Skip to main content
Mitrovdan

OVAJ OBIČAJ nikako ne sme da se PREKRŠI: MITROVDAN, veliki svetac i 5. NAJVEĆA SRPSKA SLAVA

Foto: Profimedia
Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi

Srpska pravoslavna crkva u četvrtak, 8. novembra slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru i obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom.

OPREZNO SA LIMUNOM! Nije dobar za LJUDE koji imaju određene ZDRAVSTVENE PROBLEME, pogoršavaju situaciju

OPREZNO SA LIMUNOM! Nije dobar za LJUDE koji imaju određene ZDRAVSTVENE PROBLEME, pogoršavaju situaciju

Ribe čeka TEŽAK DAN, BIKOVE MUČI NERVOZA: Dnevni horoskop za SUBOTU je tu, evo šta možete da očekujete

Ribe čeka TEŽAK DAN, BIKOVE MUČI NERVOZA: Dnevni horoskop za SUBOTU je tu, evo šta možete da očekujete

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo.

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Mitrovdan
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama. Ovo se ujedno smatra i najvažnijim mitrovdanskim običajem.

Ovaj dan je poznat, kako se verovalo, i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine.

Tako je i nastala krilatica: Mitrovdanak - hajdučki rastanak, Đurđevdanak - hajdučki sastanak.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
25 Beograd