fbpx
Skip to main content
Smrdibuba

Smrdibube OBOŽAVAJU ove STVARI, to ih PRIVLAČI u vaš DOM, ali možete ih OTERATI uz pomoć ovog MIRISA!

Foto: Profimedia
Ne podnose ga!

Smrdibube su najaktivnije tokom rane jeseni i traže mesto toplo mesto gde će se skloniti. Ipak, postoji nešto što ih može posebno privlačiti u vašem domu. Smrdibube se lako prepoznaju po zadnjem delu leđa u obliku štita, hrane se uglavnom voćem i povrćem te mogu naneti veliku štetu biljkama.

Što se tiče mirisa, ovi insekti sadrže žlezde koje ispuštaju smrdljiv miris kao odbrambeni mehanizam kada se osećaju ugroženo.

Ali šta ih uopšte privlači u vašem domu? 

Ovo DRVO obavezno POSADI u dvorištu, plodove JEDU i DIJABETIČARI, daleko je zdravije od ostalog voća!

Ovo DRVO obavezno POSADI u dvorištu, plodove JEDU i DIJABETIČARI, daleko je zdravije od ostalog voća!

JEDI OVO ZA VEČERU 3 DANA ZAREDOM: Nećeš verovati šta će izaći iz tvog stomaka!

JEDI OVO ZA VEČERU 3 DANA ZAREDOM: Nećeš verovati šta će izaći iz tvog stomaka!

Vaš dom ima puno svetla

Jaka svetla privlače smrdibube. Ako imate naviku da noću ostavljate uključena svetla ili spoljnu rasvetu i ako imate problem sa najezdom smrdibuba, ne bi bilo loša ideja da isključite svetla i povučete zavese pre nego što krenete u krevet.

Rupe i pukotine na zidovima

Smrdibube se obično ušunjaju kroz pukotine i rupe na temeljima i krovovima kuća. Oni takođe ulaze kroz prozore i okvire vrata. Ako se u vaš domu nalazi mnogo ulaznih tačaka, smrdljive bube mogu kroz njih vrlo lako da uđu.

prozor
prozor
Foto: Profimedia/ilustracija

Živite u blizini šume ili livade

Smrdibube vole da se okupljaju na poljima, u voćnjacima, žbunju, drveću i velikim vrtovima jer su biljojedi. Dakle, ako slučajno živite u blizini jednog od tih područja, oni će se jednostavno preseliti sa svog uobičajenog mesta u vaš (topliji) dom. One više vole ruralna mesta, a hrane se kukuruzom i sojom celo leto.

Vaša kuća je napravljena od prirodnih materijala

Kad smrdibube uđu u diapauzu (genetski determinisan period mirovanja) više vole da se rashlade ispod kore mrtvog drveta ili da se sakriju ispod kamenitih pukotina na zidu. Dakle, ako je vaš dom tamne boje i napravljen je od prirodnih materijala, smrdibube bi mogle da se skupljaju u velikom broju.

Ukoliko vaš dom odgovara opisu, potrudite se da ga u većoj meri zaštitite od srdibuba, a za to vam može pomoći voda sa belim lukom. 

Vikendica
Foto: Profimedia/ilustracija

Potrebno vam je:

  • Beli luk (4 kašičice)
  • Voda (dve šolje)
  • Flaša sa sprej zatvaračem

Smrdibube ne podnose miris belog luka, a postoji nekoliko načina na koje ovu namirnicu možete iskoristiti protiv vaših malih, braon neprijatelja. 

Jedan je da iseckate luk i ostavite ga na mestima za koje sumnjate da omogućavaju smrdibubama da uđu u vaš dom. Drugi je da napravite sprej od mešavine luka i vode i poprskate kritične tačke. 

Pravite li ove greške dok spremate hranu? Zbog njih uništavate ukus i hranljive materije

Pravite li ove greške dok spremate hranu? Zbog njih uništavate ukus i hranljive materije

 

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd