fbpx
Skip to main content
Sveta Petka

UOČI PRAZNIKA: Evo ŠTA ZNAČI kada vam se Sveta Petka javi u SNU, postoje dva razloga

Foto: Instagram printscreen/svetinikolamainz
Sutra proslavljamo veliki hrišćanski praznik...

Sutra 27. oktorbra pravoslavni vernici, proslavljaju Svetu Petku. Smatra se da je Sveta Petka praznik žena, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija. 

Svetu Petku mnogi smatraju za zaštitnicu, a veruje se da posebno štiti i pomaže ženama, deci i starim osobama. Vernici joj se obraćaju molitvom, posebno žene, kako bi im pomogla u životnim nevoljama.

PROBLEM O KOME SE ĆUTI: Podmlađivanje vagine veoma važno za zdravlje, a evo kakav s*ks je najbolji za to

PROBLEM O KOME SE ĆUTI: Podmlađivanje vagine veoma važno za zdravlje, a evo kakav s*ks je najbolji za to

IZAZIVAJU NADUTOST: Doktor SAVETUJE kako da PRAVILNO OPERETE voće pre konzumacije

IZAZIVAJU NADUTOST: Doktor SAVETUJE kako da PRAVILNO OPERETE voće pre konzumacije

Pored hramova posvećenih Svetoj Petki često se nalaze izvori i veruje se da je voda sa tih izvora lekovita i da podstiče isceljenje.

Prema narodnom verovanju, Sveta Petka se vernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utehu i donela dobre vesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške.

Preporuka je da se sutra suzdržite od kućnih poslova, zapalite tamjan, okadite kuću i pomolite se.  Dan Svete Petke nije samo hrišćanski praznik, već i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika u Srbiji koji smatraju da je ova svetiteljka zaštitnica njihovog doma.

Sveta Petka je rođena u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima poreklom je Srpkinja. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi veru Hristovu.

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd