fbpx
Skip to main content
Božić

DANAS JE MALI BOŽIĆ: Evo šta treba da uradite za SREĆU i zdravlje, a OVO nikako nemojte raditi!

Tanjug/​Dimitrije Goll
Svaki pravoslavac treba da zna!

Svuda u svetu, kod pravoslavaca i kod rimokatolika, prvo dolazi Božić, pa Nova godina. Tako mi Novu godinu od davnina slavimo 14. januara po starom, julijanskom kalendaru, služenjem molebana, molitve za bogomblagoslovenu nastupajuću godinu.

ŽENA JE SUPERHEROJ! Ima šestoro dece, SAVRŠENO izgleda, kućni BUDŽET joj je ODLIČAN! Evo kako!

Božić, badnjak
Foto: Srbija Danas

Osim Srpske Pravoslavne Crkve, stari kalendar poštuju još i Jerusalimska i Ruska pravoslavna crkva, kao i monaška zajednica na Svetoj Gori. Stari kalendar je uz pomoć brojnih naučnika, od kojih je najpoznatiji Sozigen, doneo Julije Cezar 46 godina pre Hrista. Po mišljenju brojnih teologa, stari kalendar je mnogo pogodniji i tačniji za izračunavanje datuma Vaskrsa.

(VIDEO) OBAVEZNO SUTRA: Domaćice UMESITE Vasilice, ako želite da vam u kući VLADAJU LJUBAV I napredak!

Narodni običaji za proslavu Pravoslavne Nove godine

Uoči Nove godine sprema se svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i rođacima uz veselje i pesmu čekaju ponoć. Tačno u ponoć, svi se ljube i jedni drugima čestitaju dolazak Nove godine sa željama za dug život, dobro zdravlje i uspeh u poslu. Na sam dan Nove godine odlazi se u Crkvu, a posle se obavlja svečani ručak.

Tog dana jede se glava božićne pečenice, a to je najčešće glava jagnjeta ili praseta, a domaćice mese novogodišnju česnicu "Vasilicu".

Pored Nove godine, koja je poznata i pod nazivom Mali Božić, 14. januara obeležavaju se još dva značajna praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Crkva ispraća staru i dočekuje novu godinu neuobičajenim slavljima, na duhovni način, molitvama i bogosluženjima, ali i blagosilja sve pristojne proslave, podsećajući da se u brojnim crkvenim domovima organizuju dočeci Nove godine.

Modni detalj koji nosi Anastasija Ražnatović treba da ima svaka mlada dama! (FOTO)

Pošto je Nova godina početak svih dana u godini, tog dana bi čovek trebalo da preispita sebe i svoja dela, kako bi prvog dana u Novoj godini krenuo i novim putem koji vodi u Carstvo Božije. U taj dan čovek bi trebalo da sabere svoje misli, ali misli dostojne hrišćanstva, koje bi mogle da upravljaju svim njegovim delima tokom cele godine. Suština pomenute promene sastoji se u tome da čovek, od toga trenutka, živi za Boga i bližnjega svoga, a ne više samo za sebe kao ranije.

Da odbaci, "po prvom življenju, starog čoveka, koji se raspada u željama prevarljivim; I da se obnovi duhom uma svog i obuče u novog čoveka, koji je sazdan po Bogu u pravdi i u svetinji istine".  Time on odbacuje ranije navike i sve ono u čemu je nalazio trenutno zadovoljstvo. Tako se sve stvari povodom Nove godine svode na jedno, a to je na unutrašnje obnavljanje samoga sebe. Ako se neko uz Božiju pomoć, usmeri u Novoj godini na ovaj način, taj će na najsavršeniji način provesti Novu godinu i pripremiti sebe da tako živi tokom cele godine. Sledeće godine će onda biti potrebno samo da ponovi ono što je upražnjavao protekle godine.

Koliko često treba da perete kosu: Ako to radite svakog dana OVO MORATE DA ZNATE

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije, kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

Božićna čestica
Foto: Profimedia

Izmišljeni običaji koji nemaju veze sa praznikom

U današnje vreme sve je više "običaja" koji se vezuju za praznike, a nemaju nikakve veze s verom i pravim praznovanjem. Pod tim se prvenstveno podrazumeva pijančenje i slavljenje praznika u diskoteci i kafani, uz potok alkohola.

Kojekakve bajalice, rituali za privlačenje novca i slično čisto su praznoverje i apsolutno se kose sa našom verom.

KAKAV ŽIVOT FATALNE SRPKINJE! Za prvog muža GLUMICA se udala posle JEDNOG ŠAMARA, a drugi je ostavio ženu zbog nje i onda je čekao u Sremčici DA JE UBIJE

Kada i kako drugi narodi slave Novu godinu

Stari Rimljani su Novu godinu proslavljali 1. marta, ali su kasnije počeli da je slave 1. januara. Pre hiljadu godina, delovi Evrope su počinjali Novu godinu 25. marta. Početkom 17. veka, mnoge evropske zemlje su usvojile Gregorijanski kalendar, po kome se Nova godina slavi 1. januara. Danas mnogi narodi slave Novu godinu na razne načine.

Škotlanđani, na primer, obeležavaju praznik "Hogmenej", kada pale male vatre koje simbolišu kraj stare godine. Na ulicama Glazgova i Edinburga okupljaju se na desetine hiljada slavljenika. U ponoć zvone zvona, a okupljeni se ljube i pevaju uobičajenu novogodišnju pesmu "Stari prijatelji".

Društvene mreže su joj UNIŠTILE žIvot, a ona je uradilo ono što NIKO ne bi i napravila PREOKRET!

U Španiji, svako mora da pojede najmanje 12 zrna grožđa završnog dana godine. Svako zrno je za po jedan mesec u Novoj godini. Na izmaku godine, sa odbrojavanjem sata, svako stavi po zrno grožđa u usta. Prema verovanju, grožđe će svakome doneti sreću i uspeh.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd