fbpx
Skip to main content
more

ZABORAVITE NA AJKULE: Ovih 7 bića iz vode ćete češće da sretnete, a posledice mogu biti katastrofalne!

Foto: Profimedia
Pripazite naredni put.

Kada se spomenu nemani iz vode kupačima prvo na pamet padnu ajkule i ta bojazan i jeste opravdana ako se kupate u moru i to tamo gde ih inače ima. Mogućnost susreta sa njima, tako, sveden je na minimum, ali zato postoje mnoga druga opasna bića koja mogu da vas "napadnu" a da niste ni svesni da su vam blizu.

OVO TREBA DA ZNATE PRE KUPOVINE STANA! Što pre rezervišete, bolje ćete proći, a posebno vodite računa o INVESTITORU!

OVO TREBA DA ZNATE PRE KUPOVINE STANA! Što pre rezervišete, bolje ćete proći, a posebno vodite računa o INVESTITORU!

Ovo treba da znate o gripu kod dece: Simptomi i lečenje

Ovo treba da znate o gripu kod dece: Simptomi i lečenje

Prepoznajte na vreme: Pet simptoma gljivične infekcije

Prepoznajte na vreme: Pet simptoma gljivične infekcije

Reč je, naime, o brojnim bakterijama, parazitima, virusima... kojih ima u bazenima, džakuzijima, morim,a jezerima, rekama...

Hlor deluje do određene granice, ukoliko je u bazenu previše ljudi on će izgubiti dejstvo - objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Bakterije prete i u bazenima koji se ne održavaju redovno, montažnim bazenima, ali i morima, jezerima i rekama. Drugim rečima - nigde niste bezbezbedni.

- Najčešće bolesti nastale na bazenu su konjuktivitis, zapaljenje mokraćne bešike, kožne bolesti, upala srednjeg uha i stomačne tegobe izazvane gutanjem vode – kaže Ivana Begović Lazarević, epidemiolog.

Koje bakterije, paraziti i virusi su krivci za ove, ali i mnoge druge bolesti nastale na kupalištima, ukazao nam je Dušan Avramović, specijalista higijene. Evo kako da ih prepoznate i zaobiđete.

1. Cijanobakterije

U plitkim jezerima, na plažama i u rekama, koja se zbog niskog vodostaja lakše zagrevaju, dolazi do bujanja cijanobakterija. Ovaj proces se može uočiti i golim okom kada je u pitanju prenamnožavanje algi, voda je mutna, a površina je obojena u zeleno i pojavljuje se pena. Sama bakterija nije toliko opasna, koliko toksin koji oslobađa.

Trovanje cijanotoksinima je posledica direktnog kontakta sa njima ili gutanjem vode u kojoj su prisutni. U tom slučaju problemi koji mogu nastati su jake glavobolje, povraćanje i u težim slučajevima, oštećenja jetre.

Trenutno ne postoji lek za cijanotoksine, ali ukoliko doktori prate lečenje, moguć je potpuni oporavak. Stručnjaci napominju da je za razvoj bolesti potrebno provesti u toj vodi nekoliko sati, ili nekoliko vezanih dana.

Dete pliva
Foto: Profimedia

2. Pseudomonas

I prilikom kupanja u bazenu sa toplijom vodom ili u đakuziju trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari. U takvoj vodi se hlor lakše rastvara, a nije dovoljno topla da bi ubila bakterije. Odlično je stanište pseudomonas bakterije, koja mogu inficirati grlo, mokraćne puteve, kožu, disajne puteve, ali i krv.

Ova bakterija može inficirati i ušni kanal i izazvati zapaljenje srednjeg i spoljašnjeg uha, poznato kao "plivačko uho". Pseudomonas je otporan na mnoge lekove, a najčešće se leči kombinacijom antibiotika, sve u zavisnosti od mesta napada.

3. Ešerihija koli

Ukoliko vas je topla voda uplašila i razmišljate da montirate bazen u svom dvorištu, razmislite ponovo. Ešerihija koli je indicator zagađenosti voda fekalijama, a jedan je od najčešćih bakterijskih infekcija čoveka. Iako je prirodno prisutna u crevima, ukoliko se u nekom drugom staništu dođe u kontakt sa njom može izazvati problem gastrointestinalnog trakta, sepsu, meningitis i zapaljenje pluća.

Retko se nalazi u velikim bazenima, jer se ta voda češto kontoroliše i menja, a i dobro je hlorisana. Opasnost od ešerihije postoji u morskom priobalju, ali i u kućnim, montažnim bazenima, odnosno u vodama koje nemaju prečišćivače i dovoljno hlora.

ešerihija koli
Foto: Profimedia

4. Legionela

U prirodi živi u stajaćim vodama, jezerima i bunarima, dok ih na kupalištima možete naći u delovima gde voda preliva ili prska, kao što su u akva parkovima pečurke. Veliku opasnost po ljude predstavlja udisanje tih sitnih kapljica ili vodene pare, a posebno po decu ili osobe sa smanjenim imunitetom.

U tom slučaju bakterija može da izazove "legionarsku bolest", koja je veoma slična upali pluća, ali je smrtonosnija. Nakon dva do deset dana inkubacije javlja se malaksalost, povišena temperatura, ukočenost mišića i gubitak apetita, dok su znaci težeg oblika krvav kašalj i konfuznost.

Kako objašnjava Avramović, prisustvo legionele se redovno ispituje na našim bazenima.

5. Stafilokoka

Još jedan, ne tako rado viđen, gost bazena je i bakterija stafilokoka. Stafilokokne infekcije mogu se javiti na bilo kom delu tela, od kože, nosa, očiju i noktiju, do unutrašnje srčajne ovojnice.

Simptomu infekcije su različiti u zavisnosti od mesta infekcije, a "ulaz" su joj obično posekotina ili rana. Ukoliko se ne leči, može da dođe do njenog širenja u telu.

6. Kriptosporidijum

Još jedan fekalni predstavnik, kriptosporidijum, može da preživi u hlorisanoj vodi i do deset dana. Prenose ga kupači koji imaju dijareju, a potrebno je samo deset parazita da bi se neko zarazio, dok tokom jednog uriniranja inficirana osoba može da izbaci i do 100 miliona kriptospiridijuma.

Bolest obično počinje bolovima u stomaku, nakon čeka se javlja dijareja. Može se javiti i povišena temperatura, gubitak apetita, mučnina i povraćanje. Zaraza ovim parazitom je veoma česta kod nas, a lečenje i oporavak traju nekoliko dana.

Devojka se kupa
Foto: Profimedia

7. Norovirus

U jezerima u kojima se izliva kanalizacija, ali i u bazenima u kojima voda nije bakteriološki ispravna, može da se javi ovaj virus. Roditeljima je dobro poznata pojava norovirusa, jer se često meša sa gastroenteritisom, a izaziva burnu kliničku sliku u vidu povraćanja, učestalih stolica, često i povišene temperature.

Najvažniji deo lečenja norovirusa je nadoknada tečnosti, a nakon oporavka javlja se privremeni imunitet koji traje do dve godine. Dakle, moguće je više puta oboleti od infekcije izazvane ovim virusom.

Kako da zaštite sebe i druge

- Mere predostrožnosti podrazumevaju održavanje lične higijene, tuširanje pre i nakon kupanja u bilo kom kupalištu. Ronite sa specijalnim naočarima, isperite stopala pre ulaska u bazen. Važno je reći da peškir treba da služi za brisanje pojedinca, i da se nikako ne savetuje sedenje i provođenje vremena u vlažnom kupaćem kostimu, već je potrebno presvući se u suvu odeću – objašnjava Dušan Avramović, specijalista higijene.

On dodaje da je neophodno kupaći oprati praškom nakon svakog kupanja, i da je najbolje sušiti ga na suncu zbog UV zraka.

Još jedna mera prevencije podrazumeva ispiranje lica i očiju hladnom, a ne ledenom, vodom, nakon kupanja na bilo kom kupalištu, kao i ispiranje opreme za kupanje, kao što su naočare, savetuje Avramović.

REGULIŠE ZATVOR, SPREČAVA INFEKCIJE! Evo zašto je PIRINČANA VODA najbolji izbor za DETOKSIKACIJU!

REGULIŠE ZATVOR, SPREČAVA INFEKCIJE! Evo zašto je PIRINČANA VODA najbolji izbor za DETOKSIKACIJU!

BEZ UPOTREBE ANTIBIOTIKA: Rešite se urinarne infekcije prirodnim putem!

BEZ UPOTREBE ANTIBIOTIKA: Rešite se urinarne infekcije prirodnim putem!

VAGINALNE INFEKCIJE: Sve što NISTE ZNALI o nastanku ovog problema i KAKO ga IZLEČITI!

VAGINALNE INFEKCIJE: Sve što NISTE ZNALI o nastanku ovog problema i KAKO ga IZLEČITI!

OPREZ! Ovo su 8 znakova da vašem organizmu nedostaju neki od najvažnijih proteina

OPREZ! Ovo su 8 znakova da vašem organizmu nedostaju neki od najvažnijih proteina

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd