fbpx
Skip to main content
Romi Šnajder

MUŽ JOJ SE OBESIO, SIN POGINUO JEZIVOM SMRĆU: Pakleni život HOLIVUDSKE DIVE i jedne od NAJLEPŠIH ŽENA sveta

Foto: Instagram printscreen/_romy_schneider_
Smrt petnaestogodišnjeg sina je bila jedina tragedija koju nije uspela da prevaziđe.

Rođena je kao Rouzmeri Magdalena Albah 1938. godine u Beču, u porodici gde su se svi tradicionalno bavili glumom. Otac, Volf Albah Reti bio je Austrijanac, a majka Magda Šnajder bila je Nemica. Pozorišna glumica bila je čak i baka Roza Albah Reti.

Imala je brata Volf-Dietera, a karijeru je kasnije nadgledao njen očuh, Hans Herbert Blachajm, koji je, kako je kasnije i sama Romi shvatila, pokazivao previše interesovanja za Romi i njeno telo.

Biljka je UMIRALA, a kada budete VIDELI sa čime je LEČILA, nećete verovati, OVO svi imaju kod kuće

Biljka je UMIRALA, a kada budete VIDELI sa čime je LEČILA, nećete verovati, OVO svi imaju kod kuće

ŽENA OGNJENA AMIDŽIĆA BLISTALA NA PLAŽI: Danijela pokazala IZVAJANO telo, pa otkrila MODNI hit ove sezone!

ŽENA OGNJENA AMIDŽIĆA BLISTALA NA PLAŽI: Danijela pokazala IZVAJANO telo, pa otkrila MODNI hit ove sezone!

VERILA SE ĆERKA HARISA DŽINOVIĆA? Đina objavila prsten, a lajkovi samo PLJUŠTE! (FOTO)

VERILA SE ĆERKA HARISA DŽINOVIĆA? Đina objavila prsten, a lajkovi samo PLJUŠTE! (FOTO)

Svoj prvi film snimila je kada je imala 15 godina, a ubrzo se profilisala kao glumica koja "oživljava" princeze - od Viktorije u filmu "Mädchenjahre einer Königin", do role koja ju je proslavila širom sveta - uloge princeze Sisi kada je imala 18 godina. Taj film imao je i dva nastavka.

Na setu filma Christine, kao 20-godišnjakinja, fatalno se zaljubila u kolegu kojeg je upravo ona odabrala da glumi u filmu - mladog i tada relativno nepoznatog Francuza Alena Delona.

Glumac poznat po burnom temperamentu i Romi su se na setu mrzeli i stalno svađali, ali nisu mogli da sakriju hemiju. Nakon završetka snimanja, Romi koja je do tada čuvana "pod staklenim zvonom", odselila se u Pariz kod ljubavnika Delona.

- Da, bila sam princeza i to ne samo ispred kamere. Uvek sam bila princeza, i to mi je dosadilo. Pokušala sam pobeći iz te ludačke košulje, iz tog malog sveta, u slobodu Pariza i novog života - rekla je.

Ona i tri godine stariji Delon postali su evropski "zlatni par". U isto vreme su se obožavali, ali i tako svađali da bi on svako malo otišao na nekoliko nedelja ili meseci, a onda se pokunjeno vratio Romi, koja bi ga uvek primila nazad.

Stvar se do kraja raspala kada je Romi shvatila da je glumac imao aferu s pevačicom i glumicom Niko, koja mu je rodila sina Kristijana, kojeg je Delon ostavio roditeljima. Par je tada napokon raskinuo veridbu na kojoj je do tada insistirala konzervativna Romina porodica, šokirana time da godinama žive u vanbračnoj zajednici.

Nakon više od pet godina s Delonom, Romi je bila luda od tuge i očaja. Po kuloarima se pričalo da je glumica razmišljala o samoubistvu i da su je prijatelji vodili kod psihijatara. Onda je upoznala nemačkog filmskog i pozorišnog glumca Harija Mejena, koji sezbog nje čak razveo od supruge s kojom je bio 13 godina.

Romina karijera je i dalje cvetala, a 1966. se i udala za Mejena. Iste godine su postali i roditelji sina Dejvida Kristofera koji je za Romi postao centar sveta, toliko da je zbog toga brak počeo da propada. Kad je 1969. godine zazvonio telefon - Delon je Romi ponudio da zajedno rade na filmu "Swimming Pool" - ona je, na užas svog supruga, odmah rekla "da".

Objavili su i fotografije njihovog rastanka na aerodromu u Nici. Njen suprug Hari se u međuvremenu ubijao od alkohola nespreman da prihvati njenu verziju priče da ga nije varala. 1973. godine su se razveli, a tada je i Romi počela da pije.

Paradoksalno je da je sedamdesetih ostvarila neke od svojih najboljih i najkvalitetnijih uloga, a u isto vreme stalno je bila pripita i naduvenog lica od plakanja, što su govorili šminkeri koji su radili s njom.

Dve godine posle razvoda udala se za svog sekretara Danijela Bijasinija, koji je, teško je ne primetiti, bio slika i prilika Alena Delona.

"Kao da je našla klona", komentarisali su mnogi. Dobili su ćerku Saru Magdalenu, a razišli se nakon šest godina veze, 1981. godine. Ali, dve godine pre razvoda, 1979. njen prvi suprug i Dejvidov otac Hari počinio je samoubistvo. Obesio se u svom stanu u Hamburgu, a Romi je neprekidno proganjala griža savesti. Delon, koji je Romi navodno uvek pisao pisma, imao je tri supruge, nebrojene ljubavnice i partnerke kao i četvoro dece.

Oni koji su imali priliku da budu na setu tvrde da nije bilo afere, i da su osećanja na ekranu samo senke sećanja, ali mediji su bili prepuni članaka o tome kako se ljubavni par prepustio sudbini i staroj ljubavi.

Tačno tokom drugog razvoda, kada Danijel još nije bio siguran hoće li otići ili ne, Romi je zadesila najveća tragedija njenog života. Njen 15-godišnji sin Dejvid bio je u poseti roditeljima svog očuha. Zaboravio je ključeve i odlučio da se popne preko stare "špičaste" ograde. Okliznuo se i jedan šiljak mu je probio bedrenu arteriju.

Pao je preko ograde i masivno krvareći puzao do ulaznih vrata, gde je kucao i zapomagao. Njegov očuh se u jednom intervjuu prisetio kako je dečak već počeo da gubi svest u njegovim rukama nakon što je otvorio vrata.

- Šest meseci zbog tog događaja nisam izašao iz stana - rekao je. Dejvid je preminuo nekoliko sati kasnije na operaciji. U bolnicu su u gotovo isto vreme stigli unezverena Romi i Alen Delon, koji se plašio šta bi glumica mogla sebi da uradi u slučaju da joj sin umre.

Glumac je, nažalost, imao pravo. Romi je sina nadživela jedva godinu dana. Tih meseci se uništavala alkoholom koji joj je nagrizao srce, pa je Romi u 43. godini u svom domu u Parizu preminula od srčanog udara, a neki kažu doslovno - od slomljenog srca.

Delon se pobrinuo da nakon sahrane i Dejvidovi ostaci budu prebačeni u isti grob gde leži Romi, a na spomenik je položio identičan buket grimiznih ruža kakav joj je doneo prvog dana snimanja filma Christine, kada su se i upoznali.

Zvezdi više od 45 filmova Francuska je odala počast tako što je ustanovila filmsku nagradu Prix Romy Schneider koja se dodeljuje mladim nadama filma.

- Svako ko nešto zna o filmu mora da se divi njenoj neverovatnoj mogućnosti transformacije - napisao je o Romy Šnajder filmski kritičar Marin Hemdorf.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd