Skip to main content
Abortus

Doneta odluka o definitivnoj ZABRANI ABORTUSA u Americi: Ovo su moguće POSLEDICE novog zakona

Foto: Profimedia
Presuda Vrhovnog suda verovatno će pokrenuti političke bitke kakve ova zemlja nije videla još od borbe za ukidanje ropstva, kada su države bile podeljene na dve, naizgled nepomirljive strane

Od juče, u Sjedinjenim Američkim Državama zabranjen je abortus. Vrhovni sud Amerike je sa šest glasova za i tri protiv, okončao postojeće ustavno pravo žene na abortus doneto pre 50 godina.

- Stoga smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus… i da se ovlašćenje za regulisanje abortusa mora vratiti narodu i njihovim izabranim predstavnicima - navodi se u delu presude.

HAOS NA TIKTOK-U: 22-godišnjakinja otišla da se STERILIŠE, a ginekolog ODBIO jer će se "sigurno PREDOMISLITI"

HAOS NA TIKTOK-U: 22-godišnjakinja otišla da se STERILIŠE, a ginekolog ODBIO jer će se "sigurno PREDOMISLITI"

ZAVELA JE I PUTINA – A POGLEDAJTE KAKO DANAS IZGLEDA ČUVENA NIKITA: Bila je VLAŽNI SAN miliona muškaraca

ZAVELA JE I PUTINA – A POGLEDAJTE KAKO DANAS IZGLEDA ČUVENA NIKITA: Bila je VLAŽNI SAN miliona muškaraca

Manekenka (27) PREMINULA nakon RUTINSKE OPERACIJE krajnika - Telo odmah poslato na obdukciju

Manekenka (27) PREMINULA nakon RUTINSKE OPERACIJE krajnika - Telo odmah poslato na obdukciju

Očekuje se da će polovina američkih država odmah na osnovu ove odluke uvesti nova ograničenja ili zabrane abortusa, kao i i da će pristup abortusu biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnom dobu, prema istraživanju Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo), zdravstvene organizacije koja izvodi abortuse.

Američka javnost smatra da ova odluka pripremana još za vreme mandata Donalda Trampa, kada je zbog trojice sudija koje je on imenovao, vrhovni sud bio najkonzervativniji u modernoj istoriji SAD. Šest od devet aktuelnih sudija imenovali su republikanski predsednici, a ostalu trojicu demokratski.

Države Kalifornija, Novi Meksiko i Mičigen, već su ranije najavile predlog da se u njihove ustave uvrste odredbe o pravu na abortus, u slučaju da se, kao što se danas desilo, Vrhovni sud zabrani abortus.

Pre 50 godina, Vrhovni sud je sa sedam glasova prema dva presudio da je pravo žene da prekine trudnoću. Povod toj odluci bio je slučaj Rou protiv Vejda. Presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na abortus u prva tri meseca trudnoće, ali je dozvolila ograničenja u drugom tromesečju i zabrane u trećem.

ultrazvuk
ultrazvuk
Foto: Profimedia

Decenijama posle ovog slučaja, u više od 10 američkih država donošene su presude koje su značajno ograničavale pravo na abortus. Zato je, prošle godine bilo skoro 600 ograničenja za abortus širom zemlje. To je više nego bilo koje godine u poslednjih pola veka.

Današnja odluka Vrhovnog suda je jedinstven presedan u američkom pravosuđu, zato što se još nikad nije desilo da ovo telo poništi svoju sopstvenu, ranije donetu odluku.

trudnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Posledice zabrane abortusa

Pretpostavlja se da će ukidanjem ovog prava najveće posledice snositi siromašne žene, koje neće imati sredstava da prekinu trudnoću u nekoj drugoj državi, upozoravaju neki kritičari. Takođe, broj ilegalnih abortusa će se značajno povećati, a neke žene će zbog neuslova i nestručnosti verovatno platiti glavom.

Drugi pak smatraju da se za mnoge žene neće promeniti ništa, jer bi zabrana abortusa bila “samo poslednje ograničavanje prava žena”.

- Za mnoge Amerikance presuda Ro protiv Vejda već je besmislena. Skoro 90 odsto američkih okruga nema kliniku koja nudi abortuse - primetio je magazin Atlantik još pre konačne presude.

Njujork tajms upozorava da ukidanje prava na abortus ne bi samo dovelo Ameriku u sukob sa sopstvenim stanovništvom, već bi se tim potezom Amerika pridružila malom krugu sve autoritarnijih zemalja, poput Mađarske, Poljske i Brazila, koje su poslednjih godina postale restriktivnije u pogledu abortusa.

BONUS VIDEO: Jutarnja rutina voditeljke Sanje Kužet - Ovako započinje dan

 

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd