fbpx
Skip to main content
kosa

FARBATE KOSU SAMI KOD KUĆI? Stručnjaci objašnjavaju je li bolje bojiti je dok je MOKRA ILI SUVA

Foto: Profimedia
Poslušajte ove savete.

Ako bojite kosu kod kuće, zasigurno ste primetili kako na uputstvu uvek piše da boju aplicirate na mokru kosu, no u salonu je frizeri uvek boje dok je kosa suva. Frizerski  stručnjaci su objasnili u čemu je razlika i kako farbati kosu, zavisno o tome koristi li se trajna ili polu-trajna boja.

Kosa
Foto: Profimedia

Prednosti farbanja mokre kose

  1. Kad je kosa mokra, boja će se ravnomernije rasporediti. Sa druge strane, kad je kosa suva, zasigurno ste primetili da puno pažnje obraćate na to da pravilno nanesete i rasporedite boju, dok sa mokrom kosom to ide mnogo jednostavnije.
  2. Mokra kosa ima bolju sposobnost upijanja. Naime, kad je kosa mokra kutikule se lakše "otvaraju", a samim tim i upijaju boju. U osnovi, postoji mogućnost da boja prodre u temelj dlake malo dublje, nego kad se kosa boja dok je suva. 
  3. Poslednje, ali ne i manje važno, kad je reč o bojenju kose kod kuće, mnogima je lakše kad u uputstvu piše da se boja nanosi na mokru kosu jer je samim tim i nered u kupatilu - manji!

kosa
kosa
Foto: Profimedia
Poznati doktor odgovara: Da li postoji IMUNITET PROTIV KORONE?

Poznati doktor odgovara: Da li postoji IMUNITET PROTIV KORONE?

VEČE JE PROVELA SA NJM! Javnost BRUJI o njenom BRAKU, a Severina VIĐENA sa OVIM MUŠKARCEM!

VEČE JE PROVELA SA NJM! Javnost BRUJI o njenom BRAKU, a Severina VIĐENA sa OVIM MUŠKARCEM!

Indi je prvo smršala, a sad objavila i srećne vesti: STIŽE BEBA naredne godine?! Predivno! (FOTO)

Indi je prvo smršala, a sad objavila i srećne vesti: STIŽE BEBA naredne godine?! Predivno! (FOTO)

Nedostaci farbanja mokre kose

  1. Iako je boju lakše ravnomerno rasporediti dok je kosa mokra, problem može biti neravnomerna primena. Ako je reč o drastičnoj promeni boje kose, dogovorite termin u frizerskom salonu ili isprobajte pažljivo i detaljno nanošenje boje na suvu kosu.
  2. Drugi problem je taj što bi voda mogla potencijalno razrediti boju. Ako je kosa izuzetno suva i oštećena, kosa je suva i traži vlagu. U takvom slučaju, kosa bi mogla apsorbovati već toliko vode da će ostati jako malo mesta za boju. To ne znači nužno da bojenje kose neće uspeti, ali rezultat možda neće biti tako živopisan ili dugovečan kako ste se nadali. 
  3. Treći problem je taj što je kosa, kad je mokra, sklona većim oštećenjima. Kutikule "štite" kosu, a kad je kosa vlažna, one se otvore i tako slabe veze koje štite korteks kose. Suvoj kosi prirodna ulja su dodatna pomoć u zaštiti vlasi, ali ni prirodna ulja nisu učinkovita pod pritiskom vode. Izbegavajte vruću vodu, grubo četkanje i sušenje kose peškirom jer ćete tako pomoći kosi dok je lomljiva. 

kosa
kosa
Foto: Profimedia

Treba napomenuti kako farbanje kose dok je mokra ne funkcioniše sa svakom bojom. Trajna boja zahteva nanošenje boje na suvu kosu - kad želite da posvetlite kosu, odnosno "blajhati je" kosa mora biti suva jer taj proces zahteva preciznost. S druge strane, ako prelazite u nešto tamnije nijanse, takođe bojite kosu dok je suva jer će se tako boja bolje "primiti".

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd