fbpx
Skip to main content
Tozovac

"TOZOVCA ZABRANILI JER JE SRBOVAO!" Predrag Živković PROŠAO kroz PAKAO zbog pesme koja mu je obeležila karijeru!

Foto: Youtube printscreen/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal
Svi je znate!

Pevač Predrag Živković Tozovac danas je preminuo usred koplikacija izazvanih koronavirusom. Kolege, prijatelji i porodica, kao i ljudi koji su voleli i cenili Tozovčeve pesme danas osećaju veliki gubitak, koji ništa ne može nadoknaditi. 

Kada se zagledamo u pevačevu karijeru, jedna od pesama koje su je definitivno obeležile je "Jeremija". Ipak, mnogi ne znaju koliku je buru u javnosti davne 1972. godine,  izazvala ova pesma kada je emitovana.

Pesma je malo je reći, bila neprikladna po merilima tadašnjeg režima. Nejasno je kako se potkrala takva greška strogim komunističkim komisijama čija je dužnost bila da pregledaju i preslušaju svaki materijal pre nego što se pojavi u javnosti.

Tozovac je uspeo u tome da ovu pesmu plasira, ali platio je veliku cenu. Kada je njegov "Jeremija" ugledao svetlost dana, sklonjen je u fioku, a Živkovića je saslušavala Državna bezbednost ko zna koliko puta. Iste godine odlazi za Nemačku u nameri da se skloni od hajke i napada, a tamo ostaje dve godine. Po povratku u Jugoslaviju počeli su novi problemi.

ROĐENI OTAC umalo da joj POSTANE ZET: Majka je imala aferu, a identitet ljubavnika je krila sa dobrim razlogom!

ROĐENI OTAC umalo da joj POSTANE ZET: Majka je imala aferu, a identitet ljubavnika je krila sa dobrim razlogom!

SUTRA SU BLAGOVESTI: Žene bi OBAVEZNO trebalo da urade jednu važnu stvar!

SUTRA SU BLAGOVESTI: Žene bi OBAVEZNO trebalo da urade jednu važnu stvar!

Tozovac
Tozovac
Foto: Youtube Printscreen/RTS Kolo - Zvanični kanal

- Nikada "Jeremija" zvanično nije bio zabranjen. Moja prijateljica Rada Trifunović, urednica na Radio Beogradu, jednom prilikom stavila je "Jeremiju" kao predlog za hit meseca i to među zabavnom muzikom. Kad su počeli da stižu glasovi samo za nju, Rada se uplašila i skinula tu pesmu, pa je stavila "Mirjanu". E onda je to neko primetio i tako je krenula priča "Tozovca zabranio Tito jer je srbovao". Gluposti, ja ne verujem da je to ikada došlo do Tita, ali dobro - rekao je Tozovac, a onda objasnio zašto su mu zabranili da napušta Jugoslaviju.

- Pasoš su mi oduzeli za vreme Tita zato što sam pevao našim ljudima u inostranstvu, to se tada smatralo kao izdaja. Odnosno, tako su smatrali pojedinci u državnom aparatu. I mnogim mojim kolegama koji su išli preko oduzimali su pasoš. Često su me pozivali na saslušanja. Ali i to je prošlo, pasoš su mi vratili Draža Marković i Branko Pešić - rekao je legendarni pevač jednom prilikom. 

Pesmu "Jeremija" preslušajte na vidu u prilogu. 

 

 

 

 

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd