fbpx
Skip to main content
blizanci

ISTRAŽIVANJE TVRDI DA MOŽETE PREDVIDETI POL DETETA: Jedan roditelj određuje da li ćete dobiti muško ili žensko dete

Foto: Profimedia
- Istraživanje porodičnog stabla pokazalo je da se nasleđuje i verovatnost da ćete imati dečaka ili devojčicu - rekao je Corry Gellatly, naučnik iz tima iz "Newcastlea"

Ako ste ikada zamišljali svoju buduću porodicu i pitali se hoćete li imati sinove, ćerke ili oboje, postoji jedna stvar uz pomoć koje možete naslutiti šta vas čeka. Nedavna studija, koju je objavio istraživački tim sa Univerziteta "Newcastle" u Engleskoj, utvrdila je da je pol deteta rezultat očevih gena - oni s mnogo braće verovatnije će dobiti sina, a oni sa mnogo sestara imaće ćerke.

Tim iz "Newcastlea" analizirao je 927 porodičnih stabala koja datiraju iz 1600. godine, nadovezujući se na ono što su naučnici već dugo znali o tome kako se određuje pol deteta: da sperma nosi X ili Y hromozom i kombinuje se s majčinim X hromozomom kako bi se rodila devojčica (XX) ili dečak (XY). 

- Istraživanje porodičnog stabla pokazalo je da se nasleđuje i verovatnost da ćete imati dečaka ili devojčicu - rekao je Corry Gellatly, naučnik iz tima iz "Newcastlea"

porodilište
Foto: Profimedia

- Sad znamo da je verovatnije da će muškarci imati sinove ako imaju više braće, ali i da je verovatnije da će imati ćerke ako imaju više sestara. Međutim, kod žena to se jednostavno ne može predvideti - tvrdi ovaj naučnik.

Ova teorija takođe pomaže da se objasni zašto postoji otprilike uravnotežen odnos rođenih muškaraca i žena, piše Best Life.

- Ako u populaciji ima previše muškaraca, žene će lakše pronaći partnera pa će muškarci koji imaju više ćerki preneti više svojih gena, što će dovesti do toga da se više žena rodi u kasnijim generacijama - objasnio je Gellatly.

 

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd