detetu postoji veliki kreativni potencijal, ali na njemu treba stalno raditi kako se on ne bi potisnuo. Igrice za decu su najbolji način za to.

Kako vaše dete ne bi svoje slobodno vreme provodilo ispred ekrana mobilnog ili tableta, pokušajte s njim igrati igrice za decu i time stimulirati njegovu kreativnost. Rad s detetom i igranje s njim, pomoći će vam u budućnosti, jer na ovaj način ćete graditi kvalitetan odnos.

Pravila i saveti za roditelje

Pre nego se odlučite na igranje s detetom, kao roditelj ili odrasla osoba, ipak postoje neka pravila i savete koje treba znati:

  • ne možete sve kontrolisati
  • normalno je da dete greši, nije ono krivo
  • inspirišite upornost i dajte detetu dosta vremena
  • podstičite i pohvalite kreativnost i neobičnost
  • dete ne razume na isti način kao odrasla osoba
  • detetu treba više vremena da shvati neke stvari koje su odrasloj osobi normalne
  • ohrabrujte dete da mašta i sanjari

Igrice za decu

Kako bi se igrali sa svojim detetom, uzmite nešto vremena svakog dana i dajte mu do znanja da ste tu kada mu treba pomoć ili savet. Ovo su primeri nekih igara koje možete igrati sa svojim klincima. Neke su namenjene mlađoj deci, ali većina ih se može prilagoditi uzrastu i polu.

1. Kreativne igre stvaranja

Uzmite iz kuće različite materijale, kutije, papire, plastiku i tkaninu i dajte detetu da napravi šta god poželi. Možete mu pre toga dati neke primere – svemirski broj, robota, kućicu, medvedića, šta god poželite. Dajte mu puno boja i različitih materijala jer ćete time podsticati njegovo maštanje. Možete im čak zadati neku širu temu ili neku povezanu s njihovim najdražim crtaćem ili filmom.

2. Reč po reč – priča

Ovu igru može igrati više ukućana, tada će biti još zabavnija. Počnite igru tako da izgovorite jednu reč koja tada postaje prva reč rečenice. Iduća osoba mora ponoviti prvu reč i dodati svoju. Treća osoba mora ponoviti prošle dve reči i dodati svoju kako bi sve imalo logičan sled i kako bi rečenica imala smisla. Zavisno od doba deteta, preporučujemo da uzmete neke lakše teme kao što je: "Princeza je živela u dvorcu i imala je dugu lepu kosu."

3. Kaladont

Tradicionalna igra koju su nas učile naše bake, a zabavna je i interaktivna. Ova igrica za decu izgleda tako da se izgovaraju reči koje se nadovezuju na prethodna dva sloga, na primjer : ško-LA, LA-ne... i tako dalje. U ovoj igri takođe može učestvovati više članova porodice.

Kaladont
Foto: Profimedia

4. Dramske igre

Navedite decu da se pretvaraju i glume, pa tako izraze svoja razmišljanja i osećanja. Dajte mu da odglumi nekoga ili nešto, ili na kartice napišite pojmove ili likove koje treba glumiti. Na taj način će mu biti zabavno jer će morati pogoditi i ko ste vi. Na kartice možete napisati imena likova, različite životinje i objekte.

5. Pogodi ko

Ova igrica za decu je slična kao i prošla, ali je namenjena malo starijoj deci. Svaka osoba koja učestvuje na papirić treba napisati ime poznate osobe za koju je sigurna da osobe s kojima igrate znaju ko su. Nasumično ih podelite pa ih lepljivom trakom zalepite za čelo da ne vidite ‘koju ste osobu dobili’. Igra se igra u krug, tako da svaka osoba koja ima papirić na čelu treba postavljati pitanja, a odgovori koje može dobiti su samo "da" ili "ne". Na osnovu toga mora pokušati saznati ‘ko je ona’.

6. Sledi vođu

Recite svom detetu da je on sada vođa. Neka se kreće, priča i gestikulira po želji. Ostali moraju pratiti sve njegove pokrete i ponavljati, a onaj koji pogreši ispada.

7. Dodirni nešto žuto!

Ova igra je odlična ako želite aktivirati dete. Kažite detetu da dodirne nešto žuto. Tada treba hodati po prostoriji i pronaći taj žuti komad nameštaja ili objekat. Nakon toga nastavljate s drugom bojom ili materijalom. Ovo je dobra vežba za ponavljanje boja i razmišljanje.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd