fbpx
Skip to main content
Dijeta

KETO DIJETA JE JAKO POPULARNA, ali stručnjaci su je proglasili JEDNOM OD NAJGORIH, evo zašto

Foto: Profimedia
Mediteranska ishrana je proglašena najzdravijom već četvrtu godinu za redom, a lako je se i pridržavati kod mršavljenja jer ne ograničava kalorije niti podrazumeva "strogo" planiranje obroka,

Svake godine portal "US News & World Report" ocenjuje dijete i načine ishrane iz prethodne godine i najavljuje koje su najbolje za godinu koja sledi: a već četvrtu godinu zaredom najboljom je proglašena mediteranska ishrana.

Ona, rekli su nutricionisti za "US News & World Report", pomaže u prevenciji mnogih hroničnih bolesti, te doprinosi dugovečnosti, pa je ove godine proglašena ne samo ukupno najboljom, već i najzdravijom, najlakšom za pridržavanje, najboljom za dijabetes, najboljom biljnom ishranom i najboljom ishranom za srce. Načini ishrane ili dijete svrstavaju se u sedam kategorija, a ocenjuje se njihova nutricionistička celovitost, lakoća pridržavanja, potencijal dugoročnog i kratkoročnog gubitka kilograma, sigurnost dijete i moguće nuspojave, te potencijal za sprečavanje bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Zajedničko pet najboljih dijeta je da su sve bogate voćem, povrćem, celovitim žitaricama i zdravim masnoćama.
 

Hrana
Hrana
Foto: Profimedia
Svakog jutra uzmi kašiku ovog MAGIČNOG ULJA na prazan stomak: PREPORODIĆEŠ ORGANIZAM I SMRŠAĆEŠ BRZO

Svakog jutra uzmi kašiku ovog MAGIČNOG ULJA na prazan stomak: PREPORODIĆEŠ ORGANIZAM I SMRŠAĆEŠ BRZO

Nikol Kidman godinama je verna dijeti 80:20 - Evo šta to znači!

Nikol Kidman godinama je verna dijeti 80:20 - Evo šta to znači!

POSTELJINU bi trebalo prati jedno u dve nedelje - Ovo je najbolja METODA

POSTELJINU bi trebalo prati jedno u dve nedelje - Ovo je najbolja METODA

Mediteranska se ishrana, u velikoj meri oslanja na plodove mora, sveže proizvode, cele žitarice, orašaste plodove, semenke i umereno pijenje vina, a koncept joj potiče iz zemalja koje graniče sa Sredozemnim morem, gde su se ljudi oduvek uglavnom zdravo hranili. U nekim od tih zemalja su i takozvane "plave zone", regije s najzdravijom i najdugovečnijom populacijom. Poznato je, da je mediteranska ishrana bogata vitaminima i drugim važnim hranjivim sastojcima poput vlakana i polifenola - koji pomažu u zaštiti od raznih bolesti - a pokazalo se da smanjuje i rizik od dijabetesa, da štiti od nekih vrsta karcinoma, te od ranog propadanja kognitivnih funkcija.

Sirova hrana
Foto: Profimedia

- Pomaže i u gubitku kilograma, jer u njoj nema visokokalorične ni prerađene hrane, a povrće i riba imaju i više nego dovoljno visoko hranjivih sastojaka - rekla je dr. Beals. Budući da sadrži masti koje su zdrave za srce - maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline iz ribe - mediteranska ishrana smanjuje i holesterol koji je inače glavni uzročnik srčanih bolesti, a Beals napominje kako joj je prednost i to što ne ograničava unos kalorija, ne podrazumijeva "strogo" planiranje obroka - pa je se lako pridržavati, a nema ni neželjene nuspojave.

Prema ocenama US News & World Report- a, na niskim mestima su se našle dijete koje je dugoročno teško slediti i koje su nutritivno neuravnotežene - kao Keto dijeta sa malo masnoća i sa niskim udelom ugljenih hidrata i dijeta "OPTAVIA", namenjena brzom ali kratkotrajnom mršavljenju. Zbog teškog pridržavanja i rizika od oštećenja bubrega ukupno je najlošije ocenjena "Dukan" dijeta, način ishrane sa visokim udelom proteina i niskim udelom ugljenih hidrata, a pri dnu popisa našla se i restriktivna dijeta "Whole30".

dijeta
Foto: Profimedia

 

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd