fbpx
Skip to main content
Ljubavni par

MUŠKARCI ČEŠĆE NOSIOCI NEPLODNOSTI: Žene su prema istraživanjima ređe uzrok problema

Tradicija zakazala u borbi za mušku stranu.

Tradicionalno mišljenje je bilo je uzroke neplodnosti treba tražiti kod ženskog partnera. Istina je danas sasvim drugačija. U više od polovine sterilnih parova glavni ili udruženi uzrok neplodnosti je muški.

dečko i devojka
dečko i devojka
Foto: Profimedia

Čak smo i u novinama pre nekoliko dana mogli da pročitamo kako se u zapadnom svetu neprestalno smanjuje plodnost muškaraca. Citirani su naučni dokazi dugotrajnih studija. Prihvaćena je činjenica da danas plodni muškarci (imaju decu) imaju 50% lošije pokazatelje plodnosti u spermogramu, nego pre 50 godina. Valja podsetiti da je stvaranje spermatozodida vrlo osetljiv biološki proces.

Simptomi i znakovi koji bi trebalo da ukazuju na neplodnost muškarca su retki, pa je najjednostavnije da se stručno analizira spermogram u sledećim okolnostima:

* u prvoj godini zajedništva ne dolazi do trudnoće
* partner, stariji od 42 godine
* poremećaji ejakulata i ejakulacije
* operacije testisa u dečijem uzrastu (ili kasnije)
* neke virusne dečje bolesti (npr. mums)
* teže hronične bolesti, endokrinološki poremećaji
* proširenje vena testisa (tzv. varikokela)
* upale urogenitalnog sistema

Pretraga je jednostavna u pripremi, ali samo napredna tehnologija i iskustvo specijaliste daje verodostojan rezultat.Za davanje ejakulata optimalna potrebna apstinencija je 2-6 dana. Ocenjuje se broj spermatozoida (u 1ml), brzina i kvaliteta pokretljivosti kao i udeo morfološki normalnih spermtozoida. Raspon normale je dosta širok, ali je pogrešno mišljenje da je za oplodnju dovoljan samo 1 kvalitetan spermatozoid. Optimalno je za plodno seme kada u 1 ml utvrdimo – više od 10 miliona napredno pokretnih normalnih spermatozoida.

Muškarci u kancelariji
Foto: Profimedia

Kada je spermogram umanjene plodnosti on se ponavlja za 3 meseca, i obavljaju se dodatne analize (centrifugiranje, DNA fragmentacija spermatozoida, mikrobiološka analiza ejakulata i dr.).Teška neplodnost muškarca zahteva određivanje hormona, hromozomskog statusa, urološki i endokrinološki pregled. Krajnja pretraga može biti i biopsija testisa.Kada u ejakulatu uopšte nema spermatozoida – tzv. Azoospermia, dobro je razlučiti da li se radi o začepljenju kanala testisa ili se spermatozoidi ne proizvode.

Osim ranije navedenih uzroka muške neplodnosti nabrojaćemo i preostale:

* godine iznad 45 godina
* pušenje duvana, alkohol, kofein
* droge
* tekstikularna vrućina i hladnoća
* zračenje, UV zračenje
* mobilni
* nezdrava ishrana – nutritivni uzroci
* debljina
* hormoni u mesu, anabolici
* pesticidi, insekticidi
* bisfenoli, etilen oksid, toluen
* metali – olovo, živa
* polna disfunkcija
* drugi brojni polutanti
* rak i njegovo lečenje

impotencija
Foto: Profimedia

U našoj okolini uz svakodnevni život moguć je kontakt sa 60 000 hemikalija koje mogu daštete spermatogenezu. One se nazivaju – endokrini disruptori. Većina ih za 30-50% umanjuje mušku plodnost.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd