fbpx
Skip to main content
zaljubljeni par

ŠTA TO IMAJU SREĆNI PAROVI? Ovo su tri ključne stvari za stabilnu vezu!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju.

Postizanje kvalitetnog odnosa zahteva puno obostranog truda. Stoga, sledeći put kada budete na ivici da prekinete vezu, prvo se zapitajte da li vladate svojim emocijama, da li se saosećate sa partnerom, i da li ste sagledali sve njegove pozitivne osobine.

ZAŠTO JE ON UVEK SAM: Ovo su RAZLOZI zašto ima sve više SINGL muškaraca!

Izgraditi uspešnu i stabilnu vezu uopšte nije lak posao. Još kada se uloženi trud ne isplati, ljudi se razočaraju, te se veza najčešće prekida. Ipak, ponekad su takve odluke ishitrene, jer prethodno nismo uzeli u obzir istinski uzrok problema, te delujemo u afektu. Istina je da su veze dosta složena stvar, te da treba da imamo na umu mnogo stvari ukoliko želimo da sačuvamo vezu i izbegnemo povređivanje.

AKTIVNI, KOMBINOVANI, VIŠESTRUKI... Evo KOJIH 6 vrsta ORGAZAMA postoji a da NISTE ni ZNALE!

Biološka antropološkinja Helen Fišer objašnjava koja su to tri ključna elementa koja jednu vezu čine uspešnom, i kako da ih i sami primenite:

ljubav
ljubav
Foto: Profimedia

1. Sposobnost partnera da saosećaju jedno sa drugim

Empatija je bitan element svakog odnosa, pa tako i partnerskog. Ona naravno ne podrazumeva da i sami prođete kroz isto iskustvo i potpuno se saživite sa problemom svog partnera, već da pokažete razumevanje i pružite podršku kada je to neophodno. Saosećajni ljudi mnogo lakše ispoljavaju emocije i lakše se povezuju sa drugim ljudima. Ali, kada jedan partner nije saosećajan kao drugi, to može prouzrokovati problem u vezi. Stoga na tome treba raditi, jer kada partner razume situaciju u kojoj se ovaj drugi nalazi, sve teškoće i izazovi lakše se prevazilaze.

ljubavni par
Foto: Profimedia

2. Sposobnost da kontrolišete emocije u stresnim situacijama

Krizne situacije su najbolji test za svaku vezu. U redovnim okolnostima lako je pokazati ljubav i razumevanje, ali problem nastaje kada ne ide sve baš onako kako smo zamislili. Čest primer za to su finansijski problemi. Ukoliko se takva situacija javi u trenutku kada je veza već dovoljno krhka, partneri odlučuju da se raziđu, te svoje finansijske izazove rešavaju svako na svoj način. Kada bi, umesto toga, dopustili sebi da ohlade glavu, te na miru porazgovaraju o svemu, bez prebacivanja krivice jedno na drugo, prevazišli bi razlike i ojačali svoju vezu, umesto da je prekinu.

romantičan par
Foto: Profimedia

3. Primena pozitivnih iluzija

Fišer zaključuje da je treći ključni faktor za očuvanje veze primena pozitivnih iluzija, odnosno pozitivnog razgovora sa samim sobom koji se odnosi na vašu vezu. To u prevodu znači da umesto da se fokusirate na ono što vas nervira kod partnera, vi svoju pažnju usmerite na ono što vam se kod nje ili njega dopada. Na taj način pomažete ne samo sebi, već i svojoj vezi. Mogućnost da sagledamo i prihvatimo tuđe mane odlika je zrelih ljudi. Uostalom, niko nije savršen.

Dakle, postizanje kvalitetnog odnosa zahteva puno obostranog truda. Stoga, sledeći put kada budete na ivici da prekinete vezu, prvo se zapitajte da li vladate svojim emocijama, da li se saosećate sa partnerom, i da li ste sagledali sve njegove pozitivne osobine. Možda nakon toga odlučite da promenite mišljenje.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sex

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
16 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19