fbpx
Skip to main content
novac

ZA PAR MESECI UŠTEDELA 5000 EVRA: Samo je PRESTALA DA KUPUJE ove 3 STVARI, fenomenalan trik

Foto: Profimedia
Na ovaj način ćete prepoloviti troškove

Bez obzira da li ste početnik ili stručnjak" za štednju, uvek postoje neki novi trikovi koje možete naučiti da biste štedeli još više. Ponekad morate da nadmudrite svoj mozak, a ponekad je dovoljno samo da postaviti neka lična pravila. 

Kumiko Lav je vlasnica bloga "Mama na budžetu" koji je veoma popularan, i sa svojim čitaocima je podelila strategiju koja joj je pomogla da za osam meseci uštedi više od 5.000 dolara.

JEDAN SIMPTOM U USTIMA MOŽE DA OTKRIJE BUDUĆI SRČANI UDAR: Ako ga primećujete, HITNO KOD LEKARA

JEDAN SIMPTOM U USTIMA MOŽE DA OTKRIJE BUDUĆI SRČANI UDAR: Ako ga primećujete, HITNO KOD LEKARA

SJAJAN TRIK: Evo kako da osušite veš u toku ZIME bez stvaranja VLAGE I NEPRIJATNIH MIRISA

SJAJAN TRIK: Evo kako da osušite veš u toku ZIME bez stvaranja VLAGE I NEPRIJATNIH MIRISA

Kaže da je za njen uspeh bio ključan prvi korak, kada je sela, izračunala na šta troši novac i odlučila da se odrekne tri stvari, za početak. Evo šta je prvo prestala da kupuje:

Nova odeća

"Kada sam prestala da kupujem odeću, automatski sam na računu imala između 200 i 300 dolara više svakog meseca. Najpre sam to sebi u potpunosti zabranila, a onda sam odredila mesečni budžet od 35 dolara samo da bih zamenila stvari koje su se pocepale, kao što su čarape ili donji veš", kaže ona.

Lav kaže da joj je osam meseci bez kupovine nove garderobe omogućilo i da shvati šta zapravo voli da nosi.

novac
novac
Foto: Profimedia

Dostava hrane

Kao novopečena mama, Kamiko navodi da nije imala mnogo vremena za kuvanje tako da je najmanje pet ili šest dana nedeljno jela hranu dostavljenu iz restorana.

Kada je to prestala da radi, imala je dodatnih 300 dolara mesečno. Sledeći korak bio je pažljivo planiranje obroka i kupovine namirnica.

"Na kraju sam, sa 800 dolara mesečno potrošenih na hranu, došla na svega 400", rekla je ona.

Brendirani artikli

"Hrana je bila velika stavka u mom trošenju, i onda sam uradila najvažniju stvar. Prestala sam da kupujem poznate brendove kada je u pitanju hrana, i počela da kupujem njihove lokalne varijante. Shvatila sam da sam sve ovo vreme bila 'navučena' na proizvode određenih brendova. Kupovinom iste hrane, ali u verziji koju nudi lokalna bakalnica sa svojim potpisom, uštedela sam mnogo novca", rekla je ona.

Lavova navodi da svako ko želi da uštedi mora najpre da uradi dve stvari. Da pronađe svoje "zašto" - razlog i motivaciju da prestane da baca novac i uštedi određenu svotu, kao i da obavezno napismeno vodi dnevnik o štednji kako bi imao uvid u sve brojke.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd