fbpx
Skip to main content
Porodica

SPREČITE UDALJAVANJE SVOJE DECE: 4 najčešće GREŠKE u vaspitavanju koje MORATE izbeći

Foto: Profimedia/ilustracija
Bolje sprečiti nego lečiti.

Važno je da roditelji osveste greške u ponašanju koje mogu dovesti do toga da deci naruše samopoštovanje i izazovu njihove prkosne reakcije. Potrebno je kloniti se vikanja, nametanja krivice i sarkazma.

DA LI JE OVO MESTO ZA MALO DETE: NEĆETE VEROVATI gde je Veljko ODVEO Jakova! (VIDEO)

DA LI JE OVO MESTO ZA MALO DETE: NEĆETE VEROVATI gde je Veljko ODVEO Jakova! (VIDEO)

OPASNA KAO I PRELJUBA: OVA vrsta prevare je najčešći RAZLOG razvoda!

OPASNA KAO I PRELJUBA: OVA vrsta prevare je najčešći RAZLOG razvoda!

Postoje greške koje roditelji mogu počiniti u vaspitavanju koje uveliko mogu uticati na detetovo samopoštovanje. Ukratko, ako niste svesni nekih grešaka u vlastitom ponašanju, možete bitno uticati na to kako dete vidi sebe, kako odlučuje i kako se nosi s izazovima odrastanja, upozorava psiholog, dr. Jefri Berneštajn, u kolumni na portalu Psychology Today.

Vrlo je važno osvestiti te greške, kaže. Neke od njih popisao je u svojoj knjizi "Deset dana do manje prkosnog deteta", a ovo je izbor četiri primera roditeljskog ponašanja koji mogu negativno uticati na detetovo samopoštovanje: 

Vikanje i udaranje

Ništa ne utiče na detetovo samopoštovanje kao vikanje i batine. Time pokazujete lošu kontrolu impulsa i šaljete detetu jako lošu poruku. Naravno, većina roditelja u nekim situacijama ne može ili ne zna drugačije, pa se mnogima verovatno dogodilo da su vikali na dete ili da su mu opalili jednu po guzi, ili pljusku.

Može vam se činiti da ste tako i uspeli disciplinovati dete, no učinak će trajati kratko. Umesto pozitivne reakcije, dobićete dete koje ima sve slabije samopoštovanje, sve je nesigurnije i sve manje sposobno za konstruktivan razgovor i izgradnju samopoštovanja kroz interakciju s vama. 

Majka viče na sina
Foto: Profimedia

Vraćanje na probleme

Jednom kad se problem ili nesporazum reše, nemojte se više vraćati na njega. Dajte detetu priliku da krene iz čistog starta. Osnažite ga da krene dalje uprkos greškama, da nešto nauči iz njih i ostavi ih iza sebe. Jedino tako možete odgojiti samouvereno dete koje će shvatati važnost dobrih izbora i prirodno manje biti sklono da ponavlja loše stvari. 

Maltretiranje krivicom

Jedna je stvar pitati dete kako bi se osećalo da doživi nešto što ste vi doživeli od njega, a druga insistirati na tome do krajnjih granica, da biste mu nametnuli krivicu zbog njegovih misli, osećaja ili postupaka. Roditelji koji koriste krivicu za kontrolu dece dovešće do toga da deca otupe.

- Imao sam klijentkinju koja je napala svog sina nakon što joj je komšija rekao da ga je video s društvom koje puši marihuanu. Navalila je na njega s pitanjima poput -Shvataš li koliko mi je neprijatno kad tako nešto čujem? - Jesi li svestan da si time potpuno uništio moje poverenje? No, kad se uspela primiriti i zalečiti svoj ego, pomogao sam joj da nauči kako da sa sinom razgovara mirnije i pruži sinu ono što mu stvarno treba: podršku i razumevanje. Uspeli su rešiti probleme i izgraditi poverenje. Tako je i Harold pomalo izgubio interes za loše društvo koje ga je navelo na drogu - priča dr. Bernštajn.

porodica
Foto: Profimedia

Sarkazam u razgovoru

Upotreba sarkazma šteti detetovom samopouzdanju jer se oseća osramoćeno. Ako želite da učinkovito komunicirate s detetom, izbegavajte sarkazam, jer dete u vašem tonu ne oseća ono što bi trebalo - razumevanje, poštovanje i nastojanje da mu pomognete da se nosi sa svojim greškama. 

Kako komunicirati s detetom?

Neki od ovih postupaka mogu izazvati ne samo pad samopoštovanja, nego i prkos kod deteta, jer će se osećati emocionalno povređeno i uznemireno. Dete će imati osećaj da ste ga povredili i imati potrebu boriti se s tim. Naravno, najlakše je reći - Neću nikad više, no postoje situacije u kojima lako upadnemo u stare obrasce. 

- Sećam se primera samohranog oca koji je imao naviku da viče na sina i kod kuće, a posebno na treninzima fudbala.  Čak i kad je Antoni primio nagradu na terenu, Sal to nije priznao, već mu je zamerao da je mogao biti bolji. No, radio je na sebi i uspeo mirno porazgovarati sa sinom. Izvinio mu se, rekavši -Oprosti što sam bio tako sarkastičan. Moraš znati da sam bio presrećan kad si dobio nagradu i da sam jako ponosan na tebe. Čast mi je što sam tvoj otac, a Antoni je bio oduševljen tatinim gestom - priča dr. Bernštajn. 

Dakle, čak i kad vam se dogodi da pogrešite, važno je da to prepoznate i da nastojite da ispravite, jer tako detetu primerom pokazujete kako da se vrati na pravi put, te pružate priliku za to da njegovo samopoštovanje, zbog vašeg izvinjenja i poštovanja koje ste tako iskazali, pomalo raste.   

PRVI PUT NA OVAJ NAČIN! Nova slika Jelene sa pokojnom Divnom - svima saopštila... Reči će vas SLOMITI

PRVI PUT NA OVAJ NAČIN! Nova slika Jelene sa pokojnom Divnom - svima saopštila... Reči će vas SLOMITI

"Mala deca, mala briga, velika deca - velika briga" Mirka Vasiljević otvoreno o porodičnom životu!

"Mala deca, mala briga, velika deca - velika briga" Mirka Vasiljević otvoreno o porodičnom životu!

Ne žele da priznaju, ali ljudima u braku ovo najviše NEDOSTAJE

Ne žele da priznaju, ali ljudima u braku ovo najviše NEDOSTAJE

ISPALE JOJ BRADAVICE: Kija Kockar u nikad vrelijem izdanju - Ovo se od nje nije očekivalo (VIDEO)

 

 

 

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
-5 Beograd