Skip to main content
 • Read more Kosovo Kosovo

  ANTISRPSKA KAMPANJA ODJEKUJE JUŽNOM MITROVICOM: Pogledajte prevod SRAMNOG letka koji dele ALBANCI (FOTO)

 • Read more Patrijarh Kiril Svet

  Ruski patrijarh POSLAO PORUKU papi i Ujedinjenim nacijama, evo šta im je PORUČIO

 • Read more Telefon Vesti

  Trećina korisnika u Srbiji ne koristi internet na mobilnom telefonu

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  VEST KOJA SE ČEKALA NA MARAKANI: Evo kada UEFA odlučuje o utakmici na Parku Prinčeva! (FOTO)

 • Read more Zadruga Zadruga

  "VODE!!!" Zadrugari skočili na noge! OSTAO JE BEZ DAHA! Prolomio se uzdah! (VIDEO)

 • Read more Sloba Radanović Zadruga

  SLOBA SE SKINUO I POKAZAO... OPAA! Golim telom OTOPIO SNEG! Devojke, otpašće vam VILICA (FOTO)

 • Read more Scena iz filma Druga strana svega Vesti

  VELIKI USPEH SRPSKOG FILMA: Mila Turajlić nagrađena u Americi, a smeši joj se i OSKAR!

Žena razmišlja

SIGURNO ste bar jednom doživeli "DEŽA VI", ali znate li ZAŠTO nam se to dešava?!

Foto: Profimedia
Misteriozni osećaj da ste nešto već videli.

Da li vam je poznat onaj misteriozni osećaj da ste nešto već videli, doživeli, da ste nekoga upoznali čak iako ga vidite prvi put u životu?

Osećaj poznat kao "deža vi" verovatno ste iskusili bar jednom u životu, ali iako je tako čest, naučnici o njemu i dalje jako malo znaju. "Deža vi" (déjà vu) je reč francuskog porekla i znači "već viđeno".

Sam pojam u upotrebu je ušao 1876. godine zahvaljujući francuskom filozofu i istraživaču Emilu Borjaku, a zanimljivo je da je ova tema
privlačila pažnju čak i čuvenog Sigmunda Frojda koji je osećaj poznatog pripisivao potisnutim željama.

KONDILOMI: Polne bradavice su jako opasne i vrlo lako se prenose! Evo kako IZGLEDAJU (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

žena
Foto: Profimedia

- To je samo nekompletan delić davno zaboravljene uspomene prizvane nekim traumatičnim događajem ili izraz skrivene želje koju sami sebi ne želimo da priznamo - tvrdio je on. Frojd nije jedini koji se zainteresaovao za ovaj fenomen.

Može se reći da je priča o "deža viju" stara koliko i čovečanstvo. Grčki filozofi Pitagora i Platon videli su u njemu sećanja iz nekog prethodnog života, stoici su ga tumačili kao "večni povratak istog", a Aristotel doživljaj "već viđenog" svodio je na običan psihički problem. Čak i katolička crkva imala je svoj stav o tom osećaju koji su videli kao "demona koji čoveka iskušava idejama o prethodnim životima". Među drugim teorijama kojima se ovaj fenomen objašnjava su i genetska memorija, pa čak i reinkarnacija, a medicina ga je u prošlosti najčešće vezivala za epilepsiju, šizofreniju i mentalne poremećaje.

U literaturi se najčešće pominje kao deo epilepsije temporalnog (slepočnog) režnja, pošto ljudi sa ovim tipom epilepsije tvrde da "deža vi" doživljavaju malo pre samog napada. Ono što predstavlja problem je činjenica da se "deža vi" dešava iznenada, traje kratko i gotovo nemoguće ga je izazvati, što naučnicima dodatno otežava proučavanje njegovih uzroka i karakteristika.

Devojka
Foto: Profimedia/ilustracija

Statistika kaže da taj osećaj u proseku traje oko 30 sekundi, a najčešće se javlja u kasnoj adolescenciji (od 15 do 25 godina), dok učestalost njegovog pojavljivanja opada sa godinama. To se opravdava aktivnijim radom mladog mozga koji proizvodi više dopamina, a koji je opet povezan sa pojavom "deža vija". Takođe, "deža vi" se, prema podacima, češće dešava ljudima koji mnogo putuju i koji se sećaju svojih snova. U tom smislu, veruje se da se deža vi može desiti onda kada trenutno iskustvo delimično odgovara nekom prethodnom, iako ga se ne sećamo.

Čaj za MRŠAVLJENJE od samo 3 sastojka ZALUDEO je svet - prvi rezultati vidljivi već nakon 24 sata!

SEDAM ZANIMLJIVOSTI O "DEžA VIJU":

1) Jedan mogući okidač naziva se podeljena percepcija (split perception). To se dešava kada kratko pogledate objekat pre punog pogleda, ali ga mozak zapamti.

2) Ovaj osećaj podjednako se dešava i muškarcima i ženama.

3) Prema jednoj teoriji za iluziju sećanja zapravo su odgovorni hipokampus i parahipokampalne strukture, koje imaju važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Greškom, informacija prelazi u dugoročno pamćenje pre nego što je obrađena u kratkoročnom.

4) Suprotnost "deža viju" zove se "žame vi" (jaimas vu, nikad+viđeno). To je osećaj kada neko prođe kroz poznato okruženje, ali se oseća potpuno nepoznato.

Zamišljena žena
Foto: Profimedia

Ovo je tvoja SVAKODNEVNA navika, a muškarci definitivno NISU njeni ljubitelji... Evo o čemu je reč!

5) Postoje još dve vrste: "dejaentendu" što znači "već čuli" i "deja vécu" što znači "već živi".

6) Nekoliko studija pokazalo je da obrazovanje i socio-ekonomski status u direktnoj vezi sa učestalošću ponavljanja osećaja viđenog. Osobe sa visokim obrazovanjem i višim socio-ekonomskim statusom češte doživljavaju "deža vi".

7) Prema studiji objavljenoj u magazinu "Nova nauka" ovaj fenomen mogao bi da bude provera pamćenja u mozgu. Ako imate "deža vi" to znači da vaše pamćenje radi ispravno. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Ana's picture

Ana

Se la vi i deza vu!

1 | 1
?'s picture

?

Kaze se DEZA VU!

2 | 0
Dare's picture

Dare

Iako bi po pravilu prenošenja francuskih glasova u srpski jezik trebalo deža-vi, slažem se sa Anom i sa "?" da se kaže deža-vu i tako treba da ostane. Inače bismo morali početi da govorimo "čao" jedni drugima, jer se po pravilu italijanski glas koji je između č i ć prenosi u srpski i piše kao č. Dakle, neka bude kako je ustaljeno: se-la-vi (koje poštuje pravila), deža-vu, ćao itd.

1 | 0

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Light snow
-1 Beograd