Skip to main content
porodica

ČETUJETE LI SA RODITELJIMA ILI PRIČATE? Važno je kakav odgovor date, jer u tome leži rešenje mnogih problema!

Foto: Profimedia/ilustracija
Digitalno doba, škola, zaljubljenost, druženje - a gde je vreme za porodicu i razgovore u četiri oka?

Mladi sve češće nemaju vremena za svoju porodicu, pre svega roditelje, te su se tako odvikli i razgovora sa njima. Sve je više mladih osoba koje svoje tajne, probleme i muke poveravaju drugarima ili internet zajednici, pre nego svojim roditeljima i ostalim ukućanima. 

Moderno doba je okupiralo i omladinu, pa samim tim i njihovo vreme koje oni sve češće troše na surfovanje internetom i bavljenjem društvenim mrežama i životima svojih drugara i drugarica i sve to iz onlajn zone, a ne uživo. Ipak, da li se izgubila potreba za roditeljskim savetom i podrškom? 

Odgovor je ne, roditelje ne mogu da zameni ni drugari niti okolina. Roditeljski savet i podrška jedan su od najvažnijih činilaca kako bi se naša deca i omladina razvijala na pravi način i razvijala sposobnost da pred problemima ne pokleknu i da na vreme prepoznaju i reše sve nedoumice. 

Takođe, veoma je važno da se od najranijeg detinjstva deca naviknu na razgovor uživo sa svojim roditeljima i da u njima pronađu pre svega prijatelje koji su uvek i bezuslovno uz njih. Svakodnevni razgovor sa roditeljima je veoma važna karika u svakodnevici i takve navike ne bi trebalo da se odričemo ni kada odrastemo. Ipak, ono što je postavlja kao pitanje jeste to koliko vremena imamo za svoje roditelje i oni za nas? Koliko im posvećujemo pažnje, a i oni nama i šta je to što nas remeti u svemu tome? 

Koliko je vremena dovoljno, koliko nam treba, koliko su oni naš spas i zašto je važno razgovarati? Sve ove odrednice i pitanja dolaze i sa činjenicom da sve manje vremena imamo za bilo kakve aktivnosti koje ne podrazumevaju naše mobilne telefone ili kompjutere. Razgovore smo sveli na onlajn i komunikaciju porukama. Razgovori uživo postali su privilegija pojedinih ljudi, a neki su olako prihvatili digitalnu komunikaciju umesto one dobre stare usmene. 

Naravno najvažnije pitanje koje bi trebalo svi da se zapitamo jeste: 

KOLIKO VREMENA DNEVNO PROVODIŠ RAZGOVARAJUĆI UŽIVO SA RODITELJIMA?

U anketi možete da glasate, a u komentarima nam napišite zbog čega ste baš tako glasali.

Koliko vremena dnevno provodiš razgovarajući uživo sa roditeljima?

 

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd