fbpx
Skip to main content
Vrbica

ŽENE, OBAVEZNO PROČITAJTE: Danas je Vrbica, pored zvončića i vrbe VAŽNO je da u domu imate i OVO!

Foto: Youtube Printscreen
Prema našim običajima, ukućani moraju...

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Lazarevu subotu, uoči Cveti.

OČISTITE KRV OD TOKSINA: Samo GUTLJAJ ovog napitka regenerisaće vašu jetru!

Ovaj praznik posvećen je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih. Lazar je nakon oživljavanja, prema predanju, živeo još trideset godina kao episkop na Kipru i više se nikada nije nasmejao, jer je večito žalio za raspetim Isusom.

Na Mirki Vasiljević JEDNA STVAR košta kao CEO automobil! Znate li šta je u pitanju? (FOTO)

Nekada se na Lazarevu subotu odlazilo po vrbove grančice, koje su već ranije stariji nasekli, onda su se vraćali u crkvu gde se vršilo osvećenje Vrbice. Ona je deljena deci, a ona su njom kitila kuće. Vrbica se smatra jednim od najsrećnijih hrišćanskih praznika a najviše mu se raduju upravo deca. Ona se na ovaj dan svečano obuku i oko vrata stave zvončiće dok u rukama drže grančice vrbe pa sa sveštenikom kruže oko crkve. 

Vrbica
Foto: Youtube Printscreen

I vrba i zvončići danas imaju jaku simboliku. Na ovaj dan nekada se bralo olistalo pruće od vrbe jer se veruje da se tako snaga zelenila prenosila na decu i odrasle, budući da je vrba zbog svog bujnog rasta smatrana simbolom zdravlja i snage. Pored toga, vrbe simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim. Zvončići koje deca nose su simbol pobede nad smrti jer je na taj dan Isus oživeo Lazara.

Pored vrbe i zvončića, još jedan važan element Vrbice jeste sveže cveće, jer običaji nalažu i da se ono danas nabere a potom ostavi da prenoći u vodi. Sutradan, na Cveti, svi ukućani treba da se umiju tom vodom kako bi bili zdravi.

Ovaj praznik je važan i za sve neudate devojke, a u pojedinim delovima naše zemlje i dalje se organizuju povorke Lazarica - neudatih, mladih devojaka koje su takođe svečano obučene i koje idu od kuće do kuće pevajući i tako simbolizujući dolazak leta. 

 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19