fbpx
Skip to main content
Blaga Marija

Sutra je BLAGA MARIJA: Noćas pred spavanje ŽENA treba da uradi ovo kako bi bila srećna i ZDRAVA

Foto: Instagram printscreen/serbiannation
Dan provedite u miru i molitvi.

Pravoslavni vernici u Srbiji sutra, 4. avgusta proslavljaju Blagu Marijupraznik posvećen Mariji Magdaleni. U starim predanjima Marija Magdalena se pominje kao "mironosica ravnoapostolska". Rođena je u Siriji, u gradu Magdali i po tome je dobila ime Magdalena.

OPREZ SA LUBENICOM: Evo koje su POSLEDICE PRETERIVANJA u konzumaciji ovog voća

OPREZ SA LUBENICOM: Evo koje su POSLEDICE PRETERIVANJA u konzumaciji ovog voća

Evo kako da pijete ZELENI ČAJ ukoliko ste na DIJETI: Važno je da se pridržavate ovog pravila

Evo kako da pijete ZELENI ČAJ ukoliko ste na DIJETI: Važno je da se pridržavate ovog pravila

Marija Magdalena je prema svetim spisima bila grešnica koju je Isus Hristos izbavio, a kansije je postala njegova učenica i slušala je propovedi. Bila je prisutna i tugovala za vreme Hristovog rapeća zajedno sa Bogorodicom, a za njen lik se vezuje i običaj farbanja jaja za Uskrs.

Veruje se da je Marija Magdalena kada je posetila Rim caru Tiberiju poklonila crveno jaje uz reči "Hristos Vaskrse", od tada se veruje da jaja za Uskrs treba farbati u crveno. Pomagala je Svetom Jovanu Bogoslovu u propovedanju, a prema jevanđelju, Isus Hrist joj se dva puta javio nakon vaskrsenja. Svoj ovozemaljski život Marija Magdalena je završila u Efesu, a njene mošti su kasnije prenete u Carigrad.

Za praznik Blage Marije vezani su razni običaji i verovanja, a jedan od njih jeste da se izbegavaju teški fizički poslovi, već da dan treba provesti u miru, odmoru i molitvi. Marija Magdelena se u pravoslavnom svetu smatra za veliku zaštitnicu žena. Zbog toga postoji običaj da na ovaj praznik žene treba da zamisle želju, zapale sveću i pomole se svetiteljki. Uoči praznika se pomolite i obratite svetiteljki pred odlazak na spavanje.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd