fbpx
Skip to main content
par

BRAKOVI PUCAJU ZBOG OVOGA: Evo šta se DEŠAVA sa VEZOM u kojoj NEMA ODNOSA, ovo NIJE dobar ZNAK

Foto: Profimedia
Obratite pažnju!

Ukoliko u vašoj vezi, braku već dugo nema seksa, ovo može biti ozbiljan problem. U početku je sve bezazleno, ali ukoliko se ovakva situacija oduži, to može ozbiljno uticati na vezu, bliskost  i odnos između partnera. 

Prvi SIMPTOM RAKA kože: Eva Ras POKAZALA PROMENU na licu koja je znak opake bolesti (FOTO)

Prvi SIMPTOM RAKA kože: Eva Ras POKAZALA PROMENU na licu koja je znak opake bolesti (FOTO)

PROVERITE ŠTITNU ŽLEZDU kod kuće: Sve što vam je potrebno su OGLEDALO I ČAŠA VODE!

PROVERITE ŠTITNU ŽLEZDU kod kuće: Sve što vam je potrebno su OGLEDALO I ČAŠA VODE!

Nemate često seks

Ovo je i više nego očito. Ukoliko ne možete da se setite poslednjeg puta kada ste imali seks, i ukoliko su oni postali "poslastica" koja se dešava samo za specijalne prilike kao što su rođendani, godišnjice ili praznici, onda to nije dobar znak.

- Možda su prošli meseci, možda čak i godine, ali što više vremena prolazi, teže je seksualni život vratiti na početak - kaže Tami Nelson, sertifikovana seksologinja i seksualna terapeutkinja, autorka knjige "Getting the Sex You Want".

- Biološki, telo prestaje da proizvodi hormone koji podstiču seksualno uzbuđenje, posebno ukoliko imate dug period bez seksa. Nakon toga počnete da se osećate kao da vam i ne nedostaje - objašnjava Nelson.

žena
žena
Foto: Profimedia

Ali, kako se vratiti? Ako već ne može da bude spontano, makar odredite datume i dane za seks. "Što više seksa imate, više ga želite", kaže Nelson.

Nema dodira

Ukoliko ste u vezi ili braku u kojem nema povremenih dodira, poljubaca i zagrljaja, to znači da imate problem.

- Uživajte u jednostavnim i senzualnim stvarima. Romantičnu atmosferu možete napraviti čak i dok gledate TV. Sedite jedno do drugog, držite se za ruke, stavite glavu u partnerovo krlo. Ovo su važne stvari zato što intimnost podstiče proizvodnju dopamina i drugih hormona zbog kojih se osećate povezanijima - objašnjava ova seksologinja.

Živite paralelne živote

- Možda živite u istoj kući i spavate u istom krevetu, ali to je zapravo sve što u poslednje vreme delite sa svojim partnerom. Još kad se tome doda gust dnevni raspored koji uključuje posao, brigu o deci, malo vremena ostaje za seks - kaže Susan Kraus Vitborn, psiholog i autorka bloga "Fulfillment At Any Age" na starnici "Psychology Today".

Ona sugeriše da, i pored gustog raporeda, napravite plan u kojem ćete partnera uključiti u zajedničke aktivnosti i pronaći slobodno vreme za zajedničko druženje.

- Vremenom ćete se podsetiti zašto ste zapravo zajedno i u kolikoj meri vam nedostaje vaš partner - kaže Kraus Vitborn.

Razmišljate o drugima ili vas neko privlači

Ukoliko ste vi ili vaš partner počeli da razvijate emocije prema nekome drugom (poznaniku, kolegi s posla ili prijatelju), pa čak i ako je u pitanju samo mentalna ili emocionalna privlačnost bez fizičkog kontakta, to nije dobar znak.

- Činjenica da je počeo da vas privlači neko drugi govori samo o tome da vam nešto nedostaje u vašem braku ili vezi i to nesvjesno pokušavate da pronađete na drugom mestu. Istina je da ovo može uništiti vezu ili brak ukoliko oba partnera nisu spremna da rade na vezi i održe je. Potrudite se malo više, pokušajte da u vašem partneru vidite što više dobrih osobina i poslaćete mu/joj poruku o tome koliko vam zapravo znači - savetuje Kraus Vitborn.

par
par
Foto: Profimedia

Ne inicirate seks

Da li vam pomisao da sami inicirate seks uzrokuje anksioznost i stvara pritisak, i očekujete da je uvek vaš partner taj koji mora da napravi prvi korak?

- Iniciranje seksa znači da bar jedno od vas preuzima odgovornost. Uvek je jedna strana ta koja više inicira i ulaže trud u nešto i to je savršeno u redu. Međutim, kad oboje to prestanete, može doći do problema - navodi Kraus Vitborn.

Niste emocionalno povezani

Kada ste u dugoj vezi ili braku, seks nije samo fizička stvar, on je manifest dublje povezanosti između vas i partnera.

- Emocionalna i seksualna povezanost idu ruku pod ruku, podstiču se i čine savršen spoj. Dajte komplimente svom partneru/partnerki, izrazite zanimanje za ono što se dešava u njegovom/njenom životu i dajte mu/joj do znanja koliko vam je zapravo stalo - savetuje ova psihologinja.

 

SD sex

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd