Skip to main content
Kardiovaskularna oboljenja

Pazite se! OVO JEDETE SVAKOGA DANA a izaziva mnoštvo kardiovaskularnih oboljenja!

Foto: Shutterstock
Studentima na prvom času sportske medicine govorim da uvek traže naučne časopise, jer tamo postoji recenzija, ili da traže prepoznate organizacije koje uređuju određenu oblast

Kako se boriti protiv praznoverja – pa jednostavno, razmenom informacija i pričom. Verujem da najveći problem nastaje onda kada na besmislice ne odgovarate istom merom, makar morali da stvari ponovite nekoliko puta. Kada je u pitanju kovid-19 dobar primer je upravo objavljena knjiga našeg poznatog novinara Dragutina Backa Gregorića Zloduh, u kojoj on kroz reči svojih sagovornika opovrgava teoriju zavere.

I taman kada sam pomislio da je sve to pitanje nekih velikih teorija koje nemaju uticaja na naš svakodnevni život, saslušao sam deo predavanja prof. Branimira Nestorovića koje je održao u šoping molu, pred nekoliko stotina ljudi, a koje je dugo bilo najavljivano na bilbordima.

Pored mnogo teza sa kojima se ne slažem, rekao je nešto što je apsolutno netačno, a može se reći i opasno za određen broj ljudi. Govorio je o unosu soli i rekao da što više jedemo so, zdraviji smo. Naveo je primer Japanaca koji navodno jedu preko 20 g soli dnevno.

Verujem da najveći problem nastaje onda kada na besmislice ne odgovarate istom merom, makar morali da stvari ponovite nekoliko puta

Jednostavnim pregledom regulatornih tela može se videti da japansko udruženje za hipertenziju ne savetuje više od 6 g, odnosno 2,4 g natrijuma (shorturl.at/ptDGY); najrigoroznija administracija na svetu, američki FDA, gornju granicu povlači na istih 2,4 g (shorturl.at/xHKP7), dok naša koleginica, prof. Ljiljana Trajković Pavlović, u svom članku navodi da je kod nas preporučeni unos 1,5 g natrijuma.

Razlog za restrikciju je jednostavan – natrijum za sobom povlači vodu i opterećuje kardiovaskularni sistem i indirektno utiče na mnoštvo kardiovaskularnih oboljenja, pre svega povišen krvni pritisak. Dokaz za to su i preporuke Evropskog udruženja kardiologa za unos natrijuma manji od 2 g (shorturl.at/afiI5).

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd