Utorak 19. mar 2024.
Umor

Bogorodičina trava UKLANJA UMOR, podstiče san, pomaže ženama kod GINEKOLOŠKIH PROBLEMA!

Foto: Profimedia
Odlična je za kožu, podstiče dobro raspoloženje!

Iako je Bogorodičina trava, poznata i pod imenima gospina trava, gospino cveće i kantarion, vrlo cenjena biljka u narodnoj medicini kada je reč o tegobama sa jetrom i žuči, najbolje je istraženo njeno delovanje protiv depresije.

Tad se najčešće u lečenju koriste čaj ili tinktura. Čak je i kliničkim ispitivanjima potvrđen uticaj kantariona na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije.

Antidepresivno delovanje nastupa lagano i nakon dve nedelje primećuju se promene. Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g sveže osušenih cvetova. Prelijte sa 100 ml 70-procentnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dve nedelje i procedite. Od dva do tri puta na dan uzima se od 20 do 30 kapi u pola čaše vode. Kura treba da traje od četiri do šest nedelja, ali pre korišćenja posavetujte se s lekarom, naročito ako imate težih problema s anksioznošću.

Za čaj protiv depresije jednu do dve kašičice suve Bogorodičine trave ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i uveče popijte po šoljicu čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti od četiri do šest nedelja zaredom. Važno je istaći kako trudnice ne smeju da piju čaj od gospine trave.

Umanjuje i osećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod fobija i poremećaja spavanja. Uspešno se koristi i kod ljudi koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom i preporučuje se i ženama u menopauzi.

Kantarionovo ulje

Kantarion je biljno ulje crvene boje koje se dobija natapanjem cveta bogorodičine trave u devičanskom maslinovom ili nekom drugom hladno ceđenom ulju. Ovo ulje se smatra gotovo čudesnim jer uspešno umiruje ili čak leči niz simptoma – od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, preko blage depresije pa do ginekoloških problema. Zbog toga je bočicu kvalitetnog kantarionovog ulja dobro imati u kućnoj apoteci.

Poslužiće za negu kože i kose, ali i kao podloga za masažu odraslih, i negu i masažu novorođenčadi. Regeneriše i hidrira kožu, smiruje upalne procese na koži (preterano sunčanje, ekcemi, dermatitis). Odlično je za sprečavanje stvaranja rana bolesnicima koji stalno leže. Zavoj s uljem kantariona stavlja se na najosetljivija mesta, poput leđa, i potrebno ga je menjati nekoliko puta na dan.

Za umorna stopala i protiv strija

Za masažu stopala pripremite 10 ml kantarionovog ulja i po pet kapi eteričnog ulja nane i lavande. Utrljajte mešavinu u stopala nakon tople kupke, lezite i podignite ih. Kantarionovo ulje koriste i trudnice protiv strija.

Za lice i vrat nakon sunčanja

U čaši hladnog gustog jogurta pomešajte kašiku kantariona. Nanesite na lice i dekolte i na druge crvene delove tela. Ostavite pola sata, pa isperite. Kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni i ožiljaka, kantarion se maže nekoliko puta na dan.

Uklanja BUBULJICE I OPEKOTINE, opušta, SPREČAVA OPADANJE kose! Čaj od ove BILJKE morate imati kod kuće!

Uklanja BUBULJICE I OPEKOTINE, opušta, SPREČAVA OPADANJE kose! Čaj od ove BILJKE morate imati kod kuće!

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

Bere se od juna do avgusta

Bogorodičina trava bere se od sredine juna do avgusta. Bere se gornji zeleni deo jer se u cvetovima i gornjim listovima nalazi najviše aktivnih materija. U listovima se nalaze sitne uljne žlezde, pa kad ih okrenete prema suncu, izgledaju kao da su puni rupica.

Lekovito vino za bolju probavu

40 g cvetova Bogorodičine trave preliti litrom kvalitetnog vina i ostaviti da odstoji na toplom mestu mesec dana. Nakon toga cvetove dobro ocedite, a vino malo zasladite. Za bolju probavu piju se dve čašice na dan pre jela.

Kantarion se nikad ne koristi za sunčanje

Tradicionalno se ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje. Ono je fotosenzibilno i zato se ne bi trebalo koristiti neposredno pre izlaganja suncu. Osim toga, kantarionovo ulje ne sadrži baš nikakve zaštitne faktore i sa njim kao "zaštitom" lako ćete izgoreti.

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd