fbpx
Skip to main content
seks

ZDRAVO JE, A ČISTO UŽIVANJE! U našem telu se dešava ERUPCIJA HORMONA tokom jutarnjih ODNOSA, praktikujte ga ŠTO ČEŠĆE!

Foto: Shutterstock
Zdravije i od terapije!

Istraživači su došli do zanimljivih zaključaka da je vođenje ljubavi ujutru odmah nakon ustajanja veoma dobro, kako za fizičko zdravlje, tako i za psihu.

- S*ks ujutro može uzrokovati oslobađanje hormona oksitocina, a to može imati povoljan efekat na društveno povezivanje, pa bi vam mogao pomoći da se osećate povezanije sa svojim partnerom - kaže doktor Ejmi Roskin, ginekolog u onlajn kompaniji za reproduktivno zdravlje i kontrolu rađanja The Pill Club.

3 PUTA OPERISALA TUMOR, PA NESTALA SA ESTRADE: Bila je jedna od najpoznatijih PEVAČICA, a danas je ne bi prepoznali (FOTO)

3 PUTA OPERISALA TUMOR, PA NESTALA SA ESTRADE: Bila je jedna od najpoznatijih PEVAČICA, a danas je ne bi prepoznali (FOTO)

ŠOK SAZNANJE - TAJNI BRAK ZORICE I MITRA: "Bio mi je kao BRAT, zarađivali smo džakove para..."

ŠOK SAZNANJE - TAJNI BRAK ZORICE I MITRA: "Bio mi je kao BRAT, zarađivali smo džakove para..."

Deluju kao SITNICE, ali menjaju ČITAVU FIGURU: Uz pomoć ovih TRIKOVA izgledaćete VIŠE, MRŠAVIJE I IMAĆETE VIŠE SAMOPOUZDANJA

Deluju kao SITNICE, ali menjaju ČITAVU FIGURU: Uz pomoć ovih TRIKOVA izgledaćete VIŠE, MRŠAVIJE I IMAĆETE VIŠE SAMOPOUZDANJA

Uz to, upozorava da ne postoje konačna naučna ili medicinska istraživanja koja bi sugerisala da je s*ks ujutru (ili u bilo koje drugo doba dana) bolji ili korisniji nego što može biti s*ks u drugo vreme.

- Međutim, anegdotski, neki ljudi možda preferiraju jutarnji s*ks, što čini iskustvo boljim i time dovodi do više onih pozitivnih efekata s*ksa, poput smanjenja kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska i razine anksioznosti i depresije - kaže ona.

strast, seks
Foto: Profimedia

Definitivno, što se tiče jutarnjeg s*ksa, postoje dobre strane, naročito za jutarnje tipove koji vole da ustanu rano i energično započnu dan. Ali, šta bi se još moglo dogoditi telu kada imamo s*ks ujutro?

Ovo su prednosti za koje stručnjaci za s*ksualno zdravlje kažu da se mogu dogoditi vašem telu ako se ujutro upustite u vođenje ljubavi sa partnerom.

1. Uzbuđenje može doći prirodnije

Stručnjak za s*ksualno zdravlje i intimnost Kristi Kob, kaže da hormon sreće dopamin može uveliko da utiče na jutarnji s*ks.

– Uz normalne cikluse spavanja, dopamin je najviši ujutru, što može olakšati uzbuđenje – kaže ona.

S*ksolog Rebeka Alvarez Stori slaže se sa time, dodajući da i drugi polni hormoni igraju ulogu u jutarnjem s*ksu.

– Uopšteno, i muškarci i žene imaju visok nivo testosterona i estrogena ujutru, jer naša tela rade na obnavljanju svih vrsta hormona, uključujući polne hormone, preko noći – objašnjava Alvarez i dodaje:

– Vagine doživljavaju povećanje protoka krvi tokom REM faze sna, dok muški polni organ proizvodi testosteron, što može rezultirati uzbuđenjem i erekcijom.

2. Bolje započinjete dan i povezujete se sa partnerom

– S*ksualno uzbuđenje oslobađa norepinefrin, zbog kojeg naša srca pumpaju krv koja teče do genitalija radi napunjenosti i erekacije. Uzbuđenje, a posebno vrhunac povezano je sa oslobađanjem oksitocina. Oksitocin, koji se često naziva “hormona maženja”, može smanjiti nivo hormona stresa kortizola – kaže Kob.

Naročito u partnerskom jutarnjem s*ksu oslobađanje oksitocina takođe može spojiti vas i vašeg partnera, što vas oboje priprema za sjajan dan.

– Vezivanje i privrženost dve su druge važne funkcije oksitocina, tako da turbo pojačanje ujutro može pomoći da se podstakne osećaj veće povezanosti među partnerima – dodaje Kob.

3. Skloni ste da budete prisutniji tokom s*ksa

Bilo da ste roditelj, spremate veliku prezentaciju na poslu ili se osećate krivim što vaš prostor nije tako čist koliko biste želeli, kada vodite ljubav kasnije uveče, verovatno ćete imati tok dnevnih događaja u svojoj glavi.

Zato doktor Kob kaže da jutarnji s*ks, pre nego što osetite da morate započeti s dnevnim zadacima, može biti sjajan za obezbeđivanje s*ksualne prisutnosti.

– Jedna od najboljih strategija za izbegavanje s*ksualnog ometanja je praktikovanje svesnosti – kaže i dodaje da se to česot bolje može postići ujutru, pre nego što se pritisak liste zadataka koju treba obaviti preseli u naš mozak.

4. Započinjete dan puni energije

Jutarnja rutina može vas dosta pripremiti za dan, a može čak i dovesti do boljeg sna noću. Budući da telo ima tendenciju funkcionisanja u skladu s rutinama koje stvaramo, možda ćete se osećati motivisanije da se probudite i dobijete energiju ako se s*ks ugradi u vaš jutarnji režim.

– S*ks može da deluje kao sistem nagrađivanja za dobar noćni odmor i pomoći vam da ubrzate svoj dan – objašnjava Alvarez.

seks
seks
Foto: Profimedia

5. Sagorevate kalorije

– Slično kao i vežbanje, ovo je odličan način da vaše telo započne dan. Poput vežbanja, s*ks sagoreva kalorije – dodaje Kob.

6. Može učiniti da se vaša s*ksualna rutina oseća svežom

Za ljude koji obično misle o s*ksu kao o noćnoj aktivnosti, bavljenje njime ujutro može zapravo da dovede do većeg uzbuđenja kada sunce izađe.

– Osvetljenje je drugačije, temperatura može biti toplija ili hladnija, želuci nisu puni, a mi smo odmorni. Naš mozak žudi za novostima, pa će sve što s*ksualni susret čini jedinstvenim takođe povećati količinu dopamina koji se oslobađa i dovesti do korisnijeg iskustva – kaže Kob.

Međutim, u na kraju, premda sigurno postoje potencijalne prednosti jutarnjeg s*ksa, nijedna ne bi trebalo da posluži kao podsticaj da sebe prisiljavate na jutarnji s*ks ako to ne želite.

S*ks ujutru nije jedini način za oslobađanje endorfina ili oksitocina. Sve dok praktikujte bezbedan, sporazumni s*ks koji vas čini srećnima i zdravima, to je sve što je važno.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd