fbpx
Skip to main content
par

PAD LIBIDA KOD ŽENE: Šta ukoliko NEMAŠ POTREBU da budeš INTIMNA sa svojim partnerom

Foto: Profimedia
Mnoge žene se pitaju kako da postupe i da li je to njihova krivica...

Jedan od velikih problema u svakoj vezi mogu predstavljati periodi kada žene gube želju za seksom ili je ona drastično umanjena. Razlozi mogu biti razni – od rođenja dece, preko stresa do posledica menopauze. A pitanje koje najviše muči žene je koliko će to uticati na njihov odnos sa mužem ili dečkom.

Ako ste se zapitali da li je moguće da volite nekoga a da ne želite seks sa njim, odgovor je: Da, moguće je i ne predstavlja bilo šta nenormalno. Međutim, naredno pitanje je još teže: Da li moja slaba seksualna želja znači da nešto nije u redu s mojim odnosom?

Iako problemi s našim seksualnim životom sigurno mogu negativno da utiču na naše romantične veze, mnogi koji imaju slabu seksualnu želju još osećaju intenzivnu ljubav prema partneru. Studija u kojoj su učestvovale žene od 29 do 59 godina, koje su dugo godina u braku ili u vezi, je pokazala sledeće karakteristike:

par
par
Foto: Profimedia
Stavi JABUKU na mesto gde čuvaš KROMPIR i gledaj šta će se DOGODITI, kada vidiš REZULTAT uvek ćeš ovo raditi

Stavi JABUKU na mesto gde čuvaš KROMPIR i gledaj šta će se DOGODITI, kada vidiš REZULTAT uvek ćeš ovo raditi

OPREZ! Namirnica koju konzumirate svakodnevno SLABI IMUNITET, dovodi do raznih bakterijskih infekcija

OPREZ! Namirnica koju konzumirate svakodnevno SLABI IMUNITET, dovodi do raznih bakterijskih infekcija

Ljubav nije isto što i želja

Žene su otkrile da ih smanjenje njihove želje nikad nije nateralo da sumnjaju u odnos i povezanost s partnerom – čak naprotiv, što su duže zajedno i kako stare to su sigurnije u vezu.

Više od polovine njih priznalo je kako im smanjenje želje negativno utiče na odnos, najviše zbog neostvarenih želja partnera, ali i njihove nemogućnosti da više žele seks i uživaju u njemu. Ono što je zanimljivo je kako je većina žena sebe okrivila za svoj slab libido.

Moj libido, moj problem

Odnosno, izgleda da žene racionalizuju kako u njihovom odnosu nema problema, zato ako nema zajedničkih problema tada je onaj seksualni njihov individualni. Među tim ženama opisivan je osećaj krivice i samooptuživanja koji se često javljao tokom studije, a veliki broj njih rekao je kako smatraju da "nešto nije u redu s njima".

Pritisak na seks

Iako je više od polovine ispitanih smatralo da razlike u njihovoj seksualnoj želji nisu negativno uticale na njihov odnos, autori su primetili da većina žena i dalje opisuje neki pritisak i napetost u svom odnosu oko toga što imaju različite nivoe želje.

Na primer, to se ispoljavalo u svađama s partnerom oko toga kad su zadnji put imali seks, dok su druge izrazile zabrinutost da zbog slabog libida partner sumnja u vlastitu privlačnost i osećanja žene.

Generalno, istraživači nisu ženama mogli da ponude čarobno rešenje koje će povećati njihov libido ili, sa druge strane, smanjiti onaj njihovih partnera, ali utvrđeno je kako i bez obzira na razlike u seksualnoj želji odnos može dugoročno da funkcioniše – prvenstveno ako se pozitivni osećaji kompenzuju u drugim područjima veze.

raskid
seks, ljubav, krevet, par, muškarac, žena
Foto: Profimedia

Stručnjaci navode sledeća rešenja za funkcionisanje u odnosu s različitim seksualnim željama koje parovi primjenjuju.

Strategija koju je najveći broj ljudi naveo kao najkorisniju bila je komunikacija, a zatim sledi zajedničko bavljenje drugom aktivnošću (seksualne radnje bez penetracije) te pristanak na seks od strane partnera koji nije "baš raspoložen".

Isključivo masturbacija i nije bila toliko korisna, jer je kod više od polovine ispitanika samo povećala želju za seksom, a najgore je prošla strategija "isključivanja" – kod tek 9,1 odsto njih ona funkcioniše dobro.

Zaključak

Autori sugerišu da smanjena želja žena nije nešto što bi trebalo da bude posmatrano kao "poremećaj" i napominju da bi žene mogle da prestanu da krive sebe što doživljavaju pad želje i na taj način će imati korist od smanjenog libida ako ga doživljavaju kao prirodno ili normalno iskustvo.

 

SD sex

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd