fbpx
Skip to main content
naočare

KRAJ VELIKE MUKE: 4 trika zahvaljujući kojima se naočare za vid neće magliti dok nosite zaštitnu masku

Foto: Shutterstock
Rešite problem.

Magljenje naočara je jedan od najvećih problema onih koji moraju redovno da ih nose tokom pandemije korona virusa.

Do zamagljivanja dolazi kada topli dah izađe iz vrha maske i pređe direktno na hladniju površinu stakala.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete magljenje pogotovo sa dolaskom hladnijih dana.

Topli dah obično izbija iz maske kada je gornji deo namešten previše labavo. Ako možete, stegnite masku što više uz nos. Drugi način da se zaustavi protok vazduha jeste da odeberete masku koja ima fiksator za nos koji možete oblikovati oko nosa.

Još jedan način jeste da koristite medicinske samolepljive trake što često rade i lekari Hitne pomoći. Stavite masku, a zatim je zalepite preko nosa i obraza. Traku prvo testirajte na nekom drugom delu tela, kako biste videli posledice njenog skidanja.

naočare
Foto: Profimedia

Pokušajte da pomerite masku za lice malo niže, tako da postoji više prostora između ivice maske i naočara. To znači da topli dah ima mogućnost da ispari pre nego što dođe do vaših naočara. Samo vodite da računa da ona i dalje prekriva nos i usta.

Možete masku povući i malo više, tako da gornja ivica leži ispod naočara koje je odozgo drže na mestu. Tako će vazduh proći kroz naočare, ali ih neće zamagliti.

Još jedan trik koji koriste zdravstveni radnici jeste pranje naočara sapunom. Sapun deluje kao površinski aktivno sredstvo koje ostavlja tanki sloj tako sprečavajući magljenje.

Neposredno pre nošenja maske operite stakla sapunom, obrišite višak, a zatim ostavite da se osuše. Potom ih obrišite da možete dobro da vidite i magljenja više neće biti.

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd