Utorak 19. mar 2024.
Verica Rakočević, Elena Karaman

Smatraju ga "PRAZNIKOM VEŠTICA": Elena Karaman na dan Uskrsa SLAVILA paganski praznik, Verica REAGOVALA

Foto: Srbija Danas/Instagram/elenakaraman
Odgovorila joj javnim komentarom.

Elena Karić koristi svaku priliku da vreme provede u prirodi, a čini se da joj je lepo vreme tokom praznika, poslužilo upravo da radi ono što najviše vodli. Dizajnerka se nedavno razvela od Jugoslava Karića, nakon čega je kupila novo imanje na Kosmaju gde sada gradi svoj novi dom. U međuvremenu živi u stanu u Beogradu.

OČARALA HOLIVUDSKU ZVEZDU! Karleuša i ćerke ODUŠEVILE objavom, a kad vidite KO je KOMENTARISAO... (FOTO)

OČARALA HOLIVUDSKU ZVEZDU! Karleuša i ćerke ODUŠEVILE objavom, a kad vidite KO je KOMENTARISAO... (FOTO)

SVI BRUJE O OVOJ SLICI: Šeron Stoun se SKINULA u 62. godini i pokazala kako njeno TELO zaista izgleda (FOTO)

SVI BRUJE O OVOJ SLICI: Šeron Stoun se SKINULA u 62. godini i pokazala kako njeno TELO zaista izgleda (FOTO)

Juče se oglasila na Instagramu povodom Beltane, praznika koji se slavi 1. maja, a koji je zapravo praznik plodnosti, tokom kojeg se izvodi ritualno spajanje muške i ženske kosmičke energije, odnosno Boginje i Boga, nakon čega sledi buđenje prirode.

- Slavimo život koji dolazi iz plodnosti koja potiče iz unije suprotnosti. Sve se zasniva na duhovnosti, ljubavi, seksualnom zadovoljstvu i dubokoj konekciji srca. U noći Beltane ljudi su noći provodili pored vetih izvora i hodali su lavirintima. Bile su to noći koje su provodili u šumama i vodili ljubav pod drvećem. Život je sada na vrhuncu plodnosti i sve je u vibraciji ljubavi i srčane čakre. Cveće je svuda, a ptice i životinje dobijaju svoje mlade. Granice između svetova su tanke, možemo lako iskusiti paranormalno. Ove godine Beltane se poklopio sa Uskrsom, formirajući veoma moćan portal, uniju suprotnosti na svim nivoima. Fizičko i duhovno vaskresenje Hristove svesti i iskonski izraz našeg fizičkog postojanja. S ljubavlju Ješue i Marije Magdalene u mom srcu, zauvek očarana svetom unijom, šaljem vam beltanso - vaskršnje pozdrave - poručila je Elena u svojoj objavi, a ubrzo se oglasila i njena majka Verica Rakočević komentarom u vidu zaljubljenog smajlija. 

Ovaj dan, Beltane,  koji i danas poštuju pagani širom planete, označava sredinu između prolećnog ekvinocijuma i letnjeg solsticijuma. Beltane su u drevna vremena slavili Kelti, čiji su druidi, inače odlični astronomi, prema kretanju Sunca delili godinu na nekoliko perioda, a početak svakog od njih obeležavao se izvođenjem određenih rituala.

Danas se zvanično slavi u skandinavskim, germanskim i baltičkim tradicijama.

Savremeni naziv dobila je po Svetoj Valburgi (710.-779.), svetici i časnoj sestri poznatoj po postu. Zvanično predstavlja hršćanski praznik, međutim od 17. veka se u Nemačkoj proširilo verovanje da se na Valpurgijsku noć okupljaju veštice, a to je verovanje kasnije je postalo deo popularne kulture.

Prema legendi upravo su se na ovu noć veštice okupljale na planini Broken (Nemačka) gde su direktno komunicirale sa bogovima, održavale rituale krvne žrtve i neretko žrtvovale decu - to je bila i inspiracija Geteovom "Faustu".

Beltane ili najvažniji Crni Sabat smešten je na isti dan u rokovniku Vika pokreta (savremena neopaganska religija nadahnuta prethrišćanskim verovanjima). Od davnih vremena na taj dan se slavio u čast prirode i plodnosti. Tom prilikom se pale vatre igraju se igre i pleše se u čast prirode oko stuba oko koga su svezane trake u boji koji simbolizuje falus. U tim ritualnim igrama pominju se i drevna demonska božanstva Vaal, Zeleni čovek, Pan, Zeleni Juraj, a te noći se i orgijalo.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd