fbpx
Skip to main content
zdravi proizvodi

DAJE ENERGIJU, ODLIČNO ZA METABOLIZAM! Evo KOLIKO suvog VOĆA u toku dana treba da pojedeš!

Foto: Profimedia
Postoje tačna mera!

Suvo voće je omiljena zimska grickalica mnogih, a evo koliko je dobra za zdravlje i šta kažu nutricionisti, da li je dobro jesti ga i u kojim količinama.

Sušeno voće protiv svežeg voća

U svom najosnovnijem obliku suvo voće je zapravo sveže voće koje je sušeno ili na suncu, u dehidratoru ili nekim drugim postupkom. Obično su to grožđe, šljive, kajsije, brusnice, višnje,  smokve i urme. Kada se eliminiše voda iz svežeg voća, voće se prirodno skuplja, smanjuje, tako da ostane otprilike četvrtina originalne verzije.

PLAČE, SLOMLJENA DUBOKOM TUGOM! Snežana Dakić otkrila sve o operaciji i TEŠKOM ZDRAVSTVENOM stanju!

PLAČE, SLOMLJENA DUBOKOM TUGOM! Snežana Dakić otkrila sve o operaciji i TEŠKOM ZDRAVSTVENOM stanju!

(FOTO) Svi GLEDAJU u ČIZME! Jelena Karleuša u do sada NEVIĐENOM IZDANJU! ŠTA JOJ JE TO NA NOGAMA?

(FOTO) Svi GLEDAJU u ČIZME! Jelena Karleuša u do sada NEVIĐENOM IZDANJU! ŠTA JOJ JE TO NA NOGAMA?

Jedno o drugom NIKADA NISU GOVORILI: Ovaj glumac je bio prva ljubav Seke Sabljić

Jedno o drugom NIKADA NISU GOVORILI: Ovaj glumac je bio prva ljubav Seke Sabljić

Koliko je suvo voće zdravo?

Suvo voće može biti dobar način da se zadovolje svakodnevne potrebe za voćem. Ono je takođe zdrava alternativa kada sveže voće nije dostupno. Za početak, suvo voće je prepuno hranljivih sastojaka i sadrži sve što i sveže voće, ali u kompaktnom obliku.

Na primer, jedna četvrtina šolje suvog grožđa sadrži oko 6% dnevnih potreba kalijuma. Tu količinu kalijuma biste dobili od jedne šolje svežeg grožđa. Iako je sve voće veoma hranljivo, neke vrste voća prednjače po sadržaju vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.

Vlakna su jedan od glavnih razloga da se jede sušeno voće. Suvo grožđe, suve višnje, agrumi i šipak su vrhunski izbor. Zbog vlakana u suvom voću, sporije se podiže nivo šećera u krvi, tako da se izbegavaju njegove nagle oscilacije. 

Koncentrovano suvo voće daje više hranljivih sastojaka u manjem obliku, što može biti korisno onima koji se trude da svakodnevno jedu dovoljno voća. Ako je vaš cilj povećanje unosa ugljenih hidrata ili želite da se ugojite, suvo voće može vam pomoći u tome. Ali ako pažljivije pogledate kalorije ili veličinu porcija, sušeno voće nije najbolji izbor, jer bi vas sveže voće u većoj zapremini bolje zasitilo. Osim zdravstvenih blagodeti, suvo voće ima još jednu dobru stranu – ima duži rok upotrebe nego sveže voće.

Suvo voće je veoma ukusno, pa se lako može preterati sa konzumacijom.  Jedna šolja grožđa sadrži oko 64 kalorije, dok 1 šolja suvog grožđa ima skoro 500 kalorija! Zapamtite, suvo voće je mnogo koncentrisanije od svežeg. Da li biste pojeli 10 svežih kajsija? Verovatno ne, ali zato biste mogli pojesti 10 suvih kajsija. Držite se pravila da je za suvo voće optimalna porcija 1/4 šolje (otprilike veličina loptice za golf).

Suvo voće može biti savršen obrok pred trening. Budući da se uglavnom radi o ugljenim hidratima, pregršt suvog voća brzo će vam obezbedicti energiju, a lako ćete ga svariti. U ovim situacijama izbegavajte suve šljive, jer mogu da pokrenu creva zbog prevelikog sadržaja vlakana i sorbitola, šećernog alkohola.

Bez obzira da li jedete sveže ili sušeno voće, na dobrom ste putu, jer unosite celovitu hranu. Sve dok izbegavate proizvode sa dodatkom šećera (i sulfita, ako ste osetljivi) i pazite na veličinu porcija, suvo voće je dobra opcija sa istim nutritivnim koristima koje ima sveže voće.

 

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd