fbpx
Skip to main content
sunčanje

Otišla da se sunča, vratila se sa IZGORELOM KOŽOM i natečenim nogama: Lekar otkrio da je ZBOG ovog PIĆA

Foto: Profimedia/Instagram printscreen/ nochanceagainstclancy
Prošla kroz pakao zbog sitne nezgode.

Megan Klensi (44) iz Austaralije prošla je kroz pravi pakao kada joj je nakon sunčanja u potpunosti otekla noga, a na koži se pojavile opekotine za koje nije mogla da nađe uzrok sve dok nije otišla kod lekara. 

Sa porodicom je bila u baru gde su pili koktele, a jedan od njih čiji je sastav bio kisela voda, limeta i votka prosula je slučajno na nogu. 

- Sutradan sam se jedva došla do posla. Nisam mogla da obujem ništa, a spavala sam sa stopalom u kutiji, inače ne bih mogla oka da sklopim jer me je svaki dodir boleo - seća se Megan.

Evo zašto vam se VRAĆAJU INFEKCIJE i BAKTERIJE: Ovo dosta utiče na INTIMNO zdravlje žene

Evo zašto vam se VRAĆAJU INFEKCIJE i BAKTERIJE: Ovo dosta utiče na INTIMNO zdravlje žene

NE BACAJTE SEME: Dinja je izuzetno lekovita, postiče PROBAVU, reguliše upalne procese, koristi se za iskašljavanje

NE BACAJTE SEME: Dinja je izuzetno lekovita, postiče PROBAVU, reguliše upalne procese, koristi se za iskašljavanje

Poseta lekaru pokazala je da je ono što je muči stanje po imenu photosynthesis dermatitis, odnosno fotodermatitis.

Megan nije mogla da objasni lekaru kako je do ovoga došlo, sve dok je prijatelji nisu podsetili na prosuti koktel. Tek tada bilo je jasno da je limeta u kombinaciji sa suncem dovela do takve reakcije.

- Noge su mi bile kao krofne, ne samo stopala već i listovi. Bilo je jezivo. Tri meseca je prošlo dok mi se sve nije smirilo - kaže Megan, a ispostavilo se da je reakciju izazvala limeta u kombinaciji sa suncem.

Šta je fotodermatitis?

U pitanju je fotosenzitivnost (abnormalna reakcija kože na Sunčevu svetlost, odnosno na ultravioletne zrake). Nekoliko faktora može imati uticaj na fotosenzitivnost kože: nasledna sklonost ka fotodermatitisu, uzimanje određenih lekova (sulfonamidi, teraciklini, antimikotici, antiinflamatorni lekovii i dr ), kontakt sa parfemima, kremama, hemikalijama ili lavandom, kontakt sa vlažnom travom (sadrži furokumarine – fotoseniziblizatore), po sunčanom vremenu. Fotodermatitis nastaje na dva načina:

Fototoksičnom reakcijom – delovanjem spoljašnjih faktora (lekovi i hemikalije), koji apsorbuju zračnu energiju (UVA)

Fotoalergijskom reakcijom kože – UV zraci dovode do stvaranja fotoantigena koji indukuju imuni odgovor u organizmu, te nastaju kožne promene ekcemskog tipa.

U lečenju se primnjuju lokalni ili opšti kortkosteridni preparati pod kontrolom dermatologa. U prevenicji fotodermatitisa sprovodi se antisolarna zaštita (korišćenje antisolarnih preparata sa visokom zaštitinim faktorim, adekvatno oblačenje, ograničen boravak na suncu).

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd