overcast clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

10 saveta za selidbu sa decom

11.02.2020. 17:14
Piše:
Srbija Danas
selidba
selidba / Izvor: Profimedia/ilustracija
Korisni saveti.

Selidba bez stresa sa decom – zvuči kao nemoguća misija ili naučnofantastičan film pun neizvesnosti, zar ne? Preseljenje u drugi grad, pa čak i u drugi stan u istom gradu, može biti prava noćna mora i za odrasle, a kamoli za decu. Sva ta nervoza i anksioznost koju osećate kada pomislite na pakovanje ili život u potpuno novom okruženju kod dece je još intenzivnija.

Ali, umesto da unapred brinete – unapred planirajte! Uz dobro i blaogvremeno planiranje, selidba će biti puno lakša za sve! Smanjite stres na minimum uz pomoć ovih deset saveta za selidbu sa decom.

#1 Počnite na vreme sa pripremama

Glavnu ulogu u izazovu zvanoj selidba, pored vas i vaše dece, igra – vreme. Sav taj stres koji preti da vas proguta na samu pomisao preseljenja može nestati vrlo lako ukoliko date sebi dovoljno vremena.

Bez obzira na to da li se selite samostalno ili angažujete profesionalnu pomoć, od najvećeg je značaja da sa pripremama počnete na vreme. Nije isto ako planirate selidbu dva ili tri meseca i ako imate samo par sedmica ili još gore dana, da se spakujete. Pored fizičke pripreme tu je i emotivna, koja je od suštinskog značaja za decu.

momak i devojka se sele
momak i devojka se sele / Izvor: Profimedia

Dajte deci i sebi vremena da se naviknete na ideju

Budite sigurni da ste dali sebi dovoljno vremena da se naviknete na ideju preseljenja. U redu je ako ste nervozni i ako se brinete sve dok ne dopustite da vas ta osećanja savladaju. Vaš glavni zadatak kao roditelja u ovoj situaciji biće da pomognete svojoj deci da shvate ovu veliku životnu promenu i sa lakoćom prođu kroz nju.

Imajte u vidu da preseljenje za decu najpre znači napuštanje starog doma. Objasnite im šta selidba zapravo znači, pokušajte korak po korak da ih sprovedete kroz proces koji vam predstoji. Dajte im vremena da razmisle i shvate. Budite tu da odgovorite na sva njihova pitanja i nedoumice koje ih muče.

Oslobodite se svih nepotrebnih stvari

Štap za pecanje koji ste poslednji put koristili pre četiri godine, bebi krevetac vašeg osmogodišnjaka ili stari mobilni koji nikako da popravite – svi imamo u kući ovakve predmete. Neke zadržavamo zbog sentimentalne vrednosti, neke odlažemo dok se ne ukaže prilika da ih popravimo, ali uglavnom – one su tu, zauzimaju mesto u vašoj garaži ili podrumu. Selidba je idealna prilika da odvojite stvari koje su vam zaista potrebne u životu od onih koje samo „skupljaju prašinu“. Ovo se posebno odnosi na sitnice, stare igračke ili sportske rekvizite, ali i na odeću, kućne aparate i kuhinjski pribor.

Razmislite kome biste mogli pokloniti stvari koje vam nisu potrebne. Podelite ih rođacima ili prijateljima, a uvek možete mnogo toga odneti u neku humanitarnu organizaciju. Vredne stvari možete staviti na prodaju onlajn. Kada se selite, svaki dinar je dobrodošao.

Isplanirajte datum preseljenja tako da svima odgovara

Ukoliko se u drugi grad selite zbog novog posla ili škole, učinite to bar dve nedelje pre početka radnih obaveza. Delujte proaktivno. Upoznajte što pre svoj novi kraj i komšiluk. Olakšajte sebi prve radne dane tako što ćete unapred saznati gde vam je najbliži market i pekara, koliko je udaljena stanica gradskog prevoza od vaše kuće ili koliko vam je minuta vožnje/hoda potrebno do vrtića ili škole. Na ovaj način svodite stres na minimum.

#2 Angažujte pouzdanu agenciju za selidbe

Odluka da prepustite svoju selidbu profesionalcima je možda najpametnije što možete učiniti, pogotovo kada se selite sa manjom decom. Detaljno istražite agencije koje pored transporta nude i druge usluge poput pakovanja, montiranja i demontiranja nameštaja i istovara. Pouzdana agencija za selidbe u Beogradu, Novom Sadu ili drugom većem gradu u Srbiji su zlata vredne, uštedeće vam vreme i osloboditi nepotrebnog stresa.

kombi
kombi / Izvor: Profimedia

Mnoge agencije nude da umesto vas urade i pakovanje, a sa profesionalcima ćete biti sigurni da sve vaše dragocenosti bezbedno putuju i stignu do novog doma. Sve je mnogo lakše kad ne morate da razmišljate o tome da li ste sve spakovali kako treba. Ujedno, to znači da imate više vremena da se posvetite deci i svim njihovim pitanjima o vašem novom mestu za život.

Dobro procenite sve ponude i odaberite onu koja će najviše odgovarati celoj porodici i kućnom budžetu.

#3 Napravite plan zajedno sa decom

Planiranje se ne odnosi samo na pakovanje, transport stvari i useljenje, već i na planiranje samog putovanja. Budite načisto sa tim šta se sve neizostavno mora uraditi, zapisujte sve i uzmite u obzir ideje koje imaju deca. Bez obzira na to koliko imaju godina osećaće se odgovorno i važno ukoliko ih uključite i cenite njihovo mišljenje.

Razmislite dobro i o samom putovanju. Ukoliko je vaš novi dom predaleko, napravite plan
odmora i obavezno rezervišite prenoćište unapred. Duga vožnja kolima u kojima su deca nervozna i razdražljiva nije idealan scenario preseljenja, zar ne? Pobrinite se da svima bude prijatno i mislite na to kako upravo ovim putovanjem počinje jedan novi i drugačiji život.

#4 Dopustite im da odlučuju o svojim stvarima

Iako deluje kao da je povezano sa zajedničkim planiranjem, samostalnost u odlučivanju za dete ima posebnu dimenziju. Kada ima slobodu da samo spakuje svoju odeću ili igračke, dete će umeti da ceni i odluke odraslih koje se donose u ime svih članova porodice.

Dopustite im da sami odluče koje će igračke (i kome) pokloniti, a koje poneti u novi stan. A evo još jednog saveta koji vam može biti od pomoći u toku samog putovanja:

#5 Ranac sa omiljenim igračkama i knjigama za „hitne slučajeve“

Ne polazite na put bez ranca sa onim igračkama i knjigama koje detetu najviše znače. Hitanslučaj može biti iznenadan napad tuge ili plača negde na pola puta vožnje, ali i bilo koja situacija koja može podstaći kod deteta razdražljivo ponašanje. Umesto da provedete petnaest minuta u objašnjavanju da je plišani zeka u nekoj kutiji u kamionu koji je ispred ili iza vašeg automobila, ovako ćete jednostavno dati detetu ono što mu je potrebno da mirno provede vreme u putu.

Setite se, strah i nervoza od nepoznatog mnogo su izraženiji kod petogodišnjeg deteta ili tinejdžera nego kod odraslih. Omiljena knjiga ili igračka pružiće im osećaj sigurnosti i uliti nadu
u to da će sve biti u redu.

deca, tinejdžeri
deca, tinejdžeri / Izvor: Profimedia/ilustracija

#6 Uposlite decu na dan selidbe

Dodelite svakom bar po jedno zaduženje na dan selidbe. Osećaj odgovornosti će kod deteta umanjiti zbunjenost i tugu zbog preseljenja. Zapravo, selidba će još više delovati kao porodična odluka, kada su svi uposleni i vredno rade.

To ne moraju biti zahtevni zadaci. Na primer, mlađa deca mogu uraditi nešto jednostavno kao što je proveravanje ormara i fioka, za slučaj da niste nešto zaboravili. Starija deca mogu proveriti spisak, da li su sve kutije ukrcane u kamione ili da donesu osveženje za prevoznike.

#7 Razgovarajte, razgovarajte, razgovarajte!

Od trenutka kada odlučite da se preselite, preko pakovanja i putovanja, veoma je važno da stalno razgovarate sa svojom decom. Preseljenje je velika životna promena i na decu može delovati poražavajuće kada shvate da neće više svakodnevno viđati svoje drugove iz škole ili devojku, da će promeniti vrtić i sobu.

Strah, tuga, bes, tu je čitava paleta osećanja sa kojom se moraju izboriti. Stavite im do znanja da promena kuće i grada ne znači da gube dom i porodicu. Pokažite im da u vama i dalje imaju sigurnost i podršku, tako što ćete ih saslušati i strpljivo dati odgovore na sva njihova pitanja.

Jednostavne poruke poput: „Tu sam za tebe“ ili „Slušam te“ mogu mnogo pomoći.

#8 Spakujte torbu sa osnovnim stvarima

Pored dečjeg ranca za „hitne slučajeve“ takođe je od izuzetnog značaja da uz sebe imate torbu sa osnovnim stvarima za celu porodicu. Odeća, pribor za ličnu higijenu, putna apoteka, lična dokumenta i punjači za mobilne telefone i tablete – spakujte sve ono bez čega ne možete da zamislite putovanje i prvi dan u novom domu. Na ovaj način poštedećete sebe dodatnog stresa kao što je potpuno prazna baterija na mobilnom telefonu baš kad vam telefon zatreba ili traganje za četkicom za zube među mnogobrojnim kutijama u novom stanu.

#9 Napravite tablu ili album uspomena

Dok teku pripreme za preseljenje i zajedno planirate svaki korak, umanjite stres kreativnošću. Pravljenje velikog albuma ili table uspomena i za decu i za odrasle može biti praktično, lepo i vredno, a ujedno izuzetno originalno i zabavno iskustvo.

Izaberite omiljene fotografije iz starog doma, crteže ili poruke sa frižidera na kojima piše „Mama, na treningu sam!“ i sve to zalepite na jednu tablu koju ćete poneti sa sobom u novi stan. Ovako ćete kod dece razviti osećaj da je dom tamo gde je porodica i gde se stvaraju zajedničke uspomene, bez obzira na to gde se nalazi.

#10 Neka selidba zaista bude porodična avantura

Na kraju, ali ne i najmanje važno, potrudite se da selidba kod svih članova porodice izaziva osećaj uzbuđenosti i pozitivne treme, a ne stresa. Neka to bude porodična pustolovina – od početka do kraja i prilika da se čvršće povežete sa svojom decom. Pripremite za putovanje listu pesama koje inače slušate, pojedite za užinu sladoled umesto jabuke, smejte se i zabavljajte!

Pozitivnim razmišljanjem, proaktivnim delovanjem i pažljivim planiranjem pokažite svojoj deci da je porodica zajednica u kojoj je svaki član podjednako važan.

 

Piše:
Srbija Danas
11.02.2020. 17:14