fbpx
Skip to main content
raskid

OVO MORATE DA ZNATE ako još uvek pratite bivšu ljubav na društvenim mrežama! PSIHOLOG OTKRIVA ZAŠTO JE TO OPASNO! 

Foto: Profimedia
Mali upitnik pomaže da utvrdimo da li smo preboleli bivšu vezu, kakvi su nam emotivni„mišići” i da li je vreme da krenemo u nova ljubavna osvajanja

Raskid, razlaz, razvod, slomljeno srce – bez obzira da li nam se dešava prvi, peti ili pedeseti put, to je uvek mentalno i emotivno iscrpljujuće iskustvo. Zbog toga mnogi potroše nedelje, mesece, čak i godine na lečenje slomljenog srca. I baš kad pomisle da ničeg težeg od raskida nema, shvate da je mnogo teže pripremiti se za nove susrete, izlaske i veze.

Neki psiholozi kažu da postoji samo jedan razlog zašto se partneri razilaze: zato što nisu bili dobri jedno za drugo. Ali osećanje koje ostaje posle razlaza mnogo je složenije. Osim tuge, tu je klupko izmešanih emocija – ljutnja, kajanje, ogorčenost, ali često i osećaj olakšanja i oslobođenja. To zna da bude veoma zbunjujuće i da otežava proces preboljevanja. Iz te zbunjenosti, jedni se odmah upuštaju u nove pokušaje, idu sa sastanka na sastanak i uskaču u nove veze u nadi da će ih one utešiti, dok drugi izgube suviše vremena u uverenju da nisu dovoljno spremni.

Neki odnosi se istroše pre razlaza

I jedni i drugi pitaju se postoji li odgovor na pitanje kada smo spremni da krenemo dalje? „To najviše zavisi od toga koliko dugo smo bili u vezi i koliko smo duboko bili investirani u bivšeg partnera”, svojevremeno je objasnila Đina Janota, jedan od konsultanata u njujorškom ogranku agencije Vida, koja nekoliko godina proglašavana najboljom u domenu povezivanja potencijalnih partnera (matchmaking), a sve to uz pomoć profesionalnih psihologa i srodnih stručnjaka, za konkretnog pojedinca. „Neki odnosi su se istrošili mnogo pre nego što je došlo do zvaničnog razlaza, pa je u takvim sučajevima razumljivo da su partneri spremni za nešto novo čim skinu sa sebe etiketu.”

Ipak, kao što je u seriji Seks i grad upozoravala Keri Bredšo, krug slobodnih osoba koje traže partnere sličan je bazenu sa ajkulama. Zato je važno da u njega uđemo tek kad je naša bivša veza postala kamen o koji se odupiremo i više nije stena na našim leđima. Ako rane nisu zacelile i nismo ponovo jaki kao nekad, bolje je da se pozabavimo sobom pre nego što se izložimo riziku da nas novi neuspeh vrati miljama unazad na putu preboljevanja.

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd