fbpx
Skip to main content
Feđa Stojanović

Zamalo ZAVRŠIO na GOLOM OTOKU, bio NEUHRANJEN: Feđa Stojanović PREMINUO, a ovo niste znali o glumcu

Foto: Youtube printscreen/Dobro Jutro - Jovana & Srđan
Diplomirao je glumu, ali početak njegove karijere okarakterisao je kao "pakao".

Danas je u Beogradu posle teške bolesti u 74. godini, preminuo Feđa Stojanović, naš poznati pozorišni, televizijski i filmski glumac, prvak Pozorišta Atelje 212.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi prof. Milenka Maričića. Stalni je član Pozorišta Atelje 212 od 1973. godine. Radio je i kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti BK Univerziteta.

Ostaće upamćen po velikom broju uloga koje je ostvario u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru Madlenianum, Malom pozorištu "Duško Radović", Pozorištu "Boško Buha", ali i po ulogama u mnogobrojnim televizijskim serijama i filmovima.

TUGA: Preminuo glumac Feđa Stojanović

TUGA: Preminuo glumac Feđa Stojanović

DIJETA CECE RAŽNATOVIĆ: Pevačica SMRŠALA PET KILOGRAMA uz ovaj plan ishrane, jedna NAMIRNICA je ključna

DIJETA CECE RAŽNATOVIĆ: Pevačica SMRŠALA PET KILOGRAMA uz ovaj plan ishrane, jedna NAMIRNICA je ključna

Feđa Stojanović rođen je 1948. godine, a otac mu je dao ime Feđa po liku iz romana koji je čitao njegov otac.

- Zbog rezolucije Informbiroa njegove kolege su ga terale da mi promeni ime da ne bi zaglavio na Golom otoku. On je cele noći špartao po sobi od zida do zida lupajući glavu šta da uradi, ni majka nije spavala. Ujutro je samo rekao: "Ime mu menjati nećemo". Srećom, nisam otišao na Goli otok. Roditelji su mi bili učitelji, šetali su sa službom od grada do grada, tako sam se slučajno rodio u Aleksincu. Još kao bebu doveli su me u Beograd. Kada me pitaju odakle sam, kažem iz Beograda, a gde si rođen, pa u Aleksincu - ispričao je Feđa jednom prilikom.

Kao dete je bio neuhranjen jer nije previše voleo hranu. 

- Majka me je zvala Mathauzen jer nisam voleo da jedem. Bio sam neuhranjen a nestašan, i trošio sam energiju na sve strane. Jedine batine koje sam dobio u životu pale su posle velikog ubeđivanja oko hrane. Otac me je stavio preko kolena i tako izlemao da ću batine pamtiti celog života, ali i dalje nisam voleo da jedem. Tek kad sam se oženio i kad je žena počela da mi svaki dan pravi palačinke, počeo sam da jedem. Dugo mi je trebalo da se srodim sa svojim bićem. I u osnovnoj školi i u gimnaziji sam bio najmanji i najslabiji, a onda sam naglo počeo da rastem. U 18. godini sam imao 1,84 m, a 54 kg, bio sam šetajući leš, ali sa zdravljem nisam imao problema - ispričao je jednom prilikom. 

Počeo je da glumi još dok je bio dete. 

- U sedmoj godini sam se upisao u grupu Bate Miladinovića. Tada se formirala televizija, igrao sam u nekim emisijama, snimio filmove „Nikoletina Bursać“, „Medaljon sa tri srca“, igrao sam u televizijskoj drami gde su glavne uloge imali Stojan Aranđelović, Mika Viktorović i koja je bila i na Sterijinom pozorju. Tada su i drame išle na pozorje. Mi tada nismo imali televizor u kući, a ja sam igrao glavnu ulogu u jednoj dečjoj drami. Znao sam da u Domu armije postoji prijemnik i otišao sam tamo da gledam sebe, ali portir nije hteo da me pusti. „Gde ti igraš, beži tamo!“, rekao mi je. Šetao sam ispred njega pola sata i plakao. Umilostivio se i pustio me na poslednjih pet minuta moje drame koju nikad više nisam video. I danas ga mrzim zbog toga - ispričao je jednom prilikom. 

Početak profesionalnog bavljenja glumom pamti po teškim situacijama. 

- Te godine su mi bile pakao u životu. Za inat sam studirao prava i dogurao do četvrte godine. Posle treće godine sam primljen na glumu. Mira Trailović me je ukadrirala na trećoj godini glume i zvala u "Atelje", pozorište o kome sam sanjao. Bio je to najsrećniji dan u mom životu. Prvih par godina sam igrao leve uloge, neke policajce što dovode glavne glumce na scenu. To sam igrao i na televiziji dok nisu shvatili da mogu i ozbiljnije. Ključni trenutak je bio kad sam radio sa čuvenim rediteljem Robertom Ćulijem, koji je Miri i Ćirilovu rekao: "Gospodo, vi uopšte nemate pojma koga imate u pozorištu" - setio se.

Dva puta se ženio. 

- Neki reditelj mi je rekao: „Feđa, glumac se ne ženi tako rano, to je greška“, što se ispostavilo kao tačno jer smo se mi razveli. Mladost je to učinila, ljudi treba da ulaze u brak kada su zreli. Posle sam se opet oženio drugom ženom i dobio ćerku, ali imam veliko poštovanje prema prvoj ženi koja je izuzetan naučni radnik i bila je nesebična prema meni. Moram priznati da su se obe moje žene slagale u oceni mojih mana: kažu da ih imam kao čovek, ali da sam odličan otac. Ali kad malo popijem, budem izuzetno dobro raspoložen, pa su mi obe žene govorile: "Idi popij malo" - otkrio je glumac jednom prilikom. 

 

 

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd