fbpx
Skip to main content
dete

NEMA VEZE ŠTO JE ZIMA: Izvodite decu na sankanje što češće, DOKTORI preporučuju OVU STVAR

Foto: Profimedia
Zatvoreni prostori, a posebno igraonice, pogodni su za razvoj virusa, koji se brzo šire sa jednog na drugo dete

Tokom zimskih meseci i hladnih dana mnogi roditelji se plaše da svoju decu izvedu napolje zbog prehlada i razboljevanja. Parkovi i igrališta su se ispraznili, a deca se više igraju kod kuće i u igraonicama gde ih vrebaju virusi u zatvorenom prostoru.

Evo nekoliko saveta za boravak dece napolju u toku zimskih meseci:

Bebe do prve godine mogu i treba da borave napolju svakoga dana najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura vazduha ispod -10, kada duva jak vetar, kada je magla, snežna mećava i kada je jako vlažno. U svim ostalim situacijama se preporučuje boravak dece do prve godine u trajanju do pola sata, a za stariju decu duže. Ako je mnogo hladno, starija deca mogu da borave u nekoliko navrata u toku dana po pola sata.

PREVIŠE HIGIJENE MOŽE NARUŠITI ZDRAVLJE! Evo kako da je dozirate, i koje NAVIKE odmah moraze da izbacite

PREVIŠE HIGIJENE MOŽE NARUŠITI ZDRAVLJE! Evo kako da je dozirate, i koje NAVIKE odmah moraze da izbacite

NEMATE VREMENA DA DORUČKUJETE KOD KUĆE? Ovaj brzi recept će vas spasiti! Jednostavan je za pravljenje i VRLO JEFTIN (VIDEO)

NEMATE VREMENA DA DORUČKUJETE KOD KUĆE? Ovaj brzi recept će vas spasiti! Jednostavan je za pravljenje i VRLO JEFTIN (VIDEO)

Boravak na svežem vazduhu pomaže za jačanje imuniteta i čisti disajne puteve.

Boravak na dnevnoj svetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči.

Za psihološki razvoj je važno da dete ima kontakt sa prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, da se grudva i sanka.

deca za Božić
Foto: Profimedia

U ZATVORENIM PROSTORIMA SE KRIJU BAKTERIJE

Nemoguće je da svoje mališane u potpunosti izolujete i zaštitite od bakterija zbog kojih obolevaju, posebno zimi kada virusa i bakterija ima više nego inače. S druge strane ako dozvolite deci da prirodno dođu u kontakt sa nekim bakterijama to će smanjiti šanse da se kod njih razviju neki autoimuni poremećaji i alergije. Iz Centra za kontrolu bolesti kažu da se kod dece jača imunitet tako što ih puštamo napolje.Važno je da deca provode vrijeme na svežem vazduhu jer se bakterije koje unosimo u kuću uporno recikliraju i što više vremena provodimo u zatvorenom, to smo podložniji bakterijama. Isto tako, sigurno znate da se virusi lakše prenose sa osobe na osobu ako se često boravi u zatvorenim prostorijama koje se zimi ne zrače. Zaključak je da i ako ne izvodite dete napolje onda obavezno često provetravajte prostorije.

SNEG JE SAVRŠENA PRILIKA ZA FIZIČKU AKTIVNOST

Stručnjaci kažu da je deci neophodno najmanje 60 minuta fizičke aktivnost svakog dana, a vežbanje tokom zime može biti još efikasnije nego inače. Kada deca hodaju kroz sneg koriste veće grupe mišića i potrebno im je više snage (kao i odraslima) da bi se kretali, a posebno grudvali, trčali, sankali… Ako deci tokom zime previše ograničite vreme provedeno napolju, te grupe mišića će se ulenjiti što kasnije može izazvati brojne zdravstvene probleme. Ako se vaši mališani budu igrali napolju bolje će spavati, apetit će im biti bolji i samim tm će biti bolje raspoloženi.

IGRANJE NA SNEGU RAZVIJA MAŠTU

Sneg deci predstavlja sasvim nove izazove što psihičke što kognitivne. Na primer, klupe i ljuljaške u parku su zimi prekrivene snegom ili su zaleđene pa deca treba da uz pomoć mašte i snalažljivosti nađu način da ih ponovno koriste ili da pronađu odgovarajuće zamene. Igranje zimskih igara zahteva određene sposobnosti (kako izbeći predmete na stazi dok se sankaju, kako napraviti grudvu da se ne raspada) i zato je zima savršeno godišnje doba za razvijanje istih.

VITAMIN D JE VEOMA VAŽAN I ZIMI

Vitamin D pospešuje absorpciju kalcijuma u kosti i pomaže kostima da budu čvrste i jake. Jedan od najboljih načina da dobijemo dovoljnu količinu ovog vitamina jeste da što više vremena provodimo napolju, posebno kad je sunčano vreme jer ga veoma mali broj namirnica sadrži. Ovaj vitamin se stvara u koži i to kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti, a dokazano je da mijenja nivo serotonina u mozgu. Laički rečeno, što više vremena provedete na suncu to ćete biti bolje raspoloženi.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd