fbpx
Skip to main content
porodica

RAZVOD UTIČE NA DECU: Evo šta možete da OČEKUJETE, ako se odlučite na ovaj korak!

Foto: Profimedia
Dobro je da znate!

Razvod roditelja, čini se, manje negativno na školski uspeh dece deluje ako su u pitanju deca čiji su se roditelji razveli dok su bila jako mala, dok kod dece starije od sedam godina naviše raste, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.

I ZVANIČNO STAVILA TAČKU NA BRAK: Ana Kokić je sinoć nastupala, a svi su primetili OVU stvar! (FOTO)

devojčica
devojčica
Foto: Profimedia/ilustracija

Istraživanjem koje je započelo 2000. godine obuhvatilo je 19.000 dece i roditelja i u međuvremenu su praćeni različiti aspekti njihovog odrastanja: od nivoa blagostanja, teskoba, simptoma depresije, pa do nivoa pismenosti i uspeha u školi.

STARO SRPSKO IME, A MNOGI GA IZBEGAVAJU Unuka Zorice Brunclik će dobiti prelepo ime, oduševiće vas

Deo podataka još se obrađuje i dovršavaju se kontrolna istraživanja, ali čini se da istraživanje ukazuje i na mogućnost da su deca razvedenih roditelja sklonija depresiji.

Razlika se posebno primećuje među tinejdžerkama: dok je među devojčicama koje žive s dvoje roditelja u stabilnoj vezi 22 posto njih imalo simptome depresije, kod devojaka koje žive s jednim roditeljem taj je udeo 27 posto.

Zanimljivo je da se razlike beleže i kod dvoroditeljskih porodica koje imaju neke probleme, na primer bolest u porodici, ili slabije prihode i siromaštvo – i tada devojke koje žive s oba roditelja nešto ređe imaju simptome depresije.

NIJE RANIJE O TOME PRIČALA: Nataša Bekvalac otkrila nepoznate detalje o svojim ćerkama - njih dve su...

Razlike mogu biti posledica činjenice da razvedeni roditelji neretko imaju nerešene probleme među sobom i nisu uspeli uspostaviti kvalitetnu saradnju u vaspitanju i odgajanju dece, pa mališani zbog toga postaju buntovni, koriste situaciju i prestaju da misle o učenju i obavezama, ili se povlače u sebe i postaju slabiji učenici jer su teskobni, upozoravaju britanski stručnjaci.

Razvod utiče na gojaznost roditelja

Roditelji nakon razvoda moraju ostati svesni da su zajedno i podjednako odgovorni za dobrobit deteta, te da su dužni osigurati da dete viđa drugog roditelja koji s njime ne živi i omogućiti mu da s njim ima dobar odnos, jer ono ima to pravo, čak i kad je taj roditelj u zatvoru.

- To što je naš partner pogrešio u odnosu s nama, što se osećamo izdano, ne znači da će isto postupiti i prema detetu i duboko je pogrešno osećaj emocionalne izdaje prebaciti na dete - kaže psiholog Ljubica Uvodić Vranić.

Izuzetno je važno da roditelji usklade svoje odnose i pokušaju ravnopravno učestvovati u donošenju barem važnih odluka u odrastanju deteta, tako da su u kakvom-takvom dogovoru te da detetu daju istu poruku.

NAUČNO DOKAZANO: Blizanci najčešće KASNIJE progovore, a razlog će vas iznenaditi!

Dete.jpg
Foto: Profimedia/ilustracija
Ž

Ali, roditelji su nakon mučnog razvoda često u svađi, ljutnji i želji za osvetom prenose na dete svoje loše raspoloženje, ili – još gore – uskraćuju drugom roditelju susrete s detetom, te loše govore o drugom roditelju, ili kupuju dete poklonima, popustljivošću i slično, što možemo imati vrlo loše posledice - kaže ona.

Otac je legao ispod kreveca svoje bebe, a razlog KIDA DUŠU! (FOTO)

Takođe, ako dete od jednog roditelja čuje da govori ružno o drugome, lako može stvoriti lošu sliku i o sebi.

Dete je pomalo svesno da liči svojim roditeljima i kad neko govori loše o jednom roditelju to može doživeti kao da govori njemu. Često i indirektno šaljemo takvu poruku. Na primer, majka može reći: 'Kako si nesprećan/smotan kao i onaj tvoj otac'. To su za dete jako otrovne poruke i treba ih se kloniti - upozorava psiholog.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
7 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19