Skip to main content
Dete

VAŽNO ZA SVE RODITELJE: Ako primetite da vaše dete sporo raste, morate ODMAH da reagujete

Foto: Profimedia
Rast je veoma komplikovan proces koji se odigrava pod uticajem brojnih genetskih činilaca i faktora iz okoline.

Optimalan rast deteta je jedan od najpouzdanijih pokazatelja dobrog zdravstvenog stanja i povoljnog psihoemocionalnog okruženja i zato je važno da se nedostatak hormona rasta na vreme otkrije jer može da ostavi nesagledive posledice na kasniji razvoj, naročito u pubertetu.

Stručnjaci napominju i da normalan rast ne treba shvatiti kao apsolutnu garanciju potpunog zdravlja. Najveći broj dece niskog ili visokog rasta potpuno je zdravo i raste u skladu sa visinom i obrascem rasta svojih roditelja, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da kod dece sa poremećajem rasta u osnovi mogu biti hronične bolesti, hormonski poremećaji, neodgovarajuća ishrana ili nepovoljno okruženje, zapaljenske bolesti creva, celijakija - senzitivnost na gluten, smanjena ili pojačana funkcija štitaste žlezde, nedostatak hormona rasta, prevremeni pubertet, genetske i druge bolesti. Zato je od velike važnosti na vreme, što ranije moguće, prepoznati poremećaje u rastu deteta i odvesti ga kod endokrinologa, savetuje ass. dr Rade Vuković iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

Dobra vest je da je u današnje vreme to roditeljima u velikoj meri olakšano. U eri “pametnih telefona”, široko je raspostranjena upotreba aplikacija, pa tako i aplikacije koja prikazuje „dnevnik“ rasta deteta. Ona omogućava da se ranije uoče promene u brzini rasta dece ili neusklađenost sa visinama braće ili sestara.

Računanje genetskog potencijala deteta

Sjajna, i veoma korisna opcija u aplikaciji je automatsko računanje takozvanog genetskog potencijala, odnosno srednje visine roditelja prilagođene polu deteta. Zatim se na grafikonu u aplikaciji za svako dete može jasno videti aktuelna visina i brzina rasta, uz jasno označenu zonu visokog i niskog rasta. Takođe, na grafikonu se može videti i ako je dete normalne visine ali odstupa od srednje visine roditelja, odnosno genetskog potencijala.

Za roditelje u Srbiji se izdvaja aplikacija „Karta rasta“ (NB Soft) jer je na našem jeziku i koriste se isti standardi rasta kao i u elektronskim kartama rasta u domovima zdravlja. Aplikacija predstavlja odličnu pomoć roditeljima u vođenju evidencije rasta deteta i olakšava da se na vreme uoče problemi i brzo reaguje. Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i Ajfon telefone i tablete, a omogućava vođenje „dnevnika rasta“ i za više dece istovremeno ( klikom na ove ikonice , bićete usmereni na aplikaciju ).

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
28 Beograd