fbpx
Skip to main content
Meteropate

Ako ste stalno UMORNI, bez energije, BOLI vas GLAVA i slabi ste – RAZLOG je verovatno GREŠKA koju mnogi od nas prave!

Foto: Promo
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, samo u Evropi od ovih simptoma boluje skoro 50% populacije

Prelazno vreme koje utiče na sve nas, na određen procenat svetske populacije utiče u većoj meri. Sa promenom vremena se automatski menja i stanje našeg organizma, koje rezultira na dva načina: na onog koji uspeva da se prilagodi, promena vremena će biti najmanji problem za obavljanje bilo koje aktivnosti, dok druga grupa ljudi ispoljava ozbiljne tegobe kako se menjaju vremenske prilike. Oni su poznati i kao meteoropate. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, samo u Evropi boluje skoro 50% populacije, gde više žene reaguju na ove vremenske turbulencije.

Fit Pass
Foto: Promo

Na pitanje zašto meteoropate najteže reaguju na promene vremena, odgovor se krije u više razloga. Same tegobe se javljaju skoro 48 sati pre dešavanja određene vremenske promene, a smanjuju se kada se desi nepogoda. Simptomi koji pogađaju meteoropate jesu: fizička slabost, malaksalost, neprestana glavobolja, aritmija, vrtoglavica, hroničan umor, emotivna i fizička preosetljivost na sva dešavanja, blaži oblik depresije, demotivisanost. Kod starije populacije, ovde su zastupljeni teži simptomi i posledice: ukoliko je reč o ljudima koji su srčani bolesnici i aktivni pušači, povećan je rizik od srčanih i moždanih oboljenja; kod osoba koje imaju problem sa respiratornim sistemom povećan rizik od astme i upale pluća; kod osoba koje imaju problem sa bubrezima, povećan je rizik od bubrežnih napada. 

Prevencija i lečenje

Zacrtajte sebi da na dnevnom nivou provedete vreme u prirodi makar sat vremena, nebitno da li ste ih namenili za šetnju ili drugu sportsku aktivnost. Konstantna hidracija vodom i izbegavanje alkohola, dovoljno sna i redovna fizička aktivnost su nešto što se podrazumeva. Namirnice dobijene prirodnim putem ili sirove biljke su obavezne. Tu mislimo na konzumaciju prirodnog meda, kao i čaj od valerijane koja pomaže kod nesanice i sindroma ’’nervoznog stomaka’’. Vežbanje je zlata vredno. I to je činjenično stanje. Ukoliko niste aktivni sportista, uvek ujutru možete uraditi vežbe istezanja u trajanju od maksimalno 10-tak minuta, ubrzati metabolizam i dobiti neophodnu energiju za jutarnje funkcionisanje. Ovo se takođe odnosi i na večernji trening.

FitPass
Foto: Promo

Sportski život će vam biti olakšan upravo sa personalizovanom FitPass karticom koja predstavlja jedinstveni sportski koncept koji neguje trend fizičke kulture na autentičan način. U FitPass sistemu možete birati između 650 sportskih objekata, 60 disciplina (teretane, ples, joga, bazeni, tenis, pilates, grupni treninzi, spa, biciklizam, kuglanje…) u preko 30 gradova širom Srbije.

Više detalja o samom konceptu možete saznati u nastavku: https://fitpass.rs/

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd