fbpx
Skip to main content
seks

S*ks u toku MENSTRUACIJE smanjuje BOLOVE i grčeve, OPUŠTA, a evo da li MOŽEŠ da ZATRUDNIŠ

Foto: Profimedia
Postoje pravila kojih se treba pridržavati!

Seks ponekad može biti neuredan, a to koliko je siguran, najbolje da pitate vašeg lekara, ali i da slušate svoje telo. Neke žene vole da upražnjavaju seks tokom ciklusa, dok je drugim ženama to nezamislivo. 

 Uvek je dobra ideja da kažete svom partneru o vašoj situaciji da biste izbegli nepripremljenost. Ako koristite tampone, izvadite ih i stavite peškir na krevet, jer ciklus može uzrokovati malu scenu zločina na posteljini. Možete čak biti i kreativni i zajedno uživati u tuširanju.

Imajte na umu da i dalje morate da koristite zaštitu kada imate seks tokom svog ciklusa. Više ste podložni polno prenosivim bolestima, a trudnoća je i dalje na listi mogućnosti. Budite sigurni da koristite odgovarajuću metodu kontrole rađanja. Poštujte svoje telo i ostanite sigurni sa svojim partnerom.

par
par
Foto: Profimedia
NE KOPAJ I NE ČAČKAJ! Reši se URASLE DLAKE na najbezbolniji način - u 5 koraka! (VIDEO)

NE KOPAJ I NE ČAČKAJ! Reši se URASLE DLAKE na najbezbolniji način - u 5 koraka! (VIDEO)

Slavni GLUMAC otpužen da je S*EKSUALNO zlostavljao bivšu suprugu: "Imao je zahteve koji su DEGRADIRAJUĆI!"

Slavni GLUMAC otpužen da je S*EKSUALNO zlostavljao bivšu suprugu: "Imao je zahteve koji su DEGRADIRAJUĆI!"

Prednosti seksa u menstruaciji

Seks tokom vaše menstruaciju ima nekoliko prednosti, uključujući:

 • Olakšanje od menstrualnih grčeva. Kada imamo menstrualne bolove, posežemo za lekovima. Ali postoji nešto još bolje i prirodnije da nas oslobodi bola – orgazam. Kada doživimo orgazam, mišići uterusa se takođe kontrahuju. Onda opuštaju i donose nam olakšanje od menstrualnih grčeva. Štaviše, orgazmi mogu osloboditi endorfine koji nas čine srećnim.
 • Manje potrebe za lubrikantoom. Uvođenje lubrikanta u vašu spavaću sobu može rezultirati boljim seksom. Srećom, kada imate seks u ciklusu, krv deluje kao prirodni lubrikant. Ovo je jedna od najboljih prednosti seksa dok ste u menstruaciji, jer mnogi ljudi nemaju toliko lubrikanta od uzbuđenja koliko žele. Kada imate ciklus, to je samo dodatna tečnost u genitalijama da bi se stvari učinile boljim.
 • Kraći ciklusi. Seks može skratiti menstruaciju. Kontraktiranje materice tokom orgazma može ubrzati period vađenja uterine.
 • Još ugodniji seks. Za mnoge žene seks u toku ciklusa može biti još ugodniji od seksa mimo ciklusa. To je zbog promena libida koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa, kao posledica hormonskih fluktuacija.
 • Smanjene glavobolje. Prema studiji iz 2013. godine objavljenoj u Cephalalgiji, seksualni odnosi na određeni period mogu smanjiti bol migrene i glavobolja kod nekih žena.

Seks u toku ciklusa: moguće posledice

Iako seks u ciklusu ima mnogo prednosti, ima i nekoliko mana:

 • Može biti neuredno. Kada imate seks u svojoj menstruaciji, stvari mogu postati neuredne. Uvek postoji šansa da se na vas, na vašeg partnera, i na posteljini nađe krv. Ovo može biti dodatno zabrinjavajuće ako imate veliki protok. Štaviše, možda ćete se brinuti o neredu koji može oduzeti svu zabavu seksu.
 • Rizik od polno prenosivih bolesti (PPB). Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, seks u vašem ciklusu povećava rizik od dobijanja ili prenošenja PPB, kao što je HIV. Virus može biti prisutan u krvi. Iz tog razloga, lekari snažno podstiču korišćenje kondoma da bi se smanjio ovaj rizik.
 • Možda ima neugodan miris. Menstrualna krv može često imati neugodan miris. Iako se u trenutku zanosa vi i vaš partner možda ne fokusirate na miris, uvek morate biti spremni.
 • Vaše pozicije su ograničene, najbolja pozicija bi bila misionarska.

krevet, ljubav, seks, odnosi, muškarac, žena, poza, kondom, veš, rublje, gaćicde, brus, brushalter, ispovest
krevet, ljubav, seks, odnosi, muškarac, žena, poza, kondom, veš, rublje, gaćicde, brus, brushalter, ispovest
Foto: Profimedia

Postoje dva važna razloga da se izbegne nezaštićeni seks tokom ciklusa:

 1. Iako je manje verovatno, uvek je moguće da ste trudni. Ako ne pokušavate da zatrudnite, trebali biste svakog puta da imate zaštitu u seksu. Možete koristiti neki oblik kontracepcije kao što je nošenje kondoma ili uzimanje kontraceptivnih pilula.
 2. Seks u ciklusu može povećati vaše šanse da dobijete PPB. Virusi poput HIV-a mogu biti prisutni u menstrualnoj krvi, tako da je neophodno koristiti kondom da biste smanjili šanse za zarazu.

Ako želite da imate manje neurednog i neudobnog seksa tokom ciklusa, pratite sledeće korisne savete:

 • Recite svom partneru kako se osećate kada imate seks u menstruaciji. Budite iskreni i podijelite svoja osećanja. Pitajte ih kako se osećaju. Ako neko od vas okleva i smatra da je iskustvo neugodno, najbolje je odgoditi odnos.
 • Položite peškir na krevet, jer vaš ciklus može prouzrokovati malu scenu zločina na posteljini.
 • Pobrinite se da držite vlažne maramice pored kreveta za čišćenje nakon seksa.
 • Ako nosite tampon, ne zaboravite da ga uklonite prije početka seksa.
 • Najbolje je koristiti kondom od lateksa jer će vas i vašeg partnera zaštititi od polno prenosivih bolesti i trudnoće.
 • Neke pozicije mogu biti neudobne kada imate seks u toku ciklusa. Probajte neku drugu poziciju koja je najudobnija za vas i vašeg partnera.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd