fbpx
Skip to main content
Dijeta

PRVI KORAK ZA SVE KOJI ŽELE DA BUDU VITKI: Naše bake su ovo radile i nisu ni pomišljale na dijetu

Foto: Profimedia
Brza hrana, ulična hrana, gotova jela, sendviči, navrat-nanos sklepane salatice… Svi dobro znamo da su na duže staze ovo pogrešni izbori, ali ih, uprkos griži savesti svi vrlo često pravimo. A najgore od svega je to što tako učimo i svoju decu.

Živimo u vremenima koja nam ne ostavljaju vremena za one zaista bitne stvari – da se posvetimo porodici, uživamo u sitnim zadovoljstvima, priuštimo sebi neki provod, mini-odmor ili prosto se dobro naspavamo. No, najtužnije od svega je to što mnogi od nas jednostavno “ne stižu” da se hrane zdravo.

Brza hrana, ulična hrana, gotova jela, sendviči, navrat-nanos sklepane salatice… Svi dobro znamo da su na duže staze ovo pogrešni izbori, ali ih, uprkos griži savesti svi vrlo često pravimo. A najgore od svega je to što tako učimo i svoju decu.

U doba naših predaka se znalo – svakog dana na stolu mora da bude barem jedan kuvani obrok. I to nije bez razloga.

Pre svega, termičkom obradom hrane uništavaju se svi štetni mikroorganizmi iz povrća i mesa, a u današnje vreme i štetni i potencijalno kancerogeni pesticidi i lekovi koji su davani životinjama.

Druga važna stvar je što se kuvana jela jedu kašikom. To ne samo da nas navodi da sednemo za sto i družimo se s porodicom, već na taj način unosimo manje hrane, jer sporije jedemo. Naše telo nas ranije obavesti kada smo siti, a to je idealan početni korak za svakog ko pazi na liniju, a našu decu uči da stiču dobre navike kada je ishrana u pitanju.

Hrana
Foto: Profimedia

Takođe, jela skuvana u loncu ili šerpi su tečna i omogućavaju nam da svom organizmu nadoknadimo unos preko potrebne vode. Pritom je ta tečnost slana i obogaćena svim sastojcima datog jela, što nam daje mogućnost da u sebe unesemo sve neophodne elektrolite za normalno funkcionisanje. Aktivnoj deci je to dodatno neophodno.

Takođe, zgodno je i to što se, za razliku od brze ili pečene hrane, kuvana jela mogu skuvati u većoj količini, a potom ih staviti u zamrzivač i podgrejati po potrebi, a da skoro nimalo ne promene ukus.

Uprkos uvreženom verovanju, kuvanje uopšte ne mora da nam oduzme mnogo vremena, niti u pripremu kvalitetnih obroka moramo da uložimo ogroman napor. Uz malo organizacije i par praktičnih saveta, čak i najneiskusniji među nama mogu postati pravi kulinarski majstori.

Ipak, da bismo skuvali nešto ukusno i zdravo, pre svega nam je neophodna inspiracija. Mi smo svoju pronašli u izazovu “C® ideja za…” i njihovim sjajnim predlozima za pripremu tradicionalnih jela na potpuno moderan način.

Na kesici “C® ideja za… - Paprikaš” – u kojoj se nalazi pažljivo odabrana mešavina povrća, bilja i začina – pronašli smo vrlo originalan recept za paprikaš, koji je zahvaljujući prosu i povrću, daleko zdraviji od onog na koji smo navikli.

Ako se piletina zameni pečurkama, ovo jelo mogu da jedu i oni koji poste, ali i vegetarijanci.

Da stvar bude još bolja, “C® ideja za… - Paprikaš” sprema se za samo pola sata, a zahvaljujući prosu i ostalim sastojcima, sama jedna porcija je dovoljna da u sebe unesemo sve važne nutrijente, poput dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, ugljenih hidrata, vitamina, minerala i svega drugog neophodnog za pravilan rast i razvoj naše dece.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd