fbpx
Skip to main content
Prof. dr Dušanka Obradović, internista-pulmolog

Ovo je prvi znak OBOLJENJA DISAJNIH PUTEVA! Doktorka objašnjava kako da ga SPREČITE!

Prof. dr Dušanka Obradović, internista-pulmolog, Foto: Promo
Velika pomoć u čišćenju pluća od svih nečistoća kao i od uzročnika različitog porekla respiratornih infekcija svakako su preparati na bazi propolisa i meda

Pluća predstavljaju najznačajniji organ disajnog sistema. U njima se vrši razmena gasova da bi organizam imao dovoljnu količinu kiseonika za svoje funkcionisanje. S obzirom da pluća predstavljaju vitalni organ bez koga nema života, očuvanje zdravlja pluća je imperativ. Razgovarali smo sa prof. dr Dušankom Obradović, internistom-pulmologom, načelnicom odeljenja za poluintenzivnu negu u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica. 

Pojava suvog ili produktivnog kašlja predstavlja jedan od prvih znakova oboljenja disajnih puteva, najčešće infekcije. Uloga sekreta u disajnim putevima je u osnovi zaštitna, jer oblaže sluzokožu štiteći je od daljeg dejstva uzročnika. 

Svojim pacijentima uvek savetujem da oјаčaju imunitet i daju svom organizmu najbolju šansu da se odbrani od respiratornih bolesti. Neophodna je pravilna ishrana, dovoljno sna, provetravanje prostorija i unos tečnosti – preporučuje prof. dr Obradović.

Velika pomoć u čišćenju pluća od svih nečistoća kao i od uzročnika različitog porekla respiratornih infekcija svakako su preparati na bazi propolisa i meda. Posebno rizična grupa jesu pušači. Kod nepušača, usled zagađenosti vazduha dolazi do nagomilavanja toksina različitog porekla.

Covid infekciju karakteriše prisustvo respiratornih simptoma, kao što su kašalj, nedostatak vazduha, kratak dah, ili opšti simptomi kao što su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, itd. Zato je neophodno obratiti pažnju na sve simptome, testirati se na Covid, ali uraditi i sveobuhvatni pregled pulmologa koji će dalje predložiti terapiju. Korona virus je mikrob koji može da nanese veliku štetu vašem organizmu. Čak i pacijenti, koji su imali blagi oblik kliničke slike, moraju biti na oprezu u post Covid fazi, jer simptomi komplikacija COVID infekcije mogu da se jave kasnije. Oporavak zavisi od težine kliničke slike i može trajati od 2 nedelje (kod blažih formi) do nekoliko meseci (kod težih formi)

Kako bi se brže oporavili i vratili svakodnevnom životu savetujem primenu vitamina C i D, cinka, nealergenog propolisa i N-acetilcisteina (NAC). Osim što olakšava iskašljavanje, NAC deluje i kao antioksidant, što je izuzetno važno tokom i nakon COVID intekcije.  PropoMucil® prašak je prirodni proizvod koji sadrži kombinaciju navedenih sastojaka, ima dokazanu antioksidativnu zaštitu, razlaže i izbacuje sekret iz disajnih puteva kod odraslih i dece. Zbog toga svojim pacijentima i nakon preležane Covid infekcije uz vitamin, preporučujem da uzimaju dve PropoMucil® 600 kesice na dan. Čista pluća i jači imunitet izuzetno su važni u periodu oporavka, napominje prof. dr Obradović.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd