fbpx
Skip to main content
par

Najčešći RAZLOZI zašto neke žene osećaju BOL tokom s*ksa

Foto: Shutterstock
Mnogo žena trpi umesto da potraži pomoć.

Prema mišljenju ginekologa, gotovo tri od četiri žene osećaju bol tokom s*ksualnog odnosa u nekom trenutku svog života. Bilo da je bol prolazna ili hronična, može biti neverovatno frustrirajuć.

Što je još gore, mnogo žena trpi umesto da potraži pomoć. Ukoliko vam lekar u prošlosti nije bio od pomoći u vezi s bolom koji osećate, savet ženama je da pronađu doktora s kojim stvarno mogu da razgovaraju.

"UMIREM" OTKAZUJU BUBREZI: TV zvezda se bori u bolnici, dečko Filip se ne odvaja od nje! (FOTO)

"UMIREM" OTKAZUJU BUBREZI: TV zvezda se bori u bolnici, dečko Filip se ne odvaja od nje! (FOTO)

POLJUBIO JE JAVNO: Anastasija KRIJE svoju vezu, a sad je pokazala TRENUTAK INTIME - ISTOPILA SE! (FOTO)

POLJUBIO JE JAVNO: Anastasija KRIJE svoju vezu, a sad je pokazala TRENUTAK INTIME - ISTOPILA SE! (FOTO)

TRIKOVI UZ KOJE NEĆEŠ POGREŠITI: Otkrivamo kako da izabereš šminku za SVETAO TEN

TRIKOVI UZ KOJE NEĆEŠ POGREŠITI: Otkrivamo kako da izabereš šminku za SVETAO TEN

Evo nekoliko razloga koji potencijalno dovode do nelagode ili boli tokom odnosa.

Medicinski problem

- Bol tokom s*ksa često je podstaknut medicinskim stanjem. Postoje i strukturni nedostaci koji uzrokuju bol i koji na kraju mogu da zahtevaju čak i operaciju, poput "zavaljene maternice" - kaže akušer i ginekolog Draion Burč. Vaginitis ili upala vagine izazvana gljivičnom infekcijom ili polno prenosivom bolešću jedan je od najčešćih uzroka.

U nekim slučajevima, bol može biti uzrokovan i drugim spoljnim faktorima kao što su endometrioza, infekcije bešike, ciste na jajnicima i fibroidi maternice.

par
par
Foto: Shutterstock

Hormoni

- Takođe, možete imati vaginalnu suvoću uzrokovanu padom nivoa estrogena zbog stresa, lekova ili menopauze - objašnjava Burč.

Estrogen je ono što održava ekosistem vagine optimalnim i on je čini "podmazanom", pa bi bilo kakve fluktuacije vezane za ovaj hormon mogle otežati sam ljubavni čin. Smanjenje estrogena može biti uzrokovano i zračenjem ili hemioterapijom ili hirurškim uklanjanjem jajnika.

Ukoliko je to slučaj, opet je od presudnog značaja da se obratite svom lekaru koji vam može preporučiti promene načina života ili čak hormonsku terapiju.

Lubrikanti

Ne potcenjujte snagu lubrikanata! Iako se vagina prirodno podmazuje, bilo da je to zbog gore spomenutih medicinskih razloga ili nekog drugog, mnoge žene dole osećaju suvoću. Dobra vest je da će vam lubrikanti pomoći u nevolji.

Ginekolozi i stručnjaci iz srodnih oblasti preporučuju da odaberete lubrikant koji je blizu prirodnoj pH ravnoteži da biste izbegli alergijske reakcije.

Veličina polnog organa

Veće nije uvek bolje, pogotovo kada je u pitanju polni organ. Neke žene imaju problema s prilagođavanjem velikom partneru, ali to ne znači da bi trebalo da odustane od svog partnera samo zato što je on posebno obdaren. Ukoliko sumnjate da je to možda problem, pokušajte s promenom poza.

devojka, bol
devojka, bol
Foto: Shutterstock

S*ksualne traume

- Žene mogu doživeti bol tokom s*ksa zbog straha od s*ksualnog napada - kaže Burč.

U nekim slučajevima, psihološka trauma može uzrokovati da se vaginalni mišići nehotice zategnu ili grče tokom s*ksa, što se obično naziva vaginizam. U tom slučaju, Burč upućuje žene psihijatru ili preporučuje biofidbek, to jest, poseban režim vežbi za opuštanje vaginalnih mišića.

SD sex

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd