fbpx
Skip to main content
OTP banka

Renoviranje doma ne mora da traje godinama: Uz sledećih pet saveta ovaj proces ćete završiti lakše i brže

Foto: OTP banka
Već dugo razmišljate o renoviranju, ali se plašite da napravite prvi korak jer ste čuli mnogo priča o radovima koji se nisu slavno završili.

Predviđenim budžetom nije bilo moguće pokriti sve troškove, pa su radovi umesto nedeljama trajali mesecima ili čak godinama. Ovo možete da izbegnete ako primenite ovih pet saveta:

Napravite spisak stvari koje želite

Što više odluka donesete pre renoviranja, to će se brže projekat završiti. Zato proces započnite pravljenjem liste stvari koje ste oduvek želeli da imate u svom prostoru. Dotaknite se i sitnica, ali budite spremni da se određenih stavki odreknete ukoliko primetite da vaš budžet ne može baš sve da pokrije. Ne zaboravite da pored stila, funkcionalnost nameštaja igra značajnu ulogu. 

Preračunajte se

Izračunajte koliko vam novca treba na osnovu napravljenog spiska. Obratite pažnju na stavke kao što su iznošenje starog nameštaja! Važno je da znate da renoviranje često povlači i nepredviđene troškove, te je neophodno da na  predviđeni budžet dodate 10-15 odsto koje možete iskoristiti za ovu namenu. 

OTP banka
Foto: OTP banka

Obratite se dobrim majstorima i stručnjacima

U zavisnosti od toga da li renovirate svoj dom kako bi izgledao lepše, kako biste imali bolji raspored soba ili da biste zamenili cevi i instalacije, treba znati kog majstora, dizajnera, ili arhitektu pozvati. Birajte ih pažljivo, tražite preporuke od ljudi u čiji sud i ukus verujete. Sa izvođačima radova budite otvoreni, precizno izrazite zahteve i saslušajte ih ukoliko vam nude druga rešenja.

Pripremite porodicu i okolinu

Preuređenje doma je glasan i haotičan proces, pa je najbolje da se, ukoliko to možete, iselite dok traju radovi. Ukoliko ne možete, otvoreno popričajte sa ukućanima o dužini radova, a obavezno obavestite i komšije. 

Obezbedite finansije

Da biste ostvarili sve što ste zamislili, često je potrebno dosta novca i to može da vas odvrati od renoviranja. Međutim, kada znaš, više ne čekaš jer OTP banka u svojoj ponudi ima atraktivne keš kredite. Odaberite dinarski keš kredit sa varijabilnom kamatom ili dinarski kredit za refinansiranje sa varijabilnom kamatom, opustite se i uživajte u realizovanju vašeg projekta. 

Ukoliko poslušate ove savete pre nego što započnete proces renoviranja, izbledele tapete i stari izgrebani parket uspešno ćete zameniti novim, na mestu dotrajale garniture u vašoj dnevnoj sobi biće nova, a u kuhinji će zablistati savremeni uređaji bele tehnike.  

Vremenska prognoza
Snow
-1 Beograd