Skip to main content
Milka Crvenkapica

TRAGIČNA SUDBINA BAKE MILKE: Nekadašnja lepotica prvo je izgubila razum pa sve ostalo što je ikada imala

Foto: Youtube Printscreen/Surovi Zivot .
Bila je nekada prelepa devojka iz Udbine, a pokopana je kao usamljena starica na koju su svi zaboravili.

Milka Perić, baka Crvenkapica iz Udbine, koju su hiljade upoznale zahvaljujući videu YouTube kanala TV Loki, umrla je potpuno sama. Milka Perić godinama je preživela bez krova nad glavom i ogreva, imala je jedan obrok dnevno, ali je odbijala milostinju i do kraja života ostala veliki lokalpatriot.

Nije želela nikada da napusti Udbinu, pa čak ni u najgora ratna vremena. Tokom Oluje, tada 47-godišnja Milka, nakratko je otišla u Banju Luku, ali vratila se desetak dana nakon dolaska. O Udbini i stanovnicima odatle znala je sve, a i nju su svi poznavali.

ŠUŠKALO SE DA JE PEVAČ ČOLIN VANBRAČNI SIN, POJAVIO SE U SEVERININOM SPOTU: Nećete verovati kako Leo danas izgleda! (FOTO)

ŠUŠKALO SE DA JE PEVAČ ČOLIN VANBRAČNI SIN, POJAVIO SE U SEVERININOM SPOTU: Nećete verovati kako Leo danas izgleda! (FOTO)

"REKAO MI JE DA SKINEM MAJICU, a onda je počeo TEROR!" Otišla da se tetovira, a onda doživela grozno iskustvo!

"REKAO MI JE DA SKINEM MAJICU, a onda je počeo TEROR!" Otišla da se tetovira, a onda doživela grozno iskustvo!

"Pitao me samo: "Hoćeš li da živiš?" - Manekenka DOTAKLA DNO, pila ogromne količine ALKOHOLA, a onda se sve PROMENILO

"Pitao me samo: "Hoćeš li da živiš?" - Manekenka DOTAKLA DNO, pila ogromne količine ALKOHOLA, a onda se sve PROMENILO

Zahvaljujući Robertu Labroviću, snimatelju i vlasniku YouTube kanala Loki TV, Milka je poslednjih nekoliko godina života dobila nešto ljubavi i saosećanja, barem kroz poklone i pisma koja su joj slali gledatelji Loki TV-a.

Na tom YouTube kanalu nalazi se mnoštvo videozapisa Milke u kojima se izmenjuju bes, ogorčenost, istinska ljubav prema životu i sreća usamljene starice kada ima da popije kafu sa nekim.

Život je Milki oduzeo gotovo sve - lepotu, porodicu, dom i razum. Imala je samo 13 godina kada joj je umrla majka, a otac se uskoro oženio drugom ženom.

- Imala je 16 godina kada su je primili u pilanu da radi kao pisarka, jer je imala predivan rukopis. Kažu da je bila izrazito lepa i uvek je nosila crveno - govori nam Robert Labrović o Milki. Nakon teške životne epizode u koju je, govori se, bio upleten direktor pilane, Milka je prebačena u pogon gde je godinama radila težak fizički posao s muškarcima.

S obzirom da je rođena i da je živela u selu Tolići, nije mogla da živi tamo i putuje na posao pa joj je pilana dodelila baraku. U nekoliko videa starica opisuje pakao koji je prolazila kao maloletna djevojka među radnicima pilane, pogotovo jer su joj dali sobu pored muškog toaleta.

U videima Loki TV-a često je ponavljala da se jako bojala u situacijama kada bi se radnici potukli u pilani pa je trčala i krila se u grmlju. Na poslu je, kaže Labrović, doživela i nesreću kada joj je pila uhvatila kosu i počupala je.

Nakon što je Milka u nesreći izgubila deo kose, ubrzo je izgubila i razum. U pilani je postala predmet ismevanja, a krajem osamdesetih otišla je u prevremenu penziju. Od nesreće u kojoj je izgubila kosu nosila je kape, mnoštvo kapa po kojima je znaju svi koji su je videli uživo ili na YouTube-u.

U Oluji je otišla, ali se ubrzo vratila. Robert Labrović kaže da se u rodni kraj Milka vratila nakon desetak dana iz Banje Luke u koju je izbegla, a iz Udbine više nikad nije odlazila. Postala je samotnjak, počela kompulzivno sakupljati stvari i smeće, a tokom poslednjih dvadeset i pet godina promenila je nekoliko objekata u kojima je živela. Sve su to bile napuštene kuće bez vode i struje.

Baka Milka spavala je u mračnim, vlažnim i hladnim ruševinama u kojima je skupljala sve što bi drugi bacili. Kapu, odnosno više njih, nikad nije skidala. Robert Labrović kaže da joj je opština Udbina osigurala starački dom, ali je Milka odbila da se preseli. Bojala se kako će preživeti bez svoje penzije koja je do njene smrti iznosila oko 1500 kuna.

Starački dom osigurao joj je jedan topli obrok dnevno koji bi joj radnici ostavili na prozoru.

Labrović kaže da ju je upoznao 2013. godine, kada je objavljen video u kojem govori kako joj smeta sunce, i omogućio da za usamljenu staricu iz Udbine sazna celi Balkan. Novinar kaže da su često razgovarali, te da bi Milka, nakon što istrese bes i gorčinu u psovkama i pretnjama, sela na kafu i razgovarala kao i svaka druga osoba.

- Znala je sve o svima. Toliko podataka ne može imati ni neka novinska agencija, vjerujte mi. Odlično je čitala, poznavala kraj i sve događaje koji su se odigrali tijekom njezinog života - kaže Labrović.

- Postoji jedna zanimljivost. U Udbini su mi rekli da je Milka, nekada izrazito lepa devojka, jednom na sajmu u Zagrebu radila kao hostesa za jednu švajcarsku firmu i tom prilikom na poklon je dobila sat - dodaje Labrović.

"Živim u kući od jedne žene koja je umrla u Beogradu"

Svi koji su pogledali nekoliko videa s Milkom koje je snimio Robert Labrović morali su primetiti da stalno spominje, kao da se opravdava, ruševnu kuću u kojoj živi. Kuća bez prozora, vrata, struje i vode bila je njen dom.

- Žena je umrla u Beogradu - ponavlja Milka podatak o vlasnici kuće u kojoj je provela neke od poslednjih godina života. Labrović kaže da je žena, zapravo, njena pokojna tetka koja je izbegla u Oluji.

Milka je imala dva brata i sestru i pretpostavlja se da su se oni tokom rata odselili u Srbiju. Milka je u videima često spominjala majku koja je umrla dok je bila dete, oca kojem je konj polomio nogu i maćehu za koju je govorila da je bila "vražja".

Poslednjih devet godina, otkako je postala svojevrsna zvezda Udbine, Milka je dobila empatiju i ljubav nepoznatih ljudi koji su je gledali na YouTube-u. Povremeno je dobijala pakete s hranom i odećom, a mnogi su joj slali i nešto novca za kafu.

U svakom videu u kojem bi joj Labrović predao kovertu s novcem, starica je insistirala da ga odvede na kafu i plati je. Više je volela da plati kafu drugima nego da njoj neko plati kafu.

Milka Perić pokopana je u porodičnoj grobnici u svom rodnom selu Tolići u opštini Udbina. Pokop je, kaže nam Labrović, finansirala opština Udbina. Ona je sahranjena dostojanstveno.

Bilo bi lepo poverovati da je konačno dobila mir, toplinu i lepote koje je odavno zaslužila, a koje joj život nije pružio.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
25 Beograd