fbpx
Skip to main content
venčanje

Buduće mlade: Koji su NAJSTARIJI SVADBENI OBIČAJI koje morate da ispoštujete za DUG i SREĆAN BRAK?

Foto: Profimedia
Ulepšaj svoj dan što lepšim.

Mnogi od najstarijih običaja, koji su se održali do današnjih dana, čine da je na svadbama uvek veselo, a gosti im se svakako uvek obraduju.

Evo i objašnjenja zašto je uvek tako:

Buklija

U svatove se pozivalo nedelju dana pre svadbe, buklijom vina ili rakije, čuturom. Kuma je pozivao direktno mladoženjin otac i davao mu da pije iz buklije. Kum bi potom blagoslovio mladence i okitio bukliju cvećem, peškirima i parama. Kum i mladoženjin otac bi potom polomili pogaču i uzeli svoju polovinu i potom seli da se dogovore oko detalja.

I TO JE SKROZ OK: 5 znakova da nisi tip za udaju!

venčanje
Foto: Profimedia

Momačko i devojačko veče

Svrha ove večeri jeste oproštaj od slobodnog načina života i momka i devojke. Nekada su devojke tokom te večeri plele vence i njime kitile kapiju. Kum i kuma tokom ove večeri vode računa da svi budu veseli i da nikom ne budu prazne čaše.

Mit oko bisera

Mlada ne bi trebalo da za venčanje bude okićena biserima, jer oni simbolizuju suze. Smatra se da ako ih mlada nosi da će tokom braka proliti dosta suza.

Gađanje jabuke iz puške

Običaj je takav da kada mladoženja dođe po mladu, njemi postave jabuku na najviše drvo koje imaju u dvorištu i mladoženja mora da pogodi tu jabuku. U suprotnom ne može da odvede mladu.

ZA MODERNE MAME: Najlepša kratka za vaše mališane

Ilustracija
Foto: Profimedia

Gledanje kroz prsten

Običaj razmene prstenov star je oko 3.000 hiljada godina, praktikovali su ga još i Egipćani koji su ga takođe stavljali na domali prst jer tuda prolazi vena koja je direktno povazana sa srcem. Na dan venčanja kada mladoženja dođe po mladu, a ona treba da ga pogleda kroz verenički prsten. Na taj način on će nju voleti do kraja života.

SRODNA DUŠA JE NA 3 KORAKA DO TEBE: Evo kako da je privučeš!

Ne okretati se

Kada mladoženja preuzme mladu i oni krenu na venčanje, mladu njeni dozivaju da se okrene dok s druge strane njegovi se trude da se ona ne okrene, jer ako se okrene deca će da liče na njene.

Merenje na kantar

Na dan venčanja mladoženjina majka meri njegovo odelo na kantar i na taj način niko ga ne može ureći.

Mlada
Foto: Profimedia

RAZMAŽENI ILI KAO I SVI DRUGI? Naučnici potvrdili kakva su zapravo deca JEDINCI!

Staro, novo, nešto plavo i pozajmljeno

Mlada na dan venčanja mora da obuče nešto staro od nekog ko je u dugom i srećnom braku, i nešto novo što će da je odvede u novi i drugi život. Takođe treba i nešto pozajmljeno jer to simbolizuje pruženu sreću i nešto plavo jer plavo simbolizuje čistoću i skromnost!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd