fbpx
Skip to main content
trudnica

Žena koja je TRUDNA nikako NE bi SMELA da jede ovo meso, iako se smatra veoma zdravim i lekovitim!

Foto: Profimedia
Prema narodnom verovanju, ovo treba izbegavati!

Zec je, po narodnom verovanju, demonska životinja. Ako se na putu sretne zec, znači nesreću. Trudna žena ne sme da jede zečje meso, niti da vidi ubijenog zeca. Zečja krv i pojedini delovi njegovog tela (zub, slezina, koža, mast, dlaka) smatraju se lekovitim.

Zečevi mogu i da predskažu vreme. Osobita se moć pridaje zecu ubijenom na Veliki petak, kada se namerno lovi, a zatim zecu ubijenom na Sv. Tomu na Badnji dan i na Sv. Iliju. Krv zeca ubijenog na Sv. Iliju ostavlja se za bolesnika od velikog kašlja. U nekim selima leskovačke Morave u božićnu pečenicu neki stavljaju zeca.

Zec
Foto: Profimedia

I u nekim selima na granici Bosne i Korduna bio je običaj da se u božićnu pečenicu obavezno stavi zec. Na Božić bi se ritualno omrsili mesom ovog zeca najpre domaćin, a zatim ostali ukućani.

Glava ovog zeca čuvala se do Nove godine, kada se jela zajedno sa glavom pečenice. Od božićnog zeca ostavljali su jednu kost kojoj je pridavana mistična moć. Verovanje da ova kost ima lekovito dejstvo na mladu nedelju odgovara opštepoznatom verovanju o lunarnoj prirodi zeca. 

U jednoj ruskoj narodnoj pesmi mesec je izjednačen sa zecom („Zeče, meseče, gde si bio?"). U jednom bugarskom narodnom kolu dva igrača oponašaju zečeve koji igraju na mesečini.

zec
Foto: Profimedia

Zečju igru imali su i Poljaci, a u Hercegovini je zabeleženo „zečko kolo", koje se izvodilo oko uhvaćenog zeca. Na Kosovu je na Badnje veče domaćin pozivao zeca, zajedno sa nekim drugim životinjama, na večeru.

 

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd