fbpx
Skip to main content
Dete

KAKVE OBLIKE CRTA VAŠE DETE? Ako su ovakvi, smesta razgovarajte sa njim!

Foto: Instagram printscreen/tatianadubinich
Pratite svoje dete.

Iako vi mislite da je ta boja simbol dobrote i nevinosti, deca je doživljavaju sasvim drugačije. Šta to govori o njihovim emocijama

Dečji crteži su uvek fascinantni, zato su i predmet brojnih istraživanja. Na njihovim crtežima se nalazi sve ono što ne mogu da izraze rečima, a i stvari vide na daleko drugačiji način od odraslih. Zato se na njihovim crtežima često menjaju boje sa onima kakve su u stvarnosti.

Najčešće stvari koje deca crtaju su kućica, cvetići, drvo i naravno nebo sa suncem. Sunce je uvek jarko, sa velikim osmehom i zracima koji se pružaju oko njega.

IDU KOD BRAČNOG SAVETNIKA: AU! Jedan od najstabilnijih holivudskih parova PRED RAZVODOM?

Prema psiholozima kućica simboliše odnos sa majkom, sunce odnos sa ocem, a način na koje se crta drvo emocionalno stanje.

Postoje brojna istraživanja o tome šta znače pojedini oblici i boje u dečjim crtežima, a neka potpuno iznenađuju svojim rezultatima. Ono što i bez psihologa možete uočiti na dečjim crtežima su boje. Postoje stalna mesta za upotrebu boja kod dece u zavisnosti od njihovog emocionalnog stanja.

Ekstrovertno i srećno dete će uvek pre birati živahne i jarke boje, dok će introvertno i tužno dete uvek birati pastelne nijanse. Kod korišćenja boja je najzanimljiviji način izbora boja dok deca crtaju nebo.

NE ZNATE ŠTA DA IM UZMETE? Ovo su pravi pokloni za mališane od jedne do šest godina!

Sigurno ste već primetili da mlađa deca uglavnom crtaju plavo nebo sa belim oblacima, a nešto straija deca crtaju tamnijue plavo nebo sa svetlo plavim oblacima. Da li je to samo odraz onoga što vide ili vam govori nešto drugo?

O bojama treba da znate da je crno boja straha, ali i ne samo onqa već bela boja upućuje na strah. To znači da ako i vaše dete crta bele oblake na plavom nebu to znači da se nečega plaši. U dečjim crtežima belo ne upućuje ni na kakvu nevinost ili dobrotu, jer deca imaju drugačiju percepciju. Zato ako vidite da vaše dete crta bele oblake posetite psihologa da uđete u trag strahovima koji ga muče.

DEČJI BES: 7 stvari koje treba da uradiš PRE nego se ispolji!

PREVELIKA RADOST U DOMU SEKE ALEKSIĆ: Objavila OVO, samo godinu dana od rođenja malog Jakova!

Ako se dete blokira pred čistim papirom ili ostavlja puno praznog prostora na svakoj stranici, možda se boji praznine ili ima potrebu za jasnijim granicama. U svakom slučaju belo ima potpuno drugačije značenje za decu nego za vas.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
28 Beograd