Skip to main content
Dete

KORISTAN SAVET ZA RODITELJE: Šta treba uraditi kada vas dete SLAŽE?

Foto: Instagram printscreen/woman__revolution
Većina male dece u jednom periodu života počinje sa pričanjem priča koje nisu istinite, ali i laganjem.

Uglavnom su to male laži u kojima "nisu udarili" svog brata ili sestru, dok ste vi bili pored i gledali situaciju ili ubeđivanja da im nije potrebna noša, a u stvari im se zaista piški. Ponekad u ovakvim situacijama možete izgubiti kompas i biti u gubitku, ali mi možemo da vam pomognemo.

Pitali smo eksperte kako treba da se postavljamo u ovakvim situacijama i evo šta su nam oni odgovorili.

Zbog onoga na šta tera svoju ćerku, jedni joj čestitaju, drugi je OSUĐUJU!

Budite ponosni

Dobro je znati da sva deca lažu, neka čak i sa dve godine života. Prosečni šestogodišnjak može da slaže čak jednom u sat vremea. Istina je, prema nauci, da je laganje znak inteligencije i kreativnosti. Sledeći put kada vas dete bude slagalo – nemojte biti ljuti, već sve preokrenite u šalu i na zabavan način dođite do istine.

 

#cuteness @zara.world ✔️

Објава коју дели Woman_revolution (@woman__revolution) дана

Dečija motivacija

Tokom razvoja, mala deca uglavnom imaju veliki problem kod razdvajanja fantazije od realnosti. Magično razmišljanje je u potpunosti u redu sa njihovim godinama. Neka deca lažu da bi se pripremila za izazovan zadatak. Zato kada vam dete kaže da se popelo na najviši deo u igraonici, a u stvari nije, nemojte da mu kažete da laže, jer je možda to njihova vizualizacija cilja koja ih ohrabruje da u tome budu uspešni sledeći put.

Pozitivan stav

U nekim situacijama je otkrivanje istine bitno, pa umesto da kažnjavate dete zbog činjenice da je slagalo, možete da mu kažete da se nećete ljutiti što j slagalo i da želite da razumete zašto je to uradilo.

U 34. GODINI: Porodila se popularna pevačica, a devojčici je dala PRELEPO ime! (FOTO)

Podignite nivo empatije

Kada dete laže jer se plaši vaše reakcije, najbolje je izbegavati reakcije koje osuđuju i pokušati saznati od deteta zašto je slagalo na empatičniji način. Ako je nekog vaš sin udario, recite mu da vam se sledeći put obrati kada bude poželeo da nekog udari, kako biste sprečili tako ružnu situaciju.

Granica puberteta je zapravo do 24. godine? Naučinici dali objašnjenje za ove tvrdnje!

Budite smireni

Kako eksperti kažu, deca takođe mogu lagati da bi nas testirala kakva će naša reakcija da bude kada se naljutimo i saznamo nešto što nam se ne sviđa. Zato je odličan način da pristupimo situaciji u kojoj nas dete laže tako što ćemo biti “pasivni”. Na primer, vaše dete nije opralo zube – vi ćete sigurno krenuti da ga izgrdite što nije to uradilo, ali ćete isto tako kod deteta stvoriti strah. Umesto grdnje, pokušajte da budete konstruktivniji: "Mislim da si se baš kratko zadržao u kupatilu, hajde da zajedno operemo zube temeljnije". Cilj je da vašem detetu sledeći put bude lakše da vam kaže istinu, kakva god da je.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd