fbpx
Skip to main content
tSv Trifun

DA LI ZNATE TRADICIJU? Evo zašto se Sveti Trifun i Dan zaljubljenih obeležavaju ISTI DAN

Foto: Youtube Printscreen/ Radio-televizija Vojvodine/ Happy Tv
U koju god grupu da spadate, zagrlite danas nekog koga volite...

Svakog 14. februara ista priča. Jedni samo Svetog Trifuna priznaju za "srpskog". Drugima je Sveti Valentin interesantan.Trećima je jedino bitno da se danas dobro provedu. Najviše profitiraju trgovci i ugostitelji kojima nije mnogo trebalo pa da romantiku spoje sa dobrim vinom i pronađu način da na današnji praznik dobro zarade. 

DAN ZALJUBLJENIH: 4 originalna poklona sa kojima ne možete pogrešiti!

DAN ZALJUBLJENIH: 4 originalna poklona sa kojima ne možete pogrešiti!

Obradujte voljenu osobu za Dan zaljubljenih

Obradujte voljenu osobu za Dan zaljubljenih

Ipak, o svetiteljima zbog kojih je nastala čitava prepirka, kao i o tome kako je došlo do toga da Dan zaljubljenih i praznik vina "padnu" u isti dan, većina zapravo malo zna.

U ovaj dan, 14. februar, “zgurala” su se dva svetitelja - jedan koji kod Srba ima veoma dugu tradiciju i poštuje se vekovima i drugi, noviji koji je posredstvom medija postao globalni fenomen i van hrišćanskih zemalja.

ljubav
Foto: Profimedia

Može li Sveti Trifun da se zaljubi, a Sveti Valentin da se napije?

Prvo, reč je o dva potuno različita sveca koje poštuju i pravoslavna i katolička crkva! 

Sveti Trifun kao zaštitnik vinogradara i vinara, nikako ne može biti zamena za Svetog Valentina, kao ni obrnuto. Katolička crkva proslavlja Svetog Trifuna, ali 10. novembra. 

Sa druge strane, pravoslavna crkva Svetog Valentina seća se 12. avgusta. Ipak, tada na Dan zaljubljenih niko ni ne pomisli, zato što je Valentinovo 14. februara postalo globalan fenomen.

Sveti Trifun je živeo u 3. veku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar lečenja i da je njime uspeo da "od zlog duha" izleči ćerku rimskog cara Gordija. Bogate carske darove razdelio je siromašnima i do kraja života živeo kao skromni čuvar gusaka. U vreme velikog progona odbio je da se odrekne Hrista zbog čega je ubijen 250. godine na današnji dan.

Negde u to vreme živeo je i Sveti Valentin. On je život posvetio tajnom venčavanju vojnika, kojima je bilo zabranjeno zasnivanje porodice, sa njihovim izabranicama. Zbog ove pomoći zaljubljenim parovima, Valentinu je 269. godine odsečena glava.

Legenda kaže da je, pre smrti, Valentin poslao oproštajno pismo slepoj tamničarevoj ćerki za dobrotu koju mu je pokazala dok je bio u tamnici. Devojka je kada je primila pismo progledala.  I tako su muškarci svojim draganama počeli da šalju poruke, a ljubav je dobila svoj zvanični dan.

vino
Foto: Profimedia

Sveti Valentin je postao pokrovitelj zaljubljenih u 14. veku i to prvo u Engleskoj i Francuskoj. Postoje mišljenja da je dan ovog svetitelja zapravo zamenio kult boginje Junone, koja je slavljena istog dana i bila u starom Rimu zaštitnica porodice i braka, zbog čega se tada ženama poklanjalo cveće.

Sa druge strane, Sveti Trifun se vekovima slavi na prostorima Srbije. Zapisi o ovome pronalaze se još u 16. veku. Njega slave mnogi esnafi, a u prvom redu gostioničari i vinogradari jer je reč o "zaštitniku vina i vinove loze". Kažu, dobre kafedžije tog dana besplatno toče vino gostima.

Postoji verovanje, da će godina biti rodna ako na Trifundan pada sneg ili kiša. Ako je vreme lepo, čeka nas sušna godina. Posle ovog dana zima polako počinje da popušta - to Sv. Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi.

I šta danas slaviti?

Zahvaljujući Holivudu i dobrom marketingu, Dan zaljubljenih postao je globalni fenomen, a poklanjanje bombonjera, srca i drugih prigodnih poklona voljenoj osobi vremenom je zahvatilo i Srbiju.

Ipak, ima i onih koji još uvek za praznik "priznaju" samo Svetog Trifuna.

U koju god grupu da spadate, imamo savet za vas - Zagrlite nekog koga volite. Otvorite bocu nekog dobrog vina. I uživajte u životu!

VODIČ KROZ POKLONE ZA DAN ZALJUBLJENIH! Sa ovim bukvalno ne možete da pogrešite

VODIČ KROZ POKLONE ZA DAN ZALJUBLJENIH! Sa ovim bukvalno ne možete da pogrešite

OPASNOST NA INTERNETU NA DAN ZALJUBLJENIH: Ni po koju cenu ne klikćite na ovo

OPASNOST NA INTERNETU NA DAN ZALJUBLJENIH: Ni po koju cenu ne klikćite na ovo

Ana se pojavila sa dečkom Vukom Kostićem: Kad su je pitali o njihovoj vezi usledila ŠOKANTNA REAKCIJA (VIDEO)

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd