fbpx
Skip to main content
Grejanje novac

NISKI RAČUNI U GREJNOJ SEZONI: Uz ove JEDNOSTAVNE SAVETE ne rasipajte toplotu, samim tim i NOVAC

Foto: Profimedia/ilustracija
U zimskim mesecima je trošak za grejanje skoro svim domaćinstvima najveća stavka u mesečnim računima.

Bliže se zima, a temperatura je takva da većina greje svoje domove, samim tim je krenula i sezona većih računa za struju.

Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali na svoje navike možemo i zato vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da smanjite račun za struju ili bar da ga u narednim mesecima zadržite na ovim nivoima

Ovu NAMIRNICU koristi Novak Đoković za JAK IMUNITET: Odlična je za krvnu sliku, štiti nerve i vid

Ovu NAMIRNICU koristi Novak Đoković za JAK IMUNITET: Odlična je za krvnu sliku, štiti nerve i vid

Nije pristalica botoksa i filera: Trik Sandre Bulok za negu predela oko očiju je SUPERJEFTIN i NEOBIČAN

Nije pristalica botoksa i filera: Trik Sandre Bulok za negu predela oko očiju je SUPERJEFTIN i NEOBIČAN

Čak iako grejanje plaćate tokom cele godine po standardnoj ceni preko "Infostana", ovaj trik obezbediće vam brže zagrevanje stana u ranim jutarnjim satima, toplije prostorije tokom dana i manji gubitak toplote nakon gašenja radijator, što je sasvim dovoljan motiv.

Sve što je potrebno je da na zid iza radijatora ili peći zalepite bilo koji reflektujući materijal, poput aluminijumske folije ili folije za zaštitu automobilskih stakala od sunca.

Na taj način radijator ili bilo koje drugo grejno telo više neće grejati zid uz koji se nalazi, a samim tim toplota neće odlaziti kroz zid, već se vraćati u prostoriju.

grejanje
Foto: Profimedia/ilustracija

Podesite termometar na 20 stepeni

Ne preterujte sa zagrevanjem. Ne morate da sedite u sobi u kratkim rukavima, ipak je zima. Kada temperaturu prostorije snizite samo za jedan stepen, možete da uštedite do 6 odsto energije za zagrevanje. Preporučuje se da se temperatura održava između 20 i 22 stepena. Automatski termometar koji održava podešenu temperaturu u prostoriji pomoći će da trošite do 15 odsto manje energije.

Da li vam produvava?

Kada vrata i prozori ne dihtuju dobro, to je kao kada izađete napolje na minus i ne zakopčate jaknu. Brže ćete se smrznuti nego da ste zakopčani. Tako se i u ovom slučaju gubi toplota iz stana i, prema nekim proračunima, potroši se do 20 odsto više energije za grejanje, a samim tim i više novca. Zato proverite vrata i prozore i ako propuštaju vazduh, sredite to trakama za izolaciju dok ne budete mogli da zamenite stolariju.

Proverite izolaciju zidova

Kakvu god vrstu grejanja da koristite, ukoliko vam nije dobra izolacija zidova, prostor će se sporije zagrevati i brže hladiti. Tako ćete trošiti više ogreva, a time i novca. Zato pre nego što udari minus, sredite izolaciju svog doma. Pošto topao vazduh uvek ide gore, da ne bi izlazio napolje, važno je i da plafon i krov budu dobro izolovani, kao i da na krovu ne fale crepovi.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd