Skip to main content
dete

NE IGNORIŠITE SIGNALE: 7 pokazatelja da je vaše dete INTROVERTNO!

Foto: Profimedia/ilustracija
Obratite pažnju...

Svako dete se rodi sa svojim karakterističnim osobinama i crtama identiteta koje ga određuje, a zadatak nas kao roditelja jeste da ga vaspitamo i podstičemo razvoj njegove ličnosti najbolje što možemo.  Ipak, drugačije osobenosti podrazumevaju i drugačiji pristup u podizanju i odgajanju dece. U tom smislu, mnogi roditelji su skolini pogrešnim zaključcima misleći da je stidljivost isto što i introvertnost, pa pokušavaju da isprave tu osobinu kod deteta, ali jednostavno introvertno dete nije isto kao i ekstrivertno dete.

Ove slike dokazuju da će princeza Šarlot biti ISTA mama Kejt! (FOTO)

Dok će stidljivo dete pre ili kasnije išetati iz svoje čaure, introvertno dete jeste ono koje je po svojim prirodnim karakteristikama zatvoreno dete, kojem je savršeno dobro kada je samo i daleko od meteža socijalnog okruženja. Dok su stidljiva deca takva iz straha, introvertna deca su nedruštvena po svom izboru, jer im takav status najviše prija. U svakom slučaju, ukoliko je dete introvertno, to zahteva određene roditeljske strategije u njegovom vaspitanju i podizanju.

ZA BUDUĆE MAME: Ovakva imena nikad ne treba da dajete DECI!

U nastavku detaljnije o tome kako da prepoznate da je vaše dete introvertno. 

1. Izbegavaju kontakt očima i interakciju sa drugim ljudima, a posebno sa novim ljudima

Samo poznavanje sa novim ljudima za ovu decu može biti iscrpljujuće. Na taj način se introvertna deca brane od postiđenosti koju mogu doživeti kada upoznaju nove osobe ili se sretnu sa osobama osobe koje ne poznaju dovoljno dobro.

LEPOTICA NA NJU: Evo kako izgleda mama Nine Radulović - u ovome su SKROZ ISTE! (FOTO)

2. Skolna su izlivima besa ili su jednostavno uznemirena nakon napornog dana 

Dan proveden izuzetno intezivno, na primer odlazak na priredbu posle škole, na dodatane časove nekog instrumenta ili sportske aktivnosti, mogu delovati izuzetno iscrpljujuće na introvertno dete, protiv čega se ona često pobune. Ovo može biti pouzdan znak da je vaše dete introvertno. 

tužno dete
Foto: Profimedia

3. Često pričaju sa svojom omiljenom igračkom nego sa ostalom decom

Introvertna deca su tiša od svojih ekstrovertnih vršnjaka i preferiraju da procesuiraju svet unutar sebe. Stoge nemojte biti iznenađeni ako često nailazite da vaše dete razgovara samo sa sobom ili svojom omiljenom igračkicom. Vreme koje će provesti sami sa sobom im zapravo puni baterije i apsolutno im je neophodno, jer se na taj način lakše bore sa svetom.

POROĐAJI NA ESTRADI SU OBELEŽILI 2017-U: U samo JEDNOM mesecu ČAK 3 poznate dame su POSTALE majke!

4. Radije se igraju sami nego sa drugom decom, pogotovo kada su u interakciji sa gomilom dece koju ne poznaju najbolje ili ne poznaju uopšte

Tada radije pribegavaju da se igraju unutar svoje imaginacije, sama i daleko od svih. 

devojčica
devojčica
Foto: Profimedia/ilustracija

5. Imaju samo nekoliko, posebnih i odanih prijatelja

Introvertna deca trebaju prijatelje takođe. Ona samo više vole da imaju nekoliko pravih, odabranih nego čitavu gomilu prijatelja. 

OPET KRŠI PROTOKOL I TO ZA VENČANJE: Evo KO će pratiti do oltara Megan Markl!

6. Neodlučna su u vezi sa isprobavanjem novih stvari

S obzirom na to da nove stvari podrazumevaju nova mesta i/ili nove ljude, introvertna deca će se radije zadržati na mestima i sa ljudima koje poznaju, jer se tako osećaju sigurnijim.

7. Imaju problema u ispoljavanju svojih emocija

Introverti su tako podešeni da svoje emocije zadržavaju za sebe i rešavaju ih unutar svojih zidina, pa da je izuetno teško pričati sa njima po pitanju istih, čak i njihovim roditeljima. Zato, umesto da navaljujete, dajte svom detetu vremena da razmisli, procesuira stvari i samo dođe ka vama kada su spremni da podele svoja osećanja, dok im u isto vreme stavljajte do znanja da ćete stalno biti tu za njih, pružajući im svu neophodnu podršku i ljubav.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd