fbpx
Skip to main content
Tosamja.media

PROBLEM O KOME SE ĆUTI: Podmlađivanje vagine veoma važno za zdravlje, a evo kakav s*ks je najbolji za to

Foto: Shutterstock
Da smo određene vežbe počele da radimo u tridesetim, odložile bismo i spadove i tegobe. Počinjemo od sutra. Ako ste uporne, za tri meseca videćete ozbiljno poboljšanje

Kad prođe 45. godina, postoje neke stvari za koje smo od rane mladosti svesne da će se promeniti.

Očni kapci se spuštaju, grudi se opuštaju, i to je svima poznato. Postoje mnogobrojni kozmetički tretmani ili operacije, a nebrojeni spotovi, blogovi i podkasti puni su informacija o tome.

Ali popuštanje zidova vagine, gubljenje elastičnosti vaginalnih mišića – taj problem naizgled ne postoji. Mislim, ne postoji u javnosti. O tome se ne priča, a svaka od nas zna kad se to desi. A da smo imale informaciju u mladim danima, moglo se preventivno dosta uticati na ovu pojavu.

Problem o kome se ćuti

Naše majke i bake nisu ga spominjale, a čak i danas u ordinaciji moram da pitam za ovaj problem. Slabljenje vaginalnog zida u najtežim slučajevima dovodi do nemogućnosti kontrolisanja mokraćne bešike i to je razlog zašto se o tome ne priča, već se uspešno krije.

Anatomska struktura žene podrazumeva da prednji vaginalni zid svojom elastičnošću drži bešiku u normalnom, odgovarajućem položaju. Ako elastičnost zida bešike popusti, a to se dešava posle porođaja, usled nošenja teškog tereta ili usled starenja, mokraćna bešika sklizne nadole prema vaginalnom otvoru. Često se žene jave lekaru jer su na ulazu u vaginu primetile okruglu oteklinu koja nije postojala ranije i koja postaje izraženija nakon stajanja i fizičkog napora.

Ta oteklina u stvari predstavlja mokraćnu bešiku koja se spustila u vaginu, zbog čega nastaje niz komplikacija. Kada se to desi, otežano je pražnjenje mokraćne bešike, što izaziva učestale urinarne infekcije i dovodi do nevoljnog oticanja urina u situacijama kad se poremeti pritisak u karlici, na primer prilikom kijanja ili kašljanja, ili kod nagle promene položaja.

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd